Pri vyslobodzovaní Slováka v Rakúsku zahynul člen záchranného tímu

TA3
29.4.2012 15:14

Počas nedeľnej záchrannej akcie došlo k nehode, pri ktorej zahynul 52-ročný alpský policajt. Jeden záchranár navyše utrpel ťažké zranenia, druhý ľahšie. Dôvodom bol nepodarený pristávací manéver vrtuľníka v hmle a turbulenciách

Pri vyslobodzovaní Slováka v Rakúsku zahynul člen záchranného tímu
SITA

Rakúski záchranári sa snažia vyslobodiť Slováka, ktorý spadol do 40 metrov hlbokej ľadovcovej pukliny v Alpách. Nešťastie sa stalo v oblasti štítu Großvenediger v sobotu okolo poludnia. Záchranárom sa však k mužovi do zotmenia nepodarilo dostať a náročná akcia preto v nedeľu ráno pokračovala, uvádza rakúska stanica ORF.

Počas nedeľnej záchrannej akcie však došlo k nehode, pri ktorej zahynul 52-ročný alpský policajt. Jeden záchranár navyše utrpel ťažké zranenia, druhý ľahšie. Dôvodom bol nepodarený pristávací manéver vrtuľníka v hmle a turbulenciách, pri ktorom traja muži visiaci na lane padli z desaťmetrovej výšky na ľadovec.

Tridsaťpäťročný Slovák je zakliesnený v lade a navyše zasypaný zosunutým snehom. Puklina je taká úzka, že sa k nemu záchranári musia prebojovať postupne za pomoci špeciálnej techniky. Muž spadol do pukliny dolu hlavou a podľa lekára, ktorého na miesto priviedli, už nemusí byť nažive. Doteraz sa podarilo vytiahnuť len horolezcov ruksak. Do zásahu je zapojených 15 horských záchranárov a dva vrtuľníky. Podľa informácií polície je akcia veľmi náročná, pretože trhlina je miestami užšia ako 30 centimetrov.

Slovenský horolezec bol súčasťou osemčlennej skupiny. Všetci ôsmi vystúpili na štít Großvenediger a pri zostupe šli piati na lyžiach a traja pešo, bez zaistenia. Prvý z trojčlennej skupiny sa následne preboril v zmäknutom snehu a zrútil do pukliny.

Ilustračné foto: SITA

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok