Pribudli nové prípady nákazy, zmenili pravidlá pre veľké akcie

TA3 TASR SITA ČTK
7.7.2020 09:31

Za posledný deň u nás pribudli len dva prípady nákazy, po dlhšom čase sme mali viac vyliečených než nových nakazených. Situácia v slovenskom cestovnom ruchu je kritická, ale automobilový priemysel má zrejme to najhoršie už za sebou. Ako sa bude situácia okolo pandémie ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudli nové prípady nákazy, zmenili pravidlá pre veľké akcie
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:39 Šírenie spoľahlivých informácií počas pandémie nového koronavírusu je obzvlášť dôležité a médiá majú v tomto ohľade obrovskú zodpovednosť, vyhlásila v Berlíne nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Politička mala príhovor na začiatku série konferencií na tému mediálna politika Európskej únie v oblasti digitálnych médií. Kancelárka podľa tlačovej agentúry DPA povedala, že pandémia postavila do popredia vzájomnú pomoc a sociálny kontakt, práve počas zachovávania sociálneho odstupu.

21:50 Epidemiologická situácia v Srbsku sa výrazne zhoršuje. Za posledný deň tam zomrelo 13 ľudí, čo je najviac od vypuknutia nákazy v krajine. Nových prípadov pribudlo 299. Kritická situácia je v hlavnom meste.

20:31 V utorok zatiaľ v Česku pribudlo 73 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o 22 viac než za celý pondelok. Krátko po 17.45 h to uviedol portál Českej televízie. Dosiaľ sa v ČR nakazilo celkovo 12.639 ľudí, vyliečených je 7910 ľudí a obetí na životoch 351. Vyplýva to z informácií českého ministerstva vnútra.

19:37 Katalánske regionálne úrady chcú sprísniť povinnosť nosenia rúšok na verejnosti. Oznámili to po náraste počtu prípadov nákazy koronavírusom za uplynulý mesiac, píše agentúra AFP. Rúška sú v Španielsku na verejnosti povinné v prípade, keď nie je možné dodržať 1,5-metrový odstup - napríklad vo verejnej doprave.

18:46 V meste Mezőkövesd na severovýchode Maďarska zatvorili pre hrozbu šírenia nákazy koronavírusom základnú školu, informovala komerčná televízia RTL, podľa ktorej hrozba pochádza od jedného z učiteľov. Nemocnica Boršodsko-abovsko-zemplínskej župy v tejto súvislosti vydala vyhlásenie, v ktorom uviedla, že minulý týždeň prijali troch pacientov nakazených koronavírusom.

18:27 V austrálskom meste Melbourne opäť zavedú prísne obmedzenia v rámci snahy úradov zabrániť druhej vlne šírenia nového koronavírusu. Nariadenia začnú platiť v stredu o 23:59 tamojšieho času. Obyvatelia metropolitnej časti budú môcť najbližších šesť týždňov vychádzať zo svojich domovov, len ak pôjdu nakúpiť potraviny, k lekárovi, do práce alebo si zacvičiť. Informoval o tom premiér štátu Viktória Daniel Andrews v čase, keď štát zaregistroval rekordný denný nárast nových prípadov, a to konkrétne 191.

17:55 Brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara pozitívne testovali na koronavírus. Bolsonaro uviedol, že sa cíti "úplne v poriadku" a má iba mierne príznaky. Ešte v pondelok oznámil, že má typické príznaky choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, a užíva prípravok proti malárii hydroxychlorochín.

17:30 Vyše 200.000 ľudí zomrelo v Európe na nový druh koronavírusu, informovala o tom tlačová agentúra AFP. Svoj výpočet založila na údajoch z oficiálnych zdrojov, platných k 15.10 h SELČ. Vyše dve tretiny z 200.005 zaznamenaných mŕtvych pripadajú na štyri štáty - Britániu, Taliansko, Francúzsko a Španielsko. Celkovo sa koronavírusom nakazilo 2.751.606 ľudí po celej Európe vrátane uvedených mŕtvych.

16:30 Lokomotíva našej ekonomiky sa už začína zotavovať. Reč je o Nemecku a konkrétne o tamojších priemyselných firmách. Po prudkom prepade v apríli sa výroba už pomaly rozbieha. Aktuálny prieskum zároveň ukázal, že manažéri nemeckého priemyslu vidia budúcnosť v lepších farbách, než doteraz.

15:50 Pokutu 90.000 rubľov musí zaplatiť ruský pravoslávny mních Sergij za šírenie falošných správ o koronavíruse. Rozhodol o tom v utorok súd v meste Verchňaja Pyšma vo Sverdlovskej oblasti, rozprestierajúcej sa väčšinou na ázijskej strane Uralu a v Západosibírskej nížine. Verdikt bol vynesený v neprítomnosti odsúdeného, informoval portál Novaja gazeta.

15:30 Horné Rakúsko ako prvá spolková krajina po výraznom náraste počtu nakazených od štvrtka opätovne zavedie všeobecnú povinnosť nosiť ochranné rúška v obchodoch, nákupných centrách, podnikoch či v službách, uviedol v Linzi tamojší hajtman Thomas Stelzer. "Ide o nárast (infikovaných), ktorý nás znepokojuje a, samozrejme, nám nedovoľuje sa nečinne prizerať," povedal Stelzer.

15:22 Chorvátsko zaznamenalo v utorok v priebehu uplynulých 24 hodín 52 nových prípadov nákazy koronavírusom. V súčasnosti je v krajine 930 nakazených. Celkovo Chorvátsko od vypuknutia epidémie zaznamenalo 3272 prípadov infekcie a 113 úmrtí. Vyliečilo sa už 2229 pacientov.

15:00 Európska únia dodala ďalších 65.000 ochranných masiek do Chorvátska, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Srbska. Informovala o tom v utorok Európska komisia. Dodávky zdravotného materiálu do Chorvátska, členskej krajiny EÚ, a do troch nečlenských krajín západného Balkánu obsahujú predovšetkým ochranné masky typu FFP2.

14:45 Viacero pohostinstiev v rôznych častiach Anglicka museli znovu uzavrieť po tom, ako sa medzi ich zákazníkmi objavil nový koronavírus. Stalo sa tak len niekoľko dní po ich opätovnom otvorení, ktoré bolo súčasťou uvoľňovania epidemiologických opatrení.

14:30 Irán zaznamenal za posledný deň v súvislosti s novým druhom koronavírusu 200 nových úmrtí. Ide o najvyšší denný prírastok od februára, keď v tejto blízkovýchodnej krajine prepukla epidémia uvedeného vírusu SARS-CoV-2. Predošlý najvyšší počet evidovali iránske úrady v nedeľu, keď hlásili 163 nových úmrtí.

14:15 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro bol podľa správ miestnych médií pozitívne testovaný na nový koronavírus SARS-CoV-2. Informoval o tom v utorok rakúsky denník Kurier. Bolsonaro momentálne po treťom testovaní v poradí očakáva ešte výsledky testu druhej vzorky, uviedol spravodajský portál Band.

13:50 Koronakríza stiahne Slovensko do najhlbšej recesie v našej histórii. Európska komisia predpovedá, že tento rok klesne naša ekonomika o deväť percent. Prepad by mal byť šiesty najväčší v Európskej únii. Nový odhad z Bruselu je pritom horší, než ten, ktorý odborníci zverejnili na jar. Vtedy ešte hovorili o takmer sedempercentnom poklese našej ekonomiky.

13:30 Saudská Arábia vydala inštrukcie pre púť hadždž do Mekky, ktorá by sa mala uskutočniť koncom júla. Púť bude pre pandémiu koronavírusu veľmi obmedzená a po prvý raz sa na nej nezúčastnia pútnici prichádzajúci z iných štátov. Zo zhruba tisíc pútnikov budú 70% predstavovať cudzinci žijúci v Saudskej Arábii a 30% budú Saudskoarabi.

13:00 Koronavírus SARS-CoV-2 v Poľsku zasiahol najmä uhoľné bane a baníci tvoria takmer pätinu všetkých potvrdených prípadov nákazy v krajine, informovala v utorok agentúra AP. Poľsko zaznamenalo viac ako 36.000 prípadov nákazy, z čoho približne 6500 sú baníci. V krajine s takmer 38 miliónmi obyvateľov je podľa AP 80.000 baníkov.

12:42 Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred nebezpečenstvom, že by teroristické skupiny mohli pandémiu zneužiť na svoje ciele. Guterres uviedol, že psychosociálne, hospodárske a politické napätie v spojitosti s ochorením COVID-19 sa dramaticky zvýšilo: "Nemôžeme teroristom dovoliť, aby využili tieto trhliny a neistoty."

12:24 V Maďarsku sa ešte neskončila prvá vlna epidémie, keďže sa stále objavujú nové prípady nákazy. Uviedol to primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik. Prípadov úmrtí súvisiacich s koronavírusom je podľa neho čoraz menej, avšak nie je možné vylúčiť vznik nových ohnísk nákazy v ktorejkoľvek časti krajiny. Vytvorenie takýchto ohnísk by však neznamenalo začiatok druhej vlny, pretože by bolo možné udržať ich pod kontrolou.

12:10 Spojené štáty na tom v súvislosti s pandémiou "naozaj nie sú dobre", povedal odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci. "Je to vážna situácia, ktorú musíme okamžite riešiť," povedal Fauci v naživo vystielanom rozhovore so šéfom amerického Národného inštitútu zdravia Francisom Collinsom. Viac ako desiatka amerických štátov zaznamenáva v súvislosti s nákazou rekordné denné nárasty prípadov.

11:48 Na Sicílii sa vylodilo 180 migrantov. Tých zachránila v Stredozemnom mori loď Ocean Viking koncom júna. Všetkých ešte čaká testovanie na koronavírus a povinná dvojtýždňová karanténa.

11:35 Z bratislavského Letiska M. R. Štefánika v utorok odlietajú prví cestujúci na Malorku a Korfu. Informovala o tom v utorok hovorkyňa letiska Veronika Ševčíková.

11:30 Nákazu novým druhom koronavírusu v Maďarsku potvrdili laboratórne testy za uplynulý deň v 16 prípadoch, čím celkový počet infikovaných stúpol na 4205. Podobne vysoký počet nakazených zaznamenali naposledy 7. júna, keď bolo potvrdených 18 nových infekcií. Ochoreniu za posledný deň nepodľahol nikto, vyplýva z údajov vládneho informačného servera koroanvirus.gov.hu.

11:20 Izraelský parlament v utorok schválil zákon, ktorý umožní vláde dočasne prijímať mimoriadne opatrenia v boji proti koronavírusu aj bez okamžitého súhlasu parlamentu. Zákon nadobúda účinnosť okamžite a bude platný po dobu jedného mesiaca. Rozhodnutia vlády prijaté na základe tohto zákona bude musieť parlament schváliť v priebehu jedného týždňa.

10:10 Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby by mohli dlhšie čerpať pomoc od štátu, a to o dva mesiace alebo až do konca tohto roka. Vláda má v stredu 8. júla prerokovať návrh ministerstva práce na predĺženie projektu Prvá pomoc, ktorý má prispieť k udržaniu pracovných miest na Slovensku.

10:55 Severotaliansky región Benátsko sprísnil opatrenia týkajúce sa nakazených osôb, ktoré nedodržiavajú nariadenia lekárov. Ľuďom, ktorí porušia karanténu a domácu izoláciu, hrozí pokuta až 1000 eur. V dokumente obsahujúcom opatrenia na zamedzenie šírenia koronavírusu, ktorý predstavil šéf regionálnej vlády Luca Zaia, sa spomína aj nútený prevoz do nemocnice, ak pacient odmietne konať v súlade s odporúčaním lekára.

10:32 Prepad hrubého domáceho produktu v 19-člennej eurozóne bude v tomto roku horší, ako sa očakávalo - na úrovni 8,7 percenta. Vyplýva to z letných ekonomických prognóz na budúci rok, ktoré predstavila Európska komisia. Exekutíva EÚ v máji v rámci svojich jarných prognóz predpovedala pre eurozónu zníženie HDP o 7,7 %.

10:14 V Česku hlásia 51 nových prípadov nákazy, najväčšie problémy sú stále v okrese Karviná.

10:10 Španielsko má stále ešte veľmi ďaleko k dosiahnutiu kolektívnej imunity voči novému koronavírusu. Najlepšou ochranou preto zostáva udržiavanie fyzického odstupu od iných ľudí. Vyplýva to z rozsiahlej španielskej štúdie.

10:06 Ochranné rúško zamedzujúce šíreniu nákazy by mali mimo domova nosiť všetci ľudia. Uviedol to predseda britskej Kráľovskej spoločnosti Venki Ramakrishnan, podľa ktorého existujú dôkazy, že rúško chráni toho, kto ho nosí, aj ľudí v jeho okolí. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

9:50 Svet zažíva nárast počtu ochorení spôsobených vírusmi, ktoré sa preniesli na ľudí zo zvierat, a koronavírusové ochorenie COVID-19 je len jedným z nich. Uviedli to v pondelok experti z Programu OSN pre životné prostredie a Medzinárodného výskumného ústavu pre hospodárske zvieratá.

9:47 Nové prípady nákazy pochádzajú z Bratislavy a z okresu Nové Mesto nad Váhom. 7-dňový kĺzavý medián je na úrovni 15.

9:36 Počet hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 stúpol na deväť, z toho traja sú na JIS a traja na pľúcnej ventilácii. Celkovo sa u nás zotavilo 1473 ľudí, z nich 201 bolo hospitalizovaných a 1272 sa vyliečilo v domácej izolácii.

9:33 Máme sedem nových vyliečených pacientov, ich počet je tak po dlhšom čase vyšší než počet nových nakazených.

9:30 Na Slovensku pribudli dva nové prípady nákazy. Celkovo tak evidujeme 1767 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 873 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:15 Koronakríza mala aj pozitívne následky. Počet opustených zvierat v bratislavskom útulku sa znížil o polovicu, pretože ľudia častejšie prejavili záujem o ich adopciu. Rastie aj záujem o venčenie psov.

9:09 Druhé najväčšie austrálske mesto Melbourne sa od stredajšej polnoci opäť čiastočne uzavrie. Takzvaný lockdown bude trvať najmenej šesť týždňov, uviedol premiér štátu Viktória Daniel Andrews. "Nemôžeme sa tváriť, že koronavírusová kríza sa už skončila," povedal Andrews. Za posledných 24 hodín hlásili v Melbourne 191 nových prípadov nákazy. "Sú to neúnosne vysoké čísla," dodal.

9:00 Mesto Trstená na najbližšie dva týždne zrušilo kultúrne podujatia a pozastavilo letné aktivity škôl a zariadení venujúcich sa deťom. Urobilo tak na základe odporúčania krízového štábu v reakcii na výskyt ochorenia Covid-19 v regióne. Nákaza koronavírusom sa rozšírila po mládežníckom hokejovom sústredení v okrese Námestovo, kam dochádzali aj žiaci z Trstenej a okolia.

8:45 Svet zažíva nárast počtu ochorení spôsobených vírusmi, ktoré sa preniesli na ľudí zo zvierat, a koronavírusové ochorenie COVID-19 je len jedným z nich. Uviedli to v pondelok experti z Programu OSN pre životné prostredie a Medzinárodného výskumného ústavu pre hospodárske zvieratá.

8:25 Ceny ropy v utorok klesli a komodita tak zmazala predchádzajúce zisky. Dôvodom sú obavy z oslabenia dopytu pre nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 v Spojených štátoch, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

8:05 V Spojených štátoch už nebudú môcť zostať zahraniční študenti, ktorí si od septembra vybrali len online vyučovanie. Nové nariadenie oznámil Úrad pre imigráciu a clo. Zatiaľ však nie je jasné, koľkých študentov sa toto nariadenie bude týkať.

7:41 Migrantov z plavidla ľudskoprávnej organizácie SOS Mediterranée, ktorých koncom júna zachránili z člnov pašerákov ľudí v strednej časti Stredozemného mora, v pondelok večer v jednom zo sicílskych prístavov premiestnili na iné plavidlo.

Loď Ocean Viking so 180 migrantmi na palube zakotvila krátko po 20.00 h SELČ po deviatich dňoch strávených na mori v prístave Porto Empedocle. Polícia ich odprevadila na palubu talianskeho trajektu Moby Zaza, kde budú umiestnení do karantény, aby sa zabránilo prípadnému šíreniu nového koronavírusu.

7:20 Na Novom Zélande začali od utorka platiť obmedzenia pre Novozélanďanov vracajúcich sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu späť do vlasti. Tí musia po príchode ísť na 14 dní do karantény, ktorá má zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19, kapacita karanténnych zariadení je však obmedzená

7:00 Od utorka umožňuje Úrad verejného zdravotníctva organizovať hromadné podujatia nad 1000 osôb aj pre nesediace obecenstvo, a to len vtedy, pokiaľ je organizátor schopný zabezpečiť rozdelenie priestoru hromadného podujatia na sektory, v ktorých má zabezpečiť kontrolovaný vstup a výstup.

6:40 Európske automobilky, ale aj predajcovia vozidiel, majú to najhoršie už za sebou. Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank. Odborníci hovoria, že po výrazných prepadoch predaja áut prichádzajú prvé náznaky oživenia automobilového trhu.

6:20 Organizácie cestovného ruchu hlásia, že situácia v ich odvetví je mimoriadne vážna. Ak im štát nepodá pomocnú ruku, na jeseň sa vraj môžu úrady práce zaplniť tisíckami ľudí z tohto odvetvia, alebo pôjdu za prácou do zahraničia. Od vlády preto žiadajú výraznejšiu pomoc. Tá im odkazuje, že časť opatrení už prijala.

6:07 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vykazuje príznaky ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2. Hlava štátu čaká na výsledky testu. Bolsonaro, ktorý mal v marci 65 rokov, uviedol, že má teplotu 38 stupňov a užíva prípravok proti malárii hydroxychlorochín. Urobili mu aj vyšetrenie pľúc magnetickou rezonanciou, ktoré nezistilo žiadne problémy.

6:05 Od pondelka u nás platia nové karanténne opatrenia v prípade návratu ľudí z rizikových krajín. Navrátilci musia ísť do domácej izolácie, až kým nedostanú negatívne výsledky testu na koronavírus.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok