Ministerku argumenty o električke pri novom SND nepresvedčili

TA3 SITA
2.7.2020 20:36

Vedenie Slovenského národného divadla plne podporuje stanovisko ministerky kultúry Natálie Milanovej, ktorú nepresvedčili argumenty primátora hlavného mesta Matúša Valla a Magistrátu Bratislavy v súvislosti s výstavbou električkovej trate pri novej budove SND.

Ministerku argumenty o električke pri novom SND nepresvedčili
SITA/Peter Bauer

Najlepšie riešenie

Informovala o tom tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Vedenie mesta dlhodobo prezentuje plánovanú električkovú trasu ako najlepšie riešenie z hľadiska dopravy v hlavnom meste, SND či rezort kultúry však tento názor nemajú.

Ako ďalej informuje, vedenie divadla a viacerí umelci v minulosti podporili iniciatívu za zachovanie pešej zóny medzi SND a Nábrežím M. R. Štefánika a niekoľkokrát vyjadrili znepokojenie nad plánovanou výstavbou električkovej trate medzi novou budovou SND a komplexom Eurovea. Električková trať podľa nich esteticky naruší priestor, ktorý má architektonickú a urbanistickú hodnotu, dôjde k strate jednej z mála peších zón v Bratislave či zhorší životné prostredie.

„Z hľadiska SND hluk a vibrácie električiek budú mať mimoriadne negatívny vplyv na umeleckú tvorbu a jej realizáciu v novej budove SND. Odstrašujúcim príkladom je električková trať pri historickej budove SND a budove Reduty,“ vysvetlila Pažítková. Ako ďalej informuje, plánovanie električkových zastávok neuľahčí prístup do novej budovy. Naopak, koľajisko trakčné vedenie rozdelí tento verejný priestor a frekvencia električiek skomplikuje prístup do novej budovy SND. „Tento jedinečný a v Bratislave ojedinelý projekt, ktorý prepája námestie pred budovou SND smerom k Dunaju cez námestie v komplexe Eurovea poskytuje neopakovateľné možnosti kultúrno-spoločenských podujatí,“ dodala Pažítková.

Hluk a vibrácie

Ako uvádza Denník N, Milanová sa obáva najmä hluku, ktorý by rušil predstavenia v divadle a tvrdí, že električka v súčasnosti ruší predstavenie v Starom Meste, kde tiež prechádza okolo divadelných a koncertných sál. Denník N tiež informoval, že primátor Vallo v tejto súvislosti argumentuje tým, že developerská výstavba v týchto miestach je realitou a mesto musí na ňu reagovať. Mesto podľa magistrátu skúmalo sedem rôznych trás, pričom trasu pred SND vyhodnotilo ako najvýhodnejšiu.

„V tomto postoji Valla podporuje aj starosta Ružinova Martin Chren, do ktorého mestskej časti toto územie spadá. Aj on jednoznačne podporuje trasu pred SND,“ informuje Dennik N. Vallov tím tiež napríklad argumentoval tým, že električka nenaruší priestor pred SND ako tvrdia jej odporcovia.

Električkovú trať vybral na jeseň bratislavský magistrát pod vedením Matúša Valla ako najlacnejší a stavebne najjednoduchší projekt. „Rozhodnutie padlo po sérii diskusií a analýz, ktoré už vtedy sprevádzali hlasy proti vedeniu električky pred SND,“ vysvetlil Denník N.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok