Testovali len 50 ľudí, platia nové pravidlá o domácej izolácii

TA3 TASR SITA ČTK
6.7.2020 09:33

Počet testov za nedeľu je opäť nízky, bolo ich len 50 a odhalili jedného nakazeného. Problém majú po Nemecku už aj Rakúšania, kde sa nákaza šíri aj v bitúnkoch. Podarí sa nám udržať nízke počty nakazených? Situáciu okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Testovali len 50 ľudí, platia nové pravidlá o domácej izolácii
TASR/Martin Baumann

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:05 Počet obetí pandémie nového koronavírusu prekročil v pondelok v Spojených štátoch hranicu 130.000. Vyplýva to z údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Z priebežne aktualizovanej bilancie tejto univerzity vyplýva, že v USA dosiaľ zaznamenali 130.007 úmrtí spojených s ochorením COVID-19. Nákazu vírusom SARS-CoV-2 potvrdili v celkovo 2.888.729 prípadoch.

Spojené štáty sú krajinou, ktorú koronavírusová pandémia zasiahla najťažšie, a to v počte prípadov nákazy i počte úmrtí.

19:55 Pozrite si aj Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:12 Slovinsko od 7. júla zaradí Českú republiku znova na zoznam bezpečných krajín. Na zozname epidemiologicky menej bezpečných oblastí však naďalej zostane Moravskosliezsky kraj na severovýchode ČR. Oznámil to v pondelok na Twitteri český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček s odvolaním sa na slovinského rezortného kolegu Anžeho Logara.

18:33 Vodiča autobusu v juhozápadnom Francúzsku vyhlásili v pondelok za mozgovo mŕtveho po tom, čo naňho v nedeľu večer zaútočila skupina ľudí, ktorých odmietol pustiť do vozidla, lebo nemali na tvári rúško požadované počas pandémie nového druhu koronavírusu.

18:25 Nemecký súd zrušil predbežne platnosť karanténnych opatrení zavedených po rozšírení nákazy novým koronavírusom v bitúnku na západe Nemecka. Prísne epidemiologické opatrenia zavedené pre celý okres Gütersloh v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko nie sú podľa súdu primeraným riešením.

17:13 Izraelská vláda v pondelok opäť zaviedla niekoľko reštriktívnych opatrení v dôsledku prudkého nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom. Rozhodla sa okamžite zatvoriť bary, nočné kluby, telocvične a sály pre podujatia.

17:02 Najčastejším dôvodom vyšetrenia na ochorenie COVID-19 je návrat zo zahraničia a aktívne vyšetrovanie kontaktov s pozitívnymi prípadmi. V menšej miere je to vyhľadanie zdravotnej pomoci či iné dôvody. Informovala o tom Mária Avdičová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

16:57 Situácia v cestovnom ruchu je viac ako kritická, odkazujú vláde organizácie pôsobiace v tomto odvetví. Vládny kabinet zatiaľ pre túto oblasť urobil veľmi málo, uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák.

"Očakávame, že cestovný ruch zaznamená obrovský pokles v porovnaní s minulým rokom. Ak budeme hovoriť o tržbách, je to viac ako 50 % pokles tržieb, ak budeme hovoriť o počte prenocovaní, počte návštevníkov, takisto sa blížime k číslu 50 %," skonštatoval Harbuľák.

16:41 Moslimskí pútnici na tohtoročnej púti hadždž v Mekke musia mať celý čas na tvári rúško, oznámili v pondelok saudskoarabské úrady. Poverení pracovníci budú zároveň zaisťovať, aby počas púte nedochádzalo k preplneniu priestranstiev ľuďmi ani k iným zhromaždeniam. V bežných časoch sa na tejto púti zídu až vyše dva milióny veriacich.

16:24 Estónska vláda zrušila obmedzenia pre sezónnych pracovníkov z krajín mimo Európskej únie. Ukončila tak spor, ktorý miestne médiá označili ako "jahodovú vojnu". Estónsko zaviedlo v období koronakrízy, v marci a apríli, obmedzenia pre sezónnych pracovníkov z tretích krajín. Najmä krajne pravicová strana EKRE, ktorá je súčasťou vládnej koalície, trvala na tom, aby sa práca namiesto týchto pracovníkov prichádzajúcich najmä z Ukrajiny dala radšej miestnym nezamestnaným.

15:50 Aj pre krajiny nachádzajúce sa na zelenej mape naďalej platí výstraha pred vycestovaním. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí. Druhý stupeň výstrahy, a teda zvážiť nevyhnutnosť vycestovať, aktuálne platí pre územie Sliezskeho veľkovojvodstva v Poľsku, Sliezska a hlavného mesta Prahy v Českej republike a v oblastiach Záhrebu a Osijeku v Chorvátsku.

15:33 Podniky zasiahnuté krízou potrebujú od vlády výraznejšiu pomoc, než dostávali doteraz. Len tak totiž dokážu udržať zamestnanosť. Tvrdí to Klub 500, podľa ktorého pokrýva súčasná výška príspevkov len zlomok osobných nákladov zamestnanca. Zamestnávatelia preto oceňujú návrh rezortu práce na úpravu formy štátnej pomoci, ktorá by pomohla ochrániť pracovné miesta a vyzývajú vládu, aby ho podporila.

15:25 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 543 na celkovo 49.043. Informovala o tom v pondelok agentúra Ukrinform. Podľa nej ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 13 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1262.

14:55 Naši obchodníci sa pomaly spamätávajú z úderu koronakrízy. V máji síce opäť predali menej ako vlani, pokles tržieb sa však v porovnaní s aprílom zmiernil. Dôvodom je najmä uvoľňovanie karanténnych opatrení. Stále však nie je veľký dôvod na radosť. Ako ďalej informoval Štatistický úrad, darilo sa iba veľkým reťazcom a predajcom s tovarom pre domácnosť.

14:37 Švajčiarsko zaviedlo v pondelok prvýkrát od vypuknutia koronavírusovej pandémie povinné nosenie rúšok v mestskej hromadnej doprave. Úrady doteraz občanom len radili zakrývať si ústa a nos počas dopravnej špičky, väčšina pasažierov však tieto odporúčania aj tak ignorovala, približuje agentúra.

14:20 Kosovská vláda v pondelok v metropole Priština a troch ďalších mestách znovu zaviedla nočný zákaz vychádzania s cieľom zastaviť nárast počtu prípadov nákazy novým koronavírusom.

14:10 Európske automobilky, ale aj predajcovia vozidiel, majú to najhoršie už za sebou. Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank. Odborníci hovoria, že po výrazných prepadoch predaja áut prichádzajú prvé náznaky oživenia automobilového trhu.

13:37 Európska komisia vyslala v pondelok do Somálska lietadlo naložené humanitárnou pomocou a zdravotníckymi potrebami, ktoré majú tejto africkej krajine pomôcť v boji proti pandémii koronavírusu.

13:30 Nemocnica AGEL Zvolen v týchto dňoch zrealizovala viaceré organizačné zmeny súvisiace s pracoviskom na odbery vzoriek pre testy na nový koronavírus a s chodom infektologickej ambulancie. "Odberové pracovisko, kde sa vykonávajú testy pre pacientov a samoplatcov na prítomnosť koronavírusu, sa sťahuje z priestorov infektologickej ambulancie do vedľajšieho priestoru, ktorý si pacienti pamätajú ako bývalú ortopedickú ambulanciu," informovala riaditeľka nemocnice Ľudmila Veselá.

13:11 V Belgicku v posledných troch dňoch pribúdalo denne viac ako 100 prípadov nákazy novým koronavírusom. Informovala o tom televízna stanica RTBF, podľa ktorej ide o mierny nárast oproti situácii z predošlého týždňa. Od vypuknutia epidémie bolo v Belgicku celkovo nahlásených už 62.016 prípadov nákazy a 9771 úmrtí.

12:24 Od pondelka u nás platia nové karanténne opatrenia v prípade návratu ľudí z rizikových krajín. Navrátilci musia ísť do domácej izolácie, až kým nedostanú negatívne výsledky testu na koronavírus.

12:15 Pokles tržieb slovenského maloobchodu sa v máji čiastočne zmiernil. Uviedol to Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia. "V porovnaní s aprílom, keď pandémia vrcholila, sa tržby slovenských obchodníkov odrazili od dna, ani zďaleka sme však ešte nemohli hovoriť o masívnom zotavení. Väčšie uvoľnenie opatrení sa totiž realizovalo až v druhej polovici mája, respektíve v júni. Spotrebiteľská dôvera sa navyše zotavuje len postupne, a tak ani v najbližších mesiacoch nie je možné očakávať návrat až na predkrízové úrovne," priblížil.

12:21 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii vo vysielaní TA3 o 12. hodine.

11:45 Nový vládny kabinet Igora Matoviča nemal k dispozícii 100 dní relatívneho pokoja, od prvého dňa musel bojovať hneď na dvoch frontoch. Vládna garnitúra riešila výzvy, ktoré prinášala pandémia, ale bojovať musela aj s vírusom korupcie a neporiadku, ktorú po sebe zanechali vlády Smeru-SD. Myslí si to vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová.

11:26 Parížske múzeum Louvre opäť otvorili po tom, ako bolo v dôsledku šírenia pandémie štyri mesiace zatvorené. Môže ho navštíviť obmedzený počet ľudí, ktorí musia mať rezerváciu a tvárové masky. Múzeum otvorili na 70 percent.

11:15 Čínske úrady zadržali profesora práva, ktorý zverejnil eseje kritizujúce čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga za postup jeho vlády pri pandémii a za jeho snahy o upevnenie moci. Podľa nich profesora Sü Čang-žuna, jedného z mála kritikov v radoch členov čínskej akadémie vied, odviedlo z jeho domu na predmestí Pekingu viac ako 20 ľudí.

10:53 V uplynulých 24 hodinách pribudlo v Maďarsku šesť nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, ochoreniu však nepodľahol nikto, uviedol vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Celkový počet nakazených koronavírusom dosiahol 4189, pričom od začiatku júna evidujú trvale nízky počet nových prípadov, minulý týždeň pribudlo denne v priemere šesť infikovaných.

10:40 Vyše polovica Maďarov sa domnieva, že nový druh koronavírusu rozšíril niekto vo svete zámerne. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Publicus Intézet, ktorého výsledky zverejnil v pondelok denník Népszava. Konšpiračnú teóriu, že koronavírus mohli vyvinúť v Číne a zámerne ho vypustili von, pripustilo 22 percent opýtaných.

10:44 Základné a stredné školy sa do piatku môžu zapojiť do zberu údajov o realizácii dištančnej výučby a o ich potrebách. Dotazníky boli elektronickou formou zaslané do viac ako 3600 slovenských škôl, zatiaľ sa do nich zapojilo približne 20 percent. V pondelok o tom na ministerstve školstva informovala štátna tajomníčka rezortu pre národnostné školstvo a inkluzívne vzdelávanie Monika Filipová.

10:05 V Česku pribudlo 75 nových prípadov nákazy, najmenej za posledné dva týždne.

10:02 Británia poskytne takmer dve miliardy libier na podporu divadiel, galérií a iných kultúrnych inštitúcií v rámci boja proti ekonomickým dôsledkom koronakrízy. "Tieto peniaze predstavujú najväčší jednorazový príspevok kultúre v Spojenom kráľovstve a hodia záchranné lano najdôležitejším britským organizáciám pôsobiacim na poli kultúry a kultúrneho dedičstva - ustanovizniam, ktoré tvrdo zasiahla koronavírusová pandémia," píše sa vo vládnom vyjadrení.

10:00 Pozrite si správy o novom testovaní vo vysielaní TA3 o 10. hodine.

9:43 Nový prípad nákazy evidovali v okrese Prievidza.

9:35 Nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti. V nemocniciach sa nachádza šesť pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Traja sú na JIS a jeden na pľúcnej ventilácii.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1765 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 50 testov. Nepribudlo žiadne úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:10 Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v máji ožili a vzrástli po strmom poklese v marci a v apríli, keď v Európe vrcholili blokády spojené s pandémiou nového koronavírusu. Motorom ich rastu bol v máji silný domáci aj zahraničný dopyt, keďže opatrenia na zabránenie šíreniu koronavírusu sa začali uvoľňovať.

8:30 Niekde sa situácia nezlepšuje. Pozrite sa, ako to vyzerá v USA a v Brazílii.

8:09 India oznámila, že zaznamenala celkovo už 697.358 prípadov nákazy novým koronavírusom. V počte infikovaných sa tak stala treťou najviac postihnutou krajinou na svete.

7:50 Druhé najväčšie ruské mesto Petrohrad od pondelka opäť otvorí múzeá, výstavné centrá, plavárne a telocvične. Ide o súčasť postupného uvoľňovania opatrení zavedených v dôsledku koronavírusovej pandémie. Návštevníci aj zamestnanci múzeí či výstavných centier budú podľa sprísnených pravidiel povinní nosiť rúška alebo inú ochranu tváre. Jednotlivé skupiny turistov by sa počas návštevy týchto inštitúcií nemali navzájom stretávať.

7:15 Austrálska vláda uzavrie hranice štátu Viktória v dôsledku nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom. Hranice medzi Viktóriou a Novým Južným Walesom - dvoma najľudnatejšími austrálskymi štátmi - sa uzavrú vôbec po prvý raz za posledných 100 rokov.

7:00 Indické úrady odložili plánované otvorenie ikonickej kultúrnej pamiatky Tádž Mahal pri meste Ágra v štáte Uttarpradéš na severe Indie. Dôvodom je riziko šírenia koronavírusu medzi turistami. Miestne úrady nariadili predĺženie zákazu vstupu do pamiatok v meste Ágra a v jeho okolí. Nariadenie vlády nešpecifikovalo, dokedy budú tieto obmedzenia v platnosti.

indi_0a140370-afd6-ec9e.jpg

6:40 Spojené štáty potvrdili 39.379 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín, uvádza štatistika Univerzity Johnsa Hopkinsa v americkom meste Baltimore. Celkový počet prípadov dosiahol 2.876.143.

Spojené štáty zaznamenali 234 nových úmrtí v dôsledku choroby COVID-19. Celkový počet mŕtvych stúpol na 129.891.

6:32 Brazília zaznamenala v nedeľu 26.051 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín, čím sa celkový počet prípadov zvýšil na 1.603.055, informovalo ministerstvo zdravotníctva. Úrady takisto potvrdili 602 nových úmrtí. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus, celkovo v tejto najväčšej juhoamerickej krajine podľahlo už 64.867 ľudí.

6:20 Rakúske úrady sú v pozore. Nákaza novým koronavírusom sa najnovšie začala šíriť, podobne ako v Nemecku, v lokálnych bitúnkoch. Infikovaných zaznamenali v troch horno-rakúskych okresoch. Podľa denníka Kronen Zeitung ide o najmenej 12 prípadov. V Španielsku pre zvýšený výskyt koronavírusu zavreli ďalší región.

6:15 Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček vo vysielaní Rádiožurnálu pripustil, že v prípade ohniska koronavírusu v okrese Karviná sa malo reagovať rýchlejšie. Nevylúčil možnosť vyhlásenia karantény v celej oblasti, aj keď povedal, že to závisí od rozhodnutia epidemiológov.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok