Pribudli takmer tri desiatky nakazených, najviac ich je z Oravy

TA3 TASR SITA ČTK
4.7.2020 09:40

Uplynulé dni pribudli vyššie počty nakazených, na aké sme boli zvyknutí. Úrad verejného zdravotníctva nariadil viacero zmien, ktoré sa týkajú cestovania, domácej izolácie aj hromadných podujatí. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:15 Počet prípadov nákazy v Afrike dosiahol v sobotu takmer 445.000. Nákaze podľahlo za posledných 24 hodín 224 ľudí, čím sa celkový počet obetí zvýšil na 10.847.

23:30 Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že jej členské štáty nahlásili viac než 212.000 nových prípadov ochorenia COVID-19 za posledných 24 hodín, čo je najvyšší nárast za jeden deň od začiatku pandémie. Počet prípadov nákazy vo svete tým prevýšil 10,9 milióna. Počet úmrtí za uplynulý deň vzrástol o viac ako 5100 na celkovo 523.000, vyplýva z údajov WHO.

22:50 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:15 Na jeho prvý domáci duel po spustení ďalšej fázy uvoľňovania opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19 si na tribúny našlo cestu 3561 divákov.

21:25 Bankový odvod síce plánuje vláda zrušiť, no klienti to na svojich peňaženkách ešte nepocítia. Práve naopak.

20:45 Každoročne oslavujeme 5. júla sviatok svätého Cyrila a Metoda. Príchod vierozvestcov si ale mohli ľudia pripomenúť už v sobotu. V Nitre sa uskutočnila takzvaná Cyrilometodská cesta.

20:00 Pre mnohých Angličanov nastal deň, na ktorý sa nevedeli mesiace dočkať.

19:35 Zápas futbalistov zámorskej MLS medzi FC Dallas a Vancouverom Whitecaps odložili po tom, čo malo šesť hráčov texaského tímu pozitívne testy na koronavírus. Duel sa mal uskutočniť vo štvrtok na Floride, kde sa už na budúci týždeň reštartuje profiliga turnajovým spôsobom. O jeho novom mieste a termíne rozhodne vedenie súťaže neskôr. Dallas potvrdil pozitívne testy v stredu po prílete do Orlanda a celý tím je momentálne v karanténe.

19:10 Srbsko oznámilo 325 nových prípadov nového koronavírusu a osem súvisiacich úmrtí. Celkovo je v krajine hospitalizovaných 2347 ľudí, z nich 86 je napojených na pľúcnu ventiláciu. V piatok zaznamenali v krajine najvyšší denný počet úmrtí, a to 11. Zmienených osem úmrtí za posledných 24 hodín predstavuje tretí najvyšší počet úmrtí. Deväť obetí hlásilo Srbsko 14. apríla.

V prvých štyroch júlových dňoch podľahlo v Srbsku ochoreniu 29 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 306.

18:45 Aktuálna správa WHO, ktorá opisuje priebeh udalostí vzniku a šírenia COVID-19.

18:20 Vedci porovnali ďalšie genetické sekvencie a zároveň vykonali experimenty s ľuďmi, zvieratami i bunkami v laboratóriu, ktoré im ukázali, že zmutovaná verzia sa vyskytuje častejšie a tiež, že je nákazlivejšia ako iné verzie vírusu.

17:55 Ikonická bazilika Sagrada Família v španielskom meste Barcelona po takmer štyroch mesiacoch znova otvorila svoje  brány pre limitovaný počet návštevníkov, ktorých však zatiaľ tvoria exkluzívne zdravotnícki pracovníci. Zatvorenie chrámu si vyžiadala pandémia.

Bazilika, ktorej projektantom je španielsky architekt Antoni Gaudí, privíta ďalšie skupiny ľudí v nedeľu a 11.-12. júla počas fázy opätovného otvárania. Podľa predstaviteľov chrámu ide o "poctu" lekárom, zdravotným sestrám a iným zdravotníckym pracovníkom, ako aj policajtom za ich obetavú prácu počas pandémie.

17:30 Ľudia pracujúci v závode na výrobu televízorov v Galante sa báli o svoje pracovné pozície. Objavili sa totiž informácie o možnom prepúšťaní stoviek zamestnancov.

17:05 K opatreniu prichádza v čase, keď sa v Španielsku začali letné prázdniny a krajina znovu prijíma návštevníkov z 12 nečlenských krajín Európskej únie.

16:40 Štát vyberie tento rok menej peňazí. Z daní a odvodov by malo do štátnej kasy pritiecť o jednu miliardu 600 miliónov eur menej ako vlani. Najväčší prepad sa očakáva u právnických osôb. Dôvodom je zhoršenie ekonomickej situácie v dôsledku koronakrízy. Podľa odborníkov však to, že zostane viac peňazí ľuďom, môže byť pre hospodárstvo prospešné.

16:10 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 914. Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 15 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1227.

15:45 Pandémia spôsobila v 2. štvrťroku 2020 pokles globálneho pracovného času o 14 %. Uviedla to vo svojej revidovanej prognóze Medzinárodná organizácia práce. Podľa aktualizovanej predpovede ILO so sídlom v Ženeve tento pokles počtu pracovných hodín zodpovedá strate 400 miliónov pracovných miest na plný úväzok pri štandardnom 48-hodinovom pracovnom týždni.

15:20 Bývalý pilot F1 Felipe Nasr mal pozitívny test na koronavírus. Dvadsaťsedemročný Brazílčan, ktorý v rokoch 2015-2016 jazdil za tím Sauber, sa nakazil na Floride a nebude sa tak môcť zúčastniť na pretekoch IMSA v Daytone.

14:45 Zoznam krajín, kam môžu Slováci vycestovať, sa pomaly rozširuje.

13:43 Úrady v španielskom regióne Katalánsko v súvislosti s nárastom počtu prípadov nákazy novým koronavírusom uzavreli v sobotu oblasť vrátane mesta Lleida, kde žije približne 200.000 obyvateľov.

13:20 Parížsky Louvre, najnavštevovanejšie múzeum na svete, v pondelok opäť otvorí svoje brány, budú však stále platiť koronavírusové opatrenia a niektoré časti múzejného komplexu zostanú neprístupné.

Louvre je zatvorený od 13. marca, následkom čoho prišla táto inštitúcia o viac než 40 miliónov eur zo vstupného, uviedol riaditeľ Louvru Jean-Luc Martinez.

12:50 Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Dolnom Kubíne eviduje v súčasnosti 18 pozitívnych výsledkov testovania. Dvanásť z potvrdených prípadov je neplnoletých osôb, ktoré boli v kontakte na športovom sústredení.

12:22 Približne 1 500 vojakov denne nasadili Ozbrojené sily SR v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19. Mnohí sa na operáciách zúčastňovali opakovane. „Počas operácií Ozbrojených síl SR v súvislosti s pandémiou COVID-19 odpracovali 52 006 osobodní,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

12:00 Za posledných 24 hodín podľahlo v Rusku ochoreniu COVID-19, spôsobovanému koronavírusom SARS-CoV-2, 168 osôb, čím celkový počet potvrdených obetí pandémie stúpol na 10.027. V sobotu to oznámilo protivírusové krízové centrum, ktoré citovala agentúra TASS.

11:05 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro zmiernil zákon, ktorý vyžaduje od obyvateľstva rozsiahle nosenie tvárových rúšok so zámerom obmedziť šírenie koronavírusového ochorenia Covid-19. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vládny žurnál Diário Oficial da Uniao.

Bolsonaro odobril legislatívu o nosení ochranných masiek na verejnosti, ale zjemnil ju tým, že zamietol požiadavku, aby si obyvatelia zakrývali tvár na miestach, ako sú školy, obchody či kostoly.

10:55 Nemeckí ochrancovia zvierat protestujú pred bitúnkom spojeným s veľkým koronavírusovým klasterom a pokúšajú sa doň zablokovať prístup. Polícia v meste Bielefeld potvrdila, že pred vchodom do zariadenia protestuje asi 20 ľudí.

10:05 Noví nakazení sú z okresov Tvrdošín (11), Námestovo (6), Revúca (3), Levoča (2), Bratislava (1), Čadca (1), Myjava (1), Nové Mesto nad Váhom (1), Prešov (1), Rimavská Sobota (1) a Trebišov (1).

9:50 Hospitalizovaných je deväť osôb, z toho v piatich prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sú dvaja a na pľúcnej ventilácii jeden pacient.

9:45 Slovensko má spolu 1749 infikovaných. V evidencii nepribudol žiaden nový vyliečený pacient, ochorenie prekonalo spolu 1466 ľudí. Nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na Covid-19.

9:37 Na Slovensku pribudlo 29 nových prípadov nákazy, otestovali 2216 ľudí.

9:25 Juhoafrická republika zaznamenala rekordný počet nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom - 9 064. Tridsať percent z vyše 177-tisíc juhoafrických prípadov je pritom v provincii Gauteng, kde sa nachádzajú Johannesburg aj hlavné mesto Pretória. Ochoreniu COVID-19 v krajine podľahlo viac ako 2 900 ľudí.

8:45 Pandémia nového koronavírusu nepreverila, či prijaté opatrenia boli dostatočné a správne nastavené. Ani to, či by si kapacita a procesy slovenského zdravotníctva poradili s jeho výraznejším šírením. Pre TASR to v hodnotení prvých 100 dní ministra zdravotníctva Mareka Krajčího povedal analytik Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy Dušan Zachar. Rezort zdravotníctva však podľa jeho slov urobil, čo sa dalo.

7:50 Úrady v Spojených štátoch nahlásili ďalších viac ako 53.000 nových prípadov nákazy koronavírusom, píše agentúra Reuters. Tá deň predtým napočítala rekordných 55.405 oznámených infekcií.

7:25 Novým koronavírusom sa nakazila priateľka najstaršieho syna prezidenta USA Donalda Trumpa. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na Trumpov volebný štáb.

7:15 Úrad verejného zdravotníctva nariadil viacero zmien, ktoré budú platiť od 6. a 7. júla. Týkajú sa cestovania, domácej izolácie aj hromadných podujatí. ÚVZ o tom informoval vo vyhlásení.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu. Pozrite si, ako to vyzeralo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok