Rodičov vymazávajú zo života detí, pomohla by zmena zákonov

TA3 SITA
6.7.2020 11:53

Podľa predstaviteľov Iniciatívy za vymazaných rodičov sú ústavné práva dieťaťa dlhodobo porušované. Iniciatíva upozorňuje tiež na dlhoročné problémy, ktoré súvisia s porušovaním ústavných práv a medzinárodných dohovorov v rámci rodinnoprávnej agendy a tiež na to, že súdy často svojvoľne odoberajú rodičom ich deti a mnohé rozsudky sprevádza korupcia. Na tlačovom brífingu to uviedli to zástupcovia Iniciatívy za vymazaných rodičov.

Žiadajú preto zmenu, a aby boli vytvorené napríklad špecializované súdy a zavedené tresty pre sudcov či prokurátorov za korupciu. Poslankyňa Lucia Drábiková v tejto súvislosti uviedla, že spomínaná téma sa nerieši ako má. „Ide o problém ľudí, ktorí sa rozhodli rozviesť a dieťa bolo zverené do starostlivosti jedného z rodičov, avšak ten druhý rodič napriek tomu, že bolo dané nejaké súdne rozhodnutie na to, aby sa mohol so svojim dieťaťom stretávať sa s dieťaťom stretávať nemôže,“ vysvetlila Drábiková.

Poslankyňa upozornila aj na príliš dlhé súdne procesy. Vysvetlila tiež, že dieťa sa vyvíja a po istej dobe, kedy dlhšie nevidí svojho rodiča, nespoznáva ho. Dieťaťu však má byť umožnený kontakt s oboma rodičmi. „Tak ako ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, tak aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak avizovali opatrenia a proces sa začne hýbať,“ upozornila Drábiková. Súdy podľa nej mnohokrát konajú pomaly, nekonajú vôbec alebo nie sú dostatočne oboznámení so spisom a sudcovia častokrát nerešpektujú rozhodnutie Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Drábiková tiež upozornila, že ak by bola posilnená mediácia, mohla by sa znížiť i traumatizácia detí.

Účelom združenia Iniciatívy za vymazaných rodičov je pomenovať problémy, nájsť vhodný spôsob komunikácie a vytvoriť odborný tlak na to, aby došlo k zmenám legislatívy v oblasti starostlivosti o deti. Zástupcovia iniciatívy tiež upozornili na problematiku súdov, ktoré nekonajú dostatočne rýchlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok