Nových nakazených hlási viacero okresov, najviac ich je z Prievidze

TA3 TASR SITA ČTK
3.7.2020 09:32

Posledné dni pribúdali nakazení na Slovensku v dvojciferných číslach. Ochorenie Covid-19 sa objavilo aj v bratislavskej škôlke. Z USA denne hlásia desiatky tisíc nových infikovaných. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Nových nakazených hlási viacero okresov, najviac ich je z Prievidze
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Nová sezóna zámorskej bejzbalovej ligy sa začne 24. júla a bude najkratšia od roku 1878.

0:15 Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je počet prípadov koronavírusu viac ako dvojnásobný v porovnaní s každoročnou bilanciou chrípkových ochorení.

23:50 Niekoľko desiatok prostitútok protestovalo v piatok v Berlíne proti epidemiologickým obmedzeniam, o ktorých tvrdia, že im bránia v obžive. Demonštrantky sa zhromaždili pred budovou Spolkovej rady (Bundesrat) s červenými dáždnikmi a plagátmi, na ktorých mali slogany ako "Nechajte nás pracovať", "Otvorte zase bordely" a "Náš sektor je pochovávaný pod zem".

Prostitúcia je v Nemecku legálna a regulovaná, pričom sexuálne pracovníčky majú nárok na pracovné zmluvy a dávky sociálneho zabezpečenia. Poskytovanie sexuálnych služieb je však v rámci úsilia o kontrolu šírenia koronavírusu od polovice marca zakázané.

23:20 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:45 Bývalého francúzskeho premiéra Édouarda Philippa a ďalších dvoch ministrov budú vyšetrovať pre pochybnosti o spôsobe, akým pristupovali ku koronavírusovej pandémii. Philippe pritom len v piatok podal aj s celou svojou vládou demisiu. Vo funkcii ho nahradil Jean Castex, ktorý je jedným z autorov stratégie znovuotvárania krajiny po koronakríze.

22:20 Počet prípadov infekcie novým druhom koronavírusu už na celom svete presiahol jedenásť miliónov. Ochoreniu COVID-19, ktoré tento koronavírus spôsobuje, podľahlo vyše pol milióna ľudí.

Zmienené číslo je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zhruba dvojnásobne vyššie než počet každoročne zaznamenávaných závažných chrípkových ochorení.

21:55 Občanom Českej republiky krátko po Slovinsku obmedzili vstup na svoje územie i Lotyšsko a Estónsko. Lotyšsko zaradilo ČR do skupiny tzv. žltých krajín. To znamená, že po príchode či prílete do tejto krajiny sa budú musieť Česi podrobiť 14-dňovej karanténe.

K podobnému opatreniu pristúpilo aj Estónsko. České ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Česko nespĺňa kritériá pre krajinu, ktorej občania môžu voľne vstúpiť na územie Estónska. "V týždni od 6. do 12. júla preto musia Česi po príchode do Estónska povinne absolvovať dvojtýždňovú karanténu," spresnil rezort diplomacie.

21:30 Ak chcete mať na tvári "veselé rúško", inšpirujte sa v Dobrých správach.

21:05 Britská vláda zverejnila zoznam krajín, pre ktorých obyvateľov po príchode do Anglicka nebude platiť povinnosť karantény.

20:40 ŠK Slovan Bratislava zareagoval na zmeny pravidiel pri organizovaní hromadných podujatí, ktoré vláda predstavila vo štvrtok. Naďalej bude k dispozícii 50 percent kapacity štadióna, zmení sa ale spôsob sedenia.

20:15 Ochrana proti nákaze novým koronavírusom, oživenie ekonomiky, ochrana pracovných miest a podpora tvorby nových pracovných miest sú v centre štátneho rozpočtu Maďarska na rok 2021, ktorého návrh poslanci Národného zhromaždenia v piatok schválili.

19:50 Holandský premiér Mark Rutte vyhlásil, že nevidí naliehavú potrebu dosiahnuť dohodu o európskom fonde na oživenie hospodárstva už na najbližšom stretnutí lídrov Európskej únie 17. júla. Lídri EÚ sa stretnú 17. a 18. júla v Bruseli, aby sa dohodli na navrhovaných stimuloch na pomoc ekonomikám, ktoré tvrdo zasiahla pandémia nového koronavírusu, a na budúcom spoločnom rozpočte bloku.

Benátsko, ktoré v začiatkoch začalo s rozsiahlym testovaním, malo len zlomok potvrdených prípadov a úmrtí oproti susednému regiónu Lombardsko, ktoré je najviac postihnutým regiónom.

19:25 Guvernér talianskeho regiónu Benátsko plánuje zaviesť nové opatrenia týkajúce sa ľudí, ktorí majú pozitívy test na nový koronavírus, no odmietajú ísť do karantény alebo poskytnúť zdravotníckym orgánom detaily o svojich nedávnych kontaktoch.

Po dňoch, keď v regióne mali menej ako desať denných prírastkov, vo štvrtok stúpol počet potvrdených prípadov o 20. Luca Zaia povedal, že na budúci týždeň predstaví nové nariadenia s cieľom uistiť sa, že ľudia s pozitívnymi testami zostanú v domácej izolácii, až kým ďalšie testy preukážu, že vírus už nemajú.

19:00 Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa vyliečila z nákazy koronavírusom a bola prepustená z nemocnice. Informovala o tom kancelária ukrajinského prezidenta. V jej vyhlásení sa uvádza, že Olena Zelenská sa cíti dobre a teší sa, že je opäť so svojou rodinou. "Po prekonaní choroby COVID-19 musí Olena Zelenská pokračovať v liečbe obojstranného zápalu pľúc, ale už doma," píše sa vo vyhlásení.

18:35 Britská vláda zverejnila kompletný zoznam krajín, pre ktoré zruší dvojtýždňovú karanténu.

18:10 French Open bude aj s divákmi. Lístky si budú môcť kupovať od 16. júla.

17:45 Nemecký výrobca svetiel pre automobilový priemysel prepustí nakoniec menej zamestnancov, ako pôvodne avizoval.

Liek s účinnou látkou remdezivir je určený na liečbu dospelých a detí od 12 rokov s ochorením COVID-19, u ktorých sa rozvinul zápal pľúc a ktorých stav si vyžaduje podpornú liečbu kyslíkom. Podáva sa vnútrožilovo a jeho použitie je obmedzené na pacientov v nemocniciach.

17:20 Rozhodnutie Európskej komisie o podmienečnej registrácii lieku na ochorenie COVID-19 s účinnou látkou remdezivir je automaticky platné vo všetkých členských štátoch Európskej únie, informuje hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková.

"Podmienečná registrácia znamená, že v čase vydania registračného rozhodnutia žiadateľ nebol schopný predložiť dôkazy o účinnosti a bezpečnosti lieku v takom rozsahu, ako sa u liekov vyžaduje, ale prínosy lieku prevažujú nad rizikami spojenými s neúplnými údajmi. Držiteľ rozhodnutia o podmienečnej registrácii je následne povinný dodať doplňujúce údaje v stanovených lehotách," vysvetlil ŠÚKL.

16:55 Matovič na stretnutí lídrov V4 vyhlásil, že Slovensko neplánuje zaradiť Českú republiku medzi krajiny, ktoré by boli nebezpečné v súvislosti so šírením nákazy nového koronavírusu. Pripomenul, že Slovensko síce ponechalo voľný režim, ale ľudí požiadalo o mimoriadnu zodpovednosť, ak cestujú alebo sa nachádzajú v okolí Sliezska.

16:15 Slovinsko už nepovažuje Českú republiku, Chorvátsko a Francúzsko za krajiny s nízkym rizikom nákazy koronavírusom. Ľubľana ich vyradila zo zeleného zoznamu. Opatrenie platí od zajtra.

15:55 Úrad verejného zdravotníctva nariadil viacero zmien, ktoré budú platiť od pondelka a utorka. Týkajú sa cestovania, domácej izolácie aj hromadných podujatí.

15:30 Krajinám V4 sa podarilo zvládnuť situáciu v súvislosti s koronavírusovou pandémiou aj vďaka vzájomnej komunikácii, v ktorej naďalej pokračujú. Zhodli sa na tom šéfovia vlád krajín zoskupenia po skončení sa piatkového stretnutia vo Varšave.

"Krajiny V4 zvládli súboj s novým koronavírusom dramaticky lepšie ako mnohé krajiny v západnej Európe či inde vo svete, ktoré sú pre nás v niečom vzorom," povedal na tlačovej konferencii slovenský premiér Igor Matovič.

15:10 Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v piatok po prvý raz objavila na verejnosti v ochrannom rúšku po tom, čo tento týždeň vyvrátila obvinenia z pokryteckého správania za to, že rúško na verejnosti doposiaľ nenosila. Informovala o tom agentúra Reuters.

merkel_0a140370-3116-6b92.jpg

14:45 Francúzska vláda v piatok vyzvala spoločnosť Air France, aby sa vyhla nútenému prepúšťaniu. Aerolínie sa totiž chystajú oznámiť zníženie počtu pracovných miest približne o 7500, aby zvládli kolaps leteckej dopravy v dôsledku pandémie nového koronavírusu.

14:20 Ťažko skúšaný turistický sektor na Cypre dostal dobrú správu. Vláda oznámila, že na budúci mesiac povolí vstup britských turistov do krajiny bez povinnej 14-dňovej karantény. Minister zdravotníctva Constantinos Ioannu však upozornil, že stále všetko závisí od toho, či sa v Spojenom kráľovstve udrží klesanie v počte nakazených novým koronavírusom.

13:47 Chudobní obyvatelia Talianska sú náchylnejší podľahnúť koronavírusu než ľudia s vysokým príjmom. Vyplýva to z prvej významnej štúdie o nepomernom vplyve pandémie na rozličné spoločenské vrstvy v Taliansku zverejnenej v piatok, ktorú uskutočnil taliansky štatistický úrad ISTAT.

12:50 Európska komisia schválila v piatok používanie prípravku remdesivir na liečbu závažných prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým druhom koronavírusu v EÚ.

12:24 Od soboty 4. júla sa výnimka z povinného nosenia rúšok, bude vzťahovať aj na osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a osoby s kožnými ochoreniami tváre, u ktorých by nosenie rúška mohlo viesť k zhoršeniu stavu. Ostatné pravidlá nosenia rúšok sa nemenia.

12:01 Najviac sociálnych dávok za ošetrovné v dôsledku pandémie vypláca Sociálna poisťovňa v Bratislave. "Kým v období január až máj 2019 vyplatila Sociálna poisťovňa 86 951 dávok za ošetrovné, za rovnaký čas tohto roka ich vyplatila 284 162. Predstavuje to nárast o 197 211 dávok," uvádza Sociálna poisťovňa.

11:25 Bratislavské Staré Mesto ubezpečuje, že materské školy v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti sú bezpečné. Reaguje tak na medializované informácie, podľa ktorých mali dve deti, u ktorých potvrdili ochorenie Covid-19, navštevovať škôlku na Gajovej ulici. Mestská časť zdôrazňuje, že ide o súkromné predškolské zariadenie.

11:18 Holandské úrady oznámili, že nákaza novým druhom koronavírusu sa objavila na ďalšej norkovej farme, celkovo je ich už 18. Usmrtiť musia tisíce týchto drobných šeliem chovaných pre kožušinu.

11:05 V Izraeli začali opäť platiť epidemiologické opatrenia. Dôvodom je nárast počtu nakazených. V stredu napríklad tam zaznamenali vyše 860 nových prípadov, čo je vôbec najviac od vypuknutia pandémie. Viac sa o tejto téme porozprávam s našou spolupracovníčkou Janou Machatovou.

10:55 Slovinsko sprísňuje pohraničný režim a v sobotu vyradí Chorvátsko, Česko a Francúzsko zo zoznamu "zelených krajín", pokladaných za epidemiologicky bezpečné. Pre občanov týchto krajín to znamená 14-dňovú karanténu v Slovinsku. Vo štvrtok to oznámil hovorca slovinskej vlády Jelko Kacin. Naopak, Belgicko a Holandsko sa na zelený zoznam dostanú.

10:41 Vo Veľkej Británii otvoria bary a reštaurácie. Zatvorené boli viac ako tri mesiace. Premiér Boris Johnson ale vyzval obyvateľov, aby sa správali zodpovedne. Úrady neskôr zverejnia aj zoznam nerizikových krajín.

10:22 Mestá Čadca a Krásno nad Kysucou uvoľňujú na základe priaznivej epidemiologickej situácie preventívne opatrenia. V Čadci na základe odporúčania krízového štábu otvoria od pondelka materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. V júli budú v prevádzke MŠ na ulici Hurbanova a MŠ na ulici Fraňa Kráľa, v auguste MŠ na ulici SNP a MŠ na ulici Janka Kráľa. Obnovuje sa aj činnosť Centra voľného času Čadca.

10:05 Severokórejský líder Kim Čong-un varoval, že KĽDR musí byť voči novému druhu koronavírusu aj naďalej "maximálne ostražitá". Zároveň vyhlásil, že jeho krajina zareagovala na pandémiu s "ohromným" úspechom. Šesťmesačné úsilie krajiny v boji proti koronavírusovej pandémii označil Kim Čong-un na stretnutí vládnucej Kórejskej strany práce za "žiarivý úspech", napísala severokórejská tlačová agentúra KCNA.

10:03 Pozrite si správy o nových nakazených v spravodajskom bloku na TA3 o 10. hodine.

9:48 Desať pozitívnych prípadov testy odhalili v okrese Prievidza, ďalších šesť v okrese Čadca, po jednom v okresoch Galanta, Trnava, Žilina a Senica.

9:40 Máme päť pacientov, ktorí sú hospitalizovaní s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho dvaja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii jeden. Nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti.

9:30 Na Slovensku pribudlo 20 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1720 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1801 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

8:51 V Česku sa po troch dňoch spomaľovania nárast v počte ľudí nakazených novým koronavírusom opäť zrýchlil - za štvrtok ich bolo 132. V piatok okolo 06.15 h SELČ o tom informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

8:21 Slováci budú tráviť tohtoročnú letnú dovolenku opatrne. Potvrdzuje to aktuálny reprezentatívny prieskum spoločnosti Partners Group SK, ktorý minulý týždeň realizovala agentúra Focus. Opatrnosť sa podpisuje nielen pod rozhodnutia Slovákov, akú dovolenku a kde si vybrať, ale aj pod to, koľko sú ochotní za ňu zaplatiť a aké bude dovolenkové vreckové.

7:47 Britský premiér Boris Johnson vyzval obyvateľov krajiny, aby "konali zodpovedne", keď sa v sobotu po viac než troch mesiacoch obmedzení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou opäť otvoria bary a reštaurácie. Cez víkend sa v Británii znovu otvoria aj múzeá, kiná, knižnice a hotely.

7:00 Guvernér Texasu Greg Abbott, republikánsky spojenec amerického prezidenta Donalda Trumpa, vydal vo štvrtok výkonné nariadenie vyžadujúce zakrývanie nosa a úst na verejnosti. Nariadenie sa týka okresov s vyše 20 potvrdenými prípadmi nákazy novým koronavírusom, uviedla Abbottova kancelária vo vyhlásení.

6:45 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo štvrtok znovu zaviedol obmedzenia týkajúce sa maximálneho počtu ľudí na verejných zhromaždeniach. Krajina totiž v priebehu 24 hodín zaznamenala 966 prípadov ochorenia COVID-19, čo je vôbec najviac od vypuknutia epidémie.

6:20 Spojené štáty zaznamenali vo štvrtok približne 50.700 nových prípadov infekcie novým typom koronavírusu, čo je tretí rekord po sebe, informovala agentúra AP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa.

"Je to veľmi znepokojujúci týždeň," reagoval americký odborník na infekčné choroby Anthony Fauci, popredný člen poradnej skupiny prezidenta Donalda Trumpa pre pandémiu koronavírusu.

V USA v súvislosti s chorobou COVID-19, zomrelo viac ako 128.000 ľudí. Nakazilo sa viac ako 2,7 milióna. USA majú najvyšší počet prípadov a úmrtí na svete.

6:10 COVID-19 sa objavil aj v materskej škole Gajová v bratislavskom Starom meste. Pozitívne sú tam dve deti. Vyučovanie bolo preto prerušené. Zamestnanci a deti, ktoré škôlku navštevujú, majú nariadenú domácu karanténu.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok