V prípade druhej vlny môžem zostať dlhšie, tvrdí končiaci šéf PZ

TA3 TASR
2.7.2020 10:37

Prezident Policajného zboru Milan Lučanský, ktorý informoval o odstúpení z funkcie a požiadal o uvoľnenie zo služobného pomeru k 31. augustu, je v prípade potreby v súvislosti s prípadnou druhou vlnou nového koronavírusu ochotný predĺžiť svoju službu v policajnom zbore.

V prípade druhej vlny môžem zostať dlhšie, tvrdí končiaci šéf PZ
SITA/Branislav Bibel

Mesiac až dva

"Som ochotný, ak budem požiadaný ministrom vnútra a bude pandémia tak neúnosná, že budú problémy, ktoré by mojim odchodom ohrozili to, že by sa to pokazilo, tak predĺžiť moju službu ešte o mesiac až dva, ak to bude potrebné. Nemám s tým žiadny problém a budem si zastávať funkciu tak, ako som si ju zastával aj predtým," povedal Lučanský.

Ten má skúsenosti s riešením opatrení ešte za bývalej vlády. "Značnú časť opatrení som riešil a pripravoval spoločne s ľuďmi okolo seba. Ako prví sme v rámci strednej Európy začali riešiť opatrenia ako zdravotné kontroly na hraniciach pri vstupe z Rakúska a z postihnutých oblastí. Myslím si, že sa nemáme za čo hanbiť. Svojim spôsobom som strojcom týchto opatrení, aby sme pandémiu udržali na mantineloch, akých sme ju udržali. A preto kým budem policajným prezidentom, budem túto vec riešiť znovu razantne, znovu budem robiť všetko pre to, aby sme to udržali na únosnej miere," dodal.

Prvenstvá v strednej Európe

Slovenská polícia počas pandémie ako prvá v rámci krajín strednej Európy zaviedla zdravotné kontroly na hraniciach, rozdávanie letákov pre kamionistov, riešenie a zadeľovanie prichádzajúcich občanov SR do karantény či preventívne opatrenia v rómskych osadách.

Okrem toho policajti riešili dodržiavanie povinnej karantény, porušovanie otvorenia prevádzok napriek zákazu, porušovanie povinnosti nosenia ochranného rúška na verejnosti, ale aj trestné činy v súvislosti s novým koronavírusom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok