Pribudli nové prípady nákazy, z Česka hlásia výrazné zlepšenie

TA3 TASR SITA ČTK
5.7.2020 09:33

WHO zaznamenala od začiatku pandémie najvyšší nárast nových prípadov ochorenia COVID-19. Počet nakazených celosvetovo už prekročil hranicu 10 miliónov. Čísla stúpajú aj na Slovensku. Ako budeme situáciu zvládať naďalej? Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudli nové prípady nákazy, z Česka hlásia výrazné zlepšenie
TASR/Lukáš Grinaj

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:15 V Brazílii za posledných 24 hodín zomrelo ďalších 1091 ľudí nakazených koronavírusom. Počet ľudí s ochorením COVID-19 sa zvýšil o 37.923, celkovo tak evidujú skoro 1,6 milióna. Zomrelo už 64.265 pacientov.

22:20 V Iráne zomrelo za uplynulých 24 hodín v súvislosti s ochorením COVID-19 ďalších 163 ľudí. Ide o najvyšší denný nárast od začiatku epidémie. Počet nakazených sa zvýšil o 2.560, celkovo sa tak infekcia potvrdila už u 240.438 ľudí.

20:10 Maroko oznámilo v nedeľu 698 prípadov nákazy novým koronavírusom. Ide o dosiaľ najvyšší denný nárast počtu prípadov v krajine od marca, keď tam infekciu zaznamenali. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Celkový počet prípadov tak stúpol na 14.132. Ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 234 ľudí.

19:40 Pozrite si aj Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dnešného dňa.

19:35 V Dominikánskej republike sa v nedeľu začali voľby novej hlavy štátu a zákonodarného zboru. Ako upozorňuje tlačová agentúra AFP, deje sa tak napriek narastajúcej bilancii nákazy novým typom koronavírusu v tejto karibskej krajine.

18:37 Pandémia koronavírusu zmenila životy miliónov ľudí. Okrem toho, že sme sa viac začali zaujímať o svoje zdravie, sme si museli zvyknúť aj na pomôcky, ktoré nám ho pomáhajú chrániť. Z rúšok sa stala neoddeliteľná súčasť každodenného života. Dizajnéri v Belgicku a Indonézii preto nezaháľali a začali vyrábať rúška s potlačou ľudskej tváre.

18:30 České ministerstvo zdravotníctva hlási do nedele podvečera iba 29 nových prípadov ochorenia COVID-19. Oproti štatistikám zo soboty, keď v krajine pribudlo za celý deň 121 prípadov tohto ochorenia, tak ide o výrazné zlepšenie, píše spravodajský server Novinky.cz.

18:10 Grécko v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu počas turistickej sezóny pozastaví srbským občanom do 15. júla vstup na svoje územie. V nedeľu o tom informovali agentúry AFP a Reuters.

Toto opatrenie podľa agentúry Reuters začne platiť na všetkých hraničných priechodoch od pondelka 6. júla. Srbskí občania budú môcť do Grécka cestovať iba s výnimkou nevyhnutných dôvodov.

17:15 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu upozornil, že na spomalenie šírenia nového koronavírusu budú zrejme potrebné rozsiahlejšie opatrenia.

"Sme uprostred obnoveného útoku koronavírusu, veľmi silného útoku, ktorý rastie a šíri sa po celom svete - aj tu," uviedol Netanjahu na stretnutí vlády. Kabinet sa podľa neho v pondelok znovu stretne, aby zvážil opätovné zavedenie reštriktívnych opatrení.

V Izraeli potvrdili takmer 30.000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19. Nákaze podľahlo 330 ľudí.

17:09 Nitrianska radnica pripravuje materiál o dotáciách na nájomné, ktoré by od štátu mohli dostať firmy a živnostníci, ktorí majú prenajaté mestské priestory. Štát podnikateľom zasiahnutých koronakrízou môže preplatiť 50 percent nájomného, ale iba v prípade, že im rovnakú časť odpustí aj prenajímateľ.

16:52 Rakúske úrady sú v pozore. Nákaza novým koronavírusom sa najnovšie začala šíriť, podobne ako v Nemecku, v lokálnych bitúnkoch. Infikovaných zaznamenali v troch horno-rakúskych okresoch. Podľa denníka Kronen Zeitung ide o najmenej 12 prípadov.

16:45 Úrady v severozápadnom španielskom regióne Galícia v nedeľu nariadili zaviesť opatrenia týkajúce sa obmedzenia pohybu, ktoré sa dotknú približne 70.000 ľudí. Dôvodom sú obavy s ďalšieho šírenia nového koronavírusu

15:55 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 823 na 48.500. Informovala o tom v nedeľu agentúra UNIAN s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.

14:37 Grécko neakceptuje prísne podmienky núdzovej finančnej pomoci od Európskej únie na boj s dôsledkami pandémie nového koronavírusu. Vyhlásil to premiér Kyriakos Mitsotakis v rozhovore, ktorý noviny Financial Times uverejnili v nedeľu. „Gréci dospeli, a veľmi. A chceme robiť svoje vlastné reformy,“ citovali ho noviny.

13:50 Irán zaviedol povinné rúška na verejných miestach. Za posledných 24 hodín evidovali 163 úmrtí na nový koronavírus.

12:58 Taliansko zvažuje možnosť prinútiť pacientov s ochorením COVID-19 k hospitalizácii, pokiaľ budú sami liečbu odmietať. Uviedol to minister zdravotníctva Roberto Speranza. Vláda podľa neho môže sprínisť aj tresty za nedodržanie karantény.

12:03 Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček pripustil, že v prípade ohniska koronavírusu v okrese Karviná sa malo reagovať rýchlejšie. Nevylúčil možnosť vyhlásenia karantény v celej oblasti, aj keď povedal, že to závisí od rozhodnutia epidemiológov.

11:34 Dopravný podnik mesta Košice v súvislosti s uvoľňovaním protipandemických opatrení ruší od pondelka 6. júla otváranie všetkých dverí vo vozidlách MHD. Dôvodom je zníženie úrovne protipandemických opatrení týkajúcich sa ochorenia COVID-19 a rovnako aj zvýšenie účinnosti klimatizácie vo vozidlách MHD.

11:20 Nové výnimky v súvislosti s karanténou potvrdila britská vláda pre organizáciu väčšinu veľkých športových podujatí na území Anglicka, nie celého kráľovstva. Osoby, ktorých účasť na podujatí bude nevyhnutná, nebudú musieť absolvovať povinnú karanténu pri vstupe do krajiny. "Zelenú dostala organizácia pretekov F1, medzinárodný futbal, golf či snooker," referuje web BBC Sports. Očakáva sa, že čoskoro takéto uvoľnenie predpisov príde aj pre podujatia v šípkach či dostihoch.

11:05 Svetová zdravotnícka organizácia zastavila testy, ktorých cieľom bolo zistiť, či liek hydroxychlorochín pomáha pacientom hospitalizovaným s ochorením COVID-19. WHO v sobotu oznámila, že "prijala odporúčanie" komisie, ktorá na testy dozerala, aby zastavila skúšky hydroxychlorochínu, používaného na liečbu malárie, a kombinácie liekov lopinavir/ritonavir, ktoré sa používajú pri liečbe pacientov s HIV/AIDS.

10:42 Rusko ohlásilo 6736 nových prípadov koronavírusu, celkovo počet nakazených stúpol už na 681.251 ľudí.

9:54 Kĺzavý medián stúpol na hodnotu 15. Po sobotňajšom testovaní pribudlo desať prípadov koronavírusu v Žilinskom kraji. Tri nové prípady má Bratislavský kraj a po jednom evidujú v Banskobystrickom a Prešovskom kraji.

9:30 Na Slovensku pribudlo 15 nových prípadov nákazy koronavírusom. Za uplynulý deň otestovali 808 ľudí.

9:00 Po opätovnom otvorení barov a reštaurácií v rámci uvoľňovaní epidemiologických obmedzení zadržala polícia v Anglicku štyri osoby za narušenie verejného poriadku. Viacero pubov v stredoanglickom grófstve Nottinghamshire sa rozhodlo predbežne znova zatvoriť, oznámila tamojšia polícia v noci na nedeľu.

8:30 Počet úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19 v Mexiku prevýšil v sobotu 30.000. Krajina v počte obetí prekonala Francúzsko a stala sa piatou najviac postihnutou od začiatku pandémie, pokiaľ ide o bilanciu mŕtvych.

Mexické úrady oznámili 523 ďalších úmrtí na nákazu novým koronavírusom za uplynulý deň, čím jej celkový počet obetí stúpol na 30.366. Počet potvrdených infikovaných v Mexiku vzrástol o takmer 6000 na celkovo 251.165, čo je približne na úrovni Španielska, ktoré má ôsmy najvyšší počet prípadov nákazy.

7:50 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín viac ako 43.700 ďalších prípadov nákazy novým koronavírusom, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa k sobotňajšiemu večeru miestneho času. Celkový počet potvrdených infikovaných v krajine sa tým zvýšil na takmer 2,84 milióna.

7:30 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Taliansku zvýšil už piaty deň po sebe. Ako oznámilo talianske ministerstvo zdravotníctva, za uplynulý deň zaznamenali v krajine 235 ďalších potvrdených infekcií.

7:15 Z Európy do Spojených štátov sa rozšírila nová forma koronavírusu, vyplýva z výsledkov globálnej štúdie. Nová mutácia je nákazlivejšia, nevyvoláva však ťažšiu formu ochorenia ako predchádzajúce variácie vírusu, konštatuje medzinárodný tím vedcov podľa CNN.

7:00 Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že jej členské štáty nahlásili viac než 212.000 nových prípadov ochorenia COVID-19 za posledných 24 hodín, čo je najvyšší nárast za jeden deň od začiatku pandémie. Počet prípadov nákazy novým koronavírusom vo svete tým prevýšil 10,9 milióna. Počet úmrtí za uplynulý deň vzrástol o viac ako 5100 na celkovo 523.000, vyplýva z údajov WHO.

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu. Pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok