Fico: To, že Kollár sfalšoval prácu, je pre nás črta jeho osobnosti

TA3 TASR
2.7.2020 14:28

Opozičný Smer-SD zrejme nebude pre kauzu diplomovej práce iniciovať odvolávanie predsedu Národnej rady SR Borisa Kolára (Sme rodina) z funkcie. Podstatnejšie pre stranu je, čo v tejto súvislosti robí vládna koalícia.

Fico: To, že Kollár sfalšoval prácu, je pre nás črta jeho osobnosti
SITA/Kancelária NR SR

Nemožné, neslušné, protiústavné

Fico kritizoval aj návrh koaličného hnutia OĽANO kontrolovať spätne všetky záverečné práce. "Je to nemožné, je to neslušné, je to protiústavné, je to retroaktívne a treba to odmietnuť. Nech si problém s Borisom Kollárom riešia sami," povedal Fico. Predsedu Smeru-SD podľa vlastných slov viac ako samotná kauza trápi to, čo predvádza premiér Igor Matovič (OĽaNO).

"Ak sa vôbec máme o niečom baviť v NR SR, tak by sme privítali bod programu, kde by sme sa začali rozprávať o šialenstvách, ktoré navrhuje vláda," povedal. Pripomenul, že strana Smer-SD v minulosti nehlasovala proti vtedajšiemu šéfovi parlamentu a SNS Andrejovi Dankovi, ktorý podobne ako Kollár čelil podozreniam z plagiátorstva. "Bolo by veľmi nekorektné, keby sme sa teraz správali úplne inak," poznamenal.

Kontakty s mafiánmi

Šéf Smeru-SD poukázal na viaceré kauzy Kollára z minulosti, ako aj na jeho kontakty s mafiánmi. Tvrdí, že už od začiatku hovoril o Kollárovi ako o probléme v tejto funkcii. Kauzu diplomovej práce považuje za problém koalície. "Namiesto toho, aby povedali, že sa správa Boris Kollár ako lekvár na polici, tak obvinili celé Slovensko," podotkol Fico. "To že sfalšoval prácu, je pre nás črta jeho osobnosti, nič iné," zhrnul.

Kollára na odchod z funkcie vyzvala koaličná SaS a strana Za ľudí. OĽaNO jeho odchod nežiada. Navrhli, aby minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Kolíková sľúbila právnu analýzu k odoberaniu titulov. Gröhling sa vyjadril, že nie je možné spätne odoberať tituly. Kollár vyhlásil, že svoj magisterský titul získal legálne. V politike ho však viac nemieni používať. Pripustil, že ak by mal odísť z funkcie, hnutie Sme rodina by mohlo opustiť aj vládnu koalíciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok