Trump v prejave vyzdvihol stratégiu USA a opäť obvinil Čínu

TA3 TASR
5.7.2020 07:34

Napriek výrazne stúpajúcim počtom nakazených americký prezident Donald Trump v príhovore k občanom pri príležitosti tohtoročného Dňa nezávislosti USA vyzdvihol postup krajiny v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Nakazených pribúda

"Naša stratégia napreduje dobre," povedal Trump vo vystúpení v záhrade Bieleho domu, z ktorého citovala agentúra DPA. Spojené štáty v uplynulých dňoch zaznamenávajú vysoké počty potvrdených nových prípadov nákazy. Tri dni po sebe - k sobotňajšiemu večeru miestneho času - v krajine hlásili viac ako 50.000 nových infikovaných, čo je najviac od začiatku pandémie, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Trump povedal, že poznatky o tomto víruse sa značne zlepšili a spôsobené "plamene" možno zahasiť. Na začiatku pandémie neboli testy na nový koronavírus, medzičasom však v USA vykonali takmer 40 miliónov testov. Šéf Bieleho domu tvrdil, že 99 percent odhalených prípadov je "úplne neškodných". V krajine dosiaľ potvrdili viac ako 2,8 milióna prípadov nákazy vírusom Sars-CoV-2 a v dôsledku infekcie tam zomrelo približne 130.000 ľudí, čo sú najvyššie počty zo všetkých krajín sveta.

Číne pripísal zodpovednosť

Trump tiež opätovne pripísal Číne zodpovednosť za celosvetové rozšírenie nového koronavírusu a túto krajinu obvinil zo zatajovania informácií. "Čína musí byť bratá na zodpovednosť v plnom rozsahu," vyhlásil. Trump v prejave okrem toho odsúdil tých, ktorí ho "očierňujú" a ktorí si podľa neho nevážia minulosť krajiny, píše agentúra AP.

"Teraz sme v procese porazenia radikálnej ľavice, anarchistov, štváčov, plieniteľov a ľudí, ktorí v mnohých prípadoch nemajú ani poňatia, čo robia," povedal. "Nikdy nedovolíme, aby rozhnevaný dav strhával naše sochy, mazal naše dejiny, indoktrinoval naše deti alebo pošliapaval naše slobody." "A budeme chrániť a zachovávať americký spôsob života, ktorý sa začal v roku 1492, keď Kolumbus objavil Ameriku," vyhlásil.

Trump prisľúbil ľuďom "špeciálny večer" osláv Dňa nezávislosti vo Washingtone, zahŕňajúci prelety vojenských lietadiel či zoskoky výsadkárov, po ktorých bude neskôr v priebehu večera nasledovať aj veľký ohňostroj. Mnohí verejní činitelia však vyzvali Američanov, aby sa počas sviatku vyhýbali zhromaždeniam, a jednotlivé štáty USA obmedzili svoje oslavy. V samotnom Washingtone starostka Muriel Bowserová ešte v piatok apelovala na obyvateľov, aby zostali doma - a ak musia ísť von, aby dodržiavali hygienické opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok