Ruská opozícia spochybnila referendum, hovorí sa o podvode

TA3 TASR
2.7.2020 12:27

Ruský prezident Vladimir Putin môže teoreticky ostať pri moci ďalších 16 rokov. Vyplýva to z výsledkov celoštátneho referenda. V ňom vyjadrilo podporu ústavným zmenám vyše 77 percent voličov. A hoci sa Kremeľ z volebného triumfu teší, zahraničí novinári upozorňujú na nezrovnalosti pri výsledkoch.

Desiatky miliónov voličov podľa Golosu zase nemohli odovzdať svoje hlasy vo volebných miestnostiach, ale hlasovali priamo v podnikoch alebo inštitúciách. Golos tvrdí, že zamestnávatelia vyvíjali tlak na zamestnancov, aby sa na hlasovaní o návrhoch ústavných zmien zúčastnili. Organizácia zároveň poukázala na fakt, že na referende sa nezúčastnili nezávislí pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá tradične dohliada na hlasovania v Rusku aj v iných krajinách.

Zmeny v ruskej ústave podporilo v referende 77,92 percenta voličov, proti bolo 21,27 percenta účastníkov. Sčítaných je už 100 percent hlasov. Ústavné zmeny umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Prezident takisto dostane právo navrhovať sudcov najvyššieho súdu a prokurátorov na schválenie hornou komorou parlamentu.

Reformy tiež zakotvujú ekonomické zmeny, ktoré zaručujú minimálnu mzdu. Tá nemá byť nižšia než úroveň životného minima, zatiaľ čo štátny dôchodok bude každoročne upravovaný o infláciu. Zmeny v ústave zahŕňajú aj zmienku o "viere v Boha", a to napriek dlhej histórii Sovietskeho zväzu ako sekulárnej krajiny. Obsahujú aj ustanovenie o zákaze manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok