Remdesivir je prvým liekom proti Covid-19, ktorý má povolenie Únie

TA3 TASR
3.7.2020 12:56

Európska komisia schválila v piatok používanie prípravku remdesivir na liečbu závažných prípadov ochorenia Covid-19 spôsobeného novým druhom koronavírusu v EÚ.

Výnimočne rýchly postup

Komisia spresnila, že pre liek remdesivir vydala podmienečné povolenie na uvedenie na trh, čím sa tento prípravok stal vôbec prvým liekom povoleným na úrovni Európskej únie na liečbu proti Covid-19. Komisia pripomenula, že povolenie prebehlo v rámci zrýchleného konania a po odporúčaní Európskej agentúry pre lieky.

Exekutíva Európskej únie zdôraznila, že v záujme ochrany verejného zdravia sa údaje o lieku remdesivir hodnotili vo výnimočne krátkom časovom rámci prostredníctvom priebežného preskúmania. Ide o postup, ktorý používa EMA počas mimoriadnych udalostí pre oblasť verejného zdravia. To umožnilo rýchle udelenie povolenia pre uvedenie lieku na jednotný trh EÚ - už do jedného týždňa po odporúčaní EMA. Bežný postup znamená poskytnúť povolenie v dobe do 67 dní.

Dôležitý krok v boji proti vírusu

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová uviedla, že povolenie prvého lieku na liečbu Covid-19 je dôležitým krokom vpred v boji proti tomuto druhu vírusu. "Oprávnenie udeľujeme menej ako mesiac po podaní žiadosti, čo jasne potvrdzuj odhodlanie EÚ rýchlo reagovať, len čo sú k dispozícii nové spôsoby liečby," opísala situáciu komisárka.

Zároveň dodala, že eurokomisia aj naďalej pokračuje v úsilí zabezpečiť účinnú liečbu alebo očkovaciu látku proti novému typu koronavírusu. Remdesivir dostal iba podmienečné povolenie na uvedenie na jednotný trh, čo je jeden z regulačných mechanizmov EÚ vytvorený na uľahčenie včasného prístupu k liekom, ktoré spĺňajú nenaplnené lekárske potreby. A to je aj prípad súčasnej krízy v oblasti verejného zdravia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok