Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Radarový systém by mohol autám pomôcť „zbadať“ riziká za rohom

Radarový systém by mohol autám pomôcť „zbadať“ riziká za rohom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 7. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné technológie v súčasných automobiloch síce dokážu čoraz lepšie zisťovať iné vozidlá na ceste pred nimi, no stále ich môže prekvapiť účastník premávky, ktorý sa prirúti z bočnej ulice. Pomôcť by však mohol nový radarový systém, ktorý umožní autám „vidieť“ dokonca aj za roh.

Nové zariadenie bolo vyvinuté tímom vedeckých pracovníkov z Princetonskej univerzity a obsahuje pomerne lacné radarové jednotky. Systém sa montuje v prednej časti vozidla, pričom radarové jednotky emitujú vysokofrekvenčné impulzy, ktoré sa pohybujú vpred a potom sa odrážajú do bokov od stacionárnych povrchov, ako sú steny alebo zaparkované automobily. Je to niečo na princípe toho, ako sa guľa odráža pod uhlom od steny biliardového stola.

Tieto presmerované radarové vlny pokračujú v ceste, kde sa odrážajú späť od objektu, ktorý sa blíži ku križovatke. Senzor na pôvodnom vozidle potom zachytí odrazené rádiové vlny a analyzuje ich pomocou algoritmov založených na umelej inteligencii, aby sa zistila rýchlosť a smer pohybu objektu. V prípade aplikácie systému v reálnom svete by tak vodič alebo autonómne vozidlo boli upozornení na potenciálne nebezpečenstvo.

V súčasnej podobe prototypu bolo nastavenie systému optimalizované na detekciu cyklistov a chodcov. Dôvodom bola výzva, ktorú predstavuje ich malá veľkosť a zmeny tvaru a pohybu. Vedci však tvrdia, že ich radarový systém sa dá ľahko prispôsobiť aj na detekciu väčších motorových vozidiel.

Vedci vyvinuli radarový systém, ktorý umožní autu detegovať riziko spoza rohu.