Testy odhalili nových nakazených, pribudli až v siedmich okresoch

TA3 SITA TASR ČTK
2.7.2020 09:32

Nové testovanie odhalilo na Slovensku 13 nových prípadov nákazy. Prírastok pritom evidovali až v siedmich okresoch. Situácia v Čadci je podľa úradov pod kontrolou a ohniská sú podchytené, hoci prípady ešte zrejme budú pribúdať. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Testy odhalili nových nakazených, pribudli až v siedmich okresoch
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:15 Od 1. júla môže byť u nás na športových podujatiach viac ako tisíc účastníkov. Samozrejme, za podmienky šachovnicového sedenia a kluby môžu naplniť tribúny do 50 percent kapacity štadióna. Opatrenia ohľadom diváckej účasti sa však budú opäť prehodnocovať.

23:57 Pandémia koronavírusu obmedzila cestovanie a množstvo krajín prišlo o svoje príjmy z turizmu. Obchodníci si pritom počas letnej sezóny zarábajú peniaze na zvyšok roka. Krajiny už ale postupne otvárajú hranice a púšťajú turistov na vyhľadávané miesta. Turizmus ale bude toto leto úplne iný.

22:40 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová urobí všetko pre čo najrýchlejšiu hospodársku obnovu Európy zasiahnutú koronakrízou. Vyhlásila to po videokonferencii s nemeckou kancelárkou. Angela Merkelová ju uistila, že nemecké predsedníctvo v Rade Európskej únie je na to pripravené.

22:15 Jeden z administratívnych zamestnancov Úradu vlády Českej republiky sa nakazil novým koronavírusom, no neprišiel do kontaktu so žiadnym z členov kabinetu. Do karantény však musí ísť celý odbor protokolu úradu vlády. Piatkovú cestu premiéra Andreja Babiša do Poľska by táto udalosť ohroziť nemala.

21:47 Viac ako 20 poslancov bulharského parlamentu dostalo pokuty za nenosenie rúšok v parlamentných priestoroch. Pracovníci inšpekcie udelili finančné pokuty vo výške 300 bulharských levov (153 eur) 24 poslancom 240-členného parlamentu, ktorí minulý týždeň nedodržali nariadenie týkajúce sa povinného zakrývania nosa a úst. Zákonodarcovia z rôznych politických strán si na protest odmietli zakryť nosy a ústa, čo v parlamente vyvolalo napätie.

21:20 Honduraského prezidenta Juana Orlanda Hernándeza prepustili vo štvrtok z nemocnice, kde sa dva týždne liečil z ochorenia vyvolaného novým koronavírusom. Hernández bude v liečbe pokračovať v domácej karanténe, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na vyjadrenie prezidentovej ošetrujúcej lekárky.

20:55 Za posledných 24 hodín zaznamenali v Afganistane 186 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkovo malo v Afganistane pozitívny test na koronavírus 32.022 ľudí a 16.041 ľudí sa z nákazy uzdravilo, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, doteraz v krajine podľahlo 807 ľudí.

Celkovo malo v Afganistane pozitívny test na koronavírus 32.022 ľudí a 16.041 ľudí sa z nákazy uzdravilo.

20:13 Prievidzský výrobca komponentov do automobilov musel pre koronakrízu znížiť obrat, zamestnancov však neprepúšťal. Naďalej pokračuje v budovaní tretej fázy svojho závodu pri letisku v Prievidzi. Vláda plánuje predĺžiť pomoc firmám, avizoval vo štvrtok počas návštevy Brose Prievidza minister práce Milan Krajniak.

"Už na najbližšom rokovaní vlády, ktoré bude budúci týždeň v stredu (8. 7.), vláda rozhodne o predĺžení pomoci, ktorú firmám poskytuje. Umožnili sme práve, aby si fabriky, ako je aj Brose, mohli vybrať z mesiaca na mesiac, či je pre ne výhodnejší systém kurzarbeitu," uviedol Krajniak.

20:00 V Taliansku za posledný deň pribudlo 30 úmrtí a 201 nakazených.

19:35 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 889 na 45.887. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany.

19:10 Talianska charitatívna organizácia Mediterranea Saving Humans vo štvrtok oznámila, že osem migrantov, ktorí sa tento týždeň vylodili na Sicílii, malo pozitívny výsledok testu na koronavírus a momentálne sa nachádzajú v karanténe.

18:30 Napriek pandémii koronavírusu bude môcť každý deň navštíviť zápasy grandslamového turnaja tenistov Roland Garros v Paríži až 20.000 divákov. Vo štvrtok to oznámili organizátori.

Francúzska tenisová federácia zároveň informovala, že na finálové duely povolia vstup do 10 000 fanúšikov. Antukový vrchol sezóny pre pandémiu preložili z tradičného termínu na prelome mája a júna až na jeseň. Uskutoční sa od 27. septembra do 11. októbra. Grandslamový US Open v New Yorku sa od 31. augusta bude hrať bez divákov.

18:05 Slovinsko aj v medzinárodnom meradle úspešne a rýchlo riešilo krízovú situáciu vyvolanú pandémiou koronavírusu. Povedal to vo štvrtok v Budapešti slovinský prezident Borut Pahor po schôdzke s maďarským prezidentom Jánosom Áderom.

Pahor zdôraznil, že Slovinsko je z hľadiska šírenia koronavírusu bezpečnou krajinou, ktorá očakáva maďarských turistov. Podľa slovinského prezidenta je zrejmé, že príde aj druhá vlna šírenia nákazy. Vyjadril však nádej, že sa situáciu podarí úspešne zvládnuť.

17:30 Česká ťažobná spoločnosť OKD od piatka v dôsledku nového koronavírusu prerušuje ťažbu vo všetkých svojich štyroch baniach. Podľa predsedníčky predstavenstva OKD Vandy Staňkovej, ktorú cituje spravodajský portál iDNES.cz, sa tak firma rozhodla po zistení výsledkov z plošného testovania v baniach ČSM. OKD prerušuje ťažbu na šesť týždňov.

17:04 Škótska premiérka Nicola Sturgeonová vo štvrtok oznámila, že v obchodoch bude od 10. júla platiť povinnosť nosiť rúška alebo inú pokrývku tváre. Táto povinnosť začne platiť v deň, keď v Škótsku nastane ďalšia fáza uvoľnenia epidemiologických opatrení. Výnimku budú mať len deti mladšie než päť rokov a ľudia trpiaci niektorými ochoreniami.

16:50 Počet potvrdených prípadov nákazy vo Švédsku presiahol číslo 70 000. Za posledný deň pritom v tejto severskej krajine pribudlo 947 nových prípadov infekcie a 41 úmrtí. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webstránke denník The Guardian s odvolaním sa na údaje miestnych úradov. Celkovo tak vo Švédsku od začiatku pandémie zaevidovali už 70.639 prípadov infekcie a 5411 úmrtí.

16:40 Mapu rizikových krajín budú podľa jeho slov prehodnocovať približne každé dva týždne, aby dovolenkári vedeli lepšie zvážiť svoju cestu. Infektológ Pavol Jarčuska podotkol, že treba zvážiť aj cestu do Chorvátska. Poukázal na dve lokálne ohniská nákazy, a to Záhreb a Osijek. "Aj Chorvátsko je už na hranici žltej karty, tam je veľmi dramatický nárast," uviedol. Apeloval na občanov, aby sa nechali otestovať, ak sa vrátia z rizikovejších krajín alebo aj ich regiónov.

16:30 Epidemiologička Mária Štefkovičová apelovala na ľudí, aby pri príchode z rizikovejších krajín dodržiavali nariadenia platné na Slovensku. "Títo ľudia sú povinní dodržať päťdňovú karanténu a na jej konci sa dať otestovať. Otestovanie im zabezpečí regionálny úrad verejného zdravotníctva," zdôraznila na tlačovej besede.

V júni bolo podľa jej slov na Slovensku viac ako 130 nových ochorení, z toho 63 tvorili importované prípady. "Import bol jednak z krajín s vysokým rizikom, ale sčasti aj z krajín s nižším rizikom," podotkla. Priblížila že z vysokorizikových krajín bolo najviac prípadov z Ukrajiny a Veľkej Británie. Podotkla, že úplne neriziková krajina neexistuje.

16:25 Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že fajčenie sa spája s vyšším rizikom ťažkého priebehu ochorenia Covid-19 a úmrtia naň u hospitalizovaných pacientov, hoci WHO nevie presne uviesť, o koľko je toto riziko väčšie. Vo vedeckej práci WHO skúmala 34 vydaných štúdií o spojitosti fajčenia a Covid-19, pokiaľ ide o pravdepodobnosť nakazenia, hospitalizáciu, závažnosť priebehu choroby a smrť.

15:50 Pozrite si tlačovú besedu po rokovaní konzília odborníkov epidemiológov. K téme sa vyjadril premiér Igor Matovič, hlavný hygienik SR Ján Mikas a viacerí odborníci.

15:32 Epidemiológovia vyzývajú ľudí, aby sa pri návrate zo zahraničia nahlásili. Zdôrazňujú, že je to veľmi dôležité.

15:24 Počas hromadných športových podujatí budú musieť organizátori vyčleniť každý druhý rad tak, aby ostal prázdny. Odborníci sa tak rozhodli aj po futbalovom zápase v Dunajskej Strede, na ktorom sa podľa premiéra odignorovalo odporúčané šachovnicové sedenie.

"Presne na toto dnes dopláca Srbsko, Severné Macedónsko a ďalšie krajiny, kde jeden futbalový zápas zrazu rozbehol druhú vlnu epidémie," tvrdí Matovič.

15:17 Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach nariadil zatvoriť vo svojej územnej pôsobnosti šesť prevádzok predajní zmrzliny. Urobil tak v nadväznosti na epidemiologickú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom.

15:15 Zoznam menej rizikových krajín sa rozšíri o krajiny ako Holandsko, Belgicko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Írsko. Z krajín mimo Európskej únie sú to Austrália, Nový Zéland, Japonsko, Južná Kórea a Čína, informoval premiér. Hlavný hygienik Ján Mikas podotkol, že zoznam sa môže naďalej meniť na základe aktuálnej situácie.

15:05 Pravidlo šachovnicového sedenia sa zmení, každý druhý rad má byť voľný.

15:03 Podľa premiéra nie je dôvod rušiť upatrenia, ktoré sa týkajú rúšok. Ostávajú v platnosti tak, ako doteraz.

15:00 Zo zozoznamu menej rizikových krajín vypadlo Bulharsko a Čierna Hora, informoval o tom Igor Matovič po stretnutí s konzíliom odborníkov - epidemiológov.

14:50 Maďarsko zatiaľ na svoje územie nevpustí občanov vybraných krajín mimo Schengenského priestoru, ktoré Európska únia uvádza ako bezpečné. Vyhlásil to maďarský premiér Viktor Orbán. Svoje rozhodnutie odôvodnil obavami o bezpečnosť ľudí. Výnimku podľa neho dostane zo spomínaného zoznamu iba Srbsko.

14:40 Covid-19 sa objavil aj v materskej škole Gajová v bratislavskom Starom meste. Pozitívne sú tam dve deti. Vyučovanie bolo preto prerušené. Zamestnanci a deti, ktoré škôlku navštevujú, majú nariadenú domácu karanténu.

13:44 Od piatku budú môcť podávať žiadosti o dotácie na nájomné naraz podnikatelia z celého Slovenska, bez ohľadu na to, z ktorého kraja pochádzajú. Doteraz bol systém nastavený tak, že ministerstvo hospodárstva vyčlenilo jeden deň pre podnikateľov z určitého kraja. „Od piatka teda budú môcť posielať žiadosti všetci žiadatelia, bez ohľadu na kraje. Situáciu však bude ministerstvo naďalej pozorne sledovať a priebežne vyhodnocovať," uviedla pre hovorkyňa rezortu Katarína Svrčeková.

13:30 Pandémia koronavírusu spôsobila španielskemu odvetviu turizmu za dva mesiace výpadok príjmov v sume 15 miliard eur. Turizmus pritom patrí ku kľúčovým sektorom španielskej ekonomiky. Podľa údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad krajiny, do Španielska v máji nepricestoval ani jeden turista. Rovnaká situácia pritom bola už v apríli. Španielsko v rámci boja proti šíreniu ochorenia Covid-19 uzavrelo svoje hranice od polovice marca do 21. júna.

12:40 Vodca domorodých Indiánov Santiago Manuin, ktorý bojoval za práva pôvodných amazonských obyvateľov na pôdu v Peru, zomrel v stredu na ochorenie COVID-19 spôsobované novým druhom koronavírusu. Úmrtie oznámila jeho rodina.

12:15 Počet obetí v Maďarsku stúpol na 587, pribudlo jedno ďalšie úmrtie. Za uplynulých 24 hodín sa nakazilo deväť ľudí, celkom ich je už 4166.

11:38 Väčšina zamestnávateľov spustila postupný návrat na pracoviská od júna. Najväčšia časť zamestnancov by však najradšej pracovala z domu. Ukázal to prieskum HR Pulse, ktorý iniciovala spoločnosť Profesia a HR open forum. Do prieskumu boli zapojení personalisti zamestnávateľov, ktorí pôsobia na Slovensku.

11:25 Pozrite si správy o nových nakazených z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:00 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Čadci eviduje od 19. júna do 1. júla celkovo 41 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19. Podľa regionálnej hygieničky Xénie Lukáčovej má RÚVZ situáciu pod kontrolou, ohniská nákazy sú podchytené a monitorované. Nevylúčila, že prípadov bude pribúdať.

10:55 Letné školy môžu deťom pomôcť dohnať učivo, ktoré sa nestihlo prebrať kvôli pandémii a pomôžu aj pracujúcim rodičom. "Vieme, aké sú školy kreatívne, a preto im dávame len pozitívne príklady, ako ich viesť," píše ministerstvo školstva na sociálnej sieti a pripája video.

10:50 Pri vstupe do Grécka budú niektorí ľudia testovaní na ochorenie Covid-19. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí. Od všetkých cestujúcich prichádzajúcich do Grécka sa bude od 1. júla vyžadovať vyplnenie online formulára, a to najmenej 48 hodín pred vstupom do krajiny. Systém po vyhodnotení nahlásených údajov vyznačí, či sa má alebo nemá táto osoba pri vstupe do Grécka podrobiť testu na Covid-19.

10:40 Aj napriek pribúdajúcim prípadom koronavírusu v Európe pristúpilo k otváraniu hraníc aj Španielsko. Vláda v Madride povolila otvorenie pozemných hraníc aj so susedným Portugalskom. Na ceremónii bol prítomný aj španielsky kráľ a portugalský prezident. Viac sme sa o situácii v krajine porozprávali s našou spolupracovníčkou Ľubicou Zlochovou.

10:26 Počet pasažierov, ktorých v júni prepravila írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair, medziročne klesol o 97 percent, keďže pandémia ochorenia Covid-19 naďalej poškodzovala letecké odvetvie. Firma uviedla, že minulý mesiac prepravila iba 400 tis. cestujúcich, pričom v rovnakom mesiaci vlani ich bolo 14,2 milióna.

10:20 V Česku pribudlo v stredu 92 nakazených novým druhom koronavírusu, počet nových prípadov teda klesol pod sto. Denný nárast počtu infikovaných je v ČR najnižší za osem dní.

10:10 V hlavnom meste Japonska Tokiu potvrdili vo štvrtok 107 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to najvyšší denný nárast od začiatku mája, keď ešte platil v celom Japonsku núdzový stav. Počet prípadov nákazy koronavírusom v Tokiu sa postupne zvyšuje od 25. mája, keď vláda zrušila v metropole núdzový stav.

9:55 Najviac pozitívne testovaných evidovali Bratislava, pribudlo tam šesť prípadov. V okrese Komárno testy odhalili dva prípady nákazy. Po jednom prípade pribudlo v okresoch Prievidza, Nové Zámky, Michalovce, Rimavská Sobota a Malacky.

9:40 Máme šesť pacientov, ktorí sú hospitalizovaní s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho traja sú na JIS a na pľúcnej ventilácii jeden. Nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti.

9:30 Na Slovensku pribudlo 13 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1700 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1708 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 Päťdesiatročnej Juhokórejčanke transplantovali pľúca po tom, ako jej dýchaciu sústavu vážne poškodil koronavírus SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Jonhap s odvolaním sa na štvrtkové oznámenie ošetrujúcich lekárov.

9:12 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Indii presiahol vo štvrtok 600 000, pričom úrady hlásili 19 148 nových infekcií za posledných 24 hodín. Vo štvrtok mala India celkovo zaznamenaných 604.641 prípadov nákazy, z nich 100.000 zistili za posledné štyri dni.

8:50 Traja futbalisti MFK Karviná mali pozitívny test na koronavírus. Nemenovaní hráči putovali do štrnásťdňovej karantény, zvyšok mužstva strávi v izolácii päť dní, potom všetci absolvujú testy. Situácia v Karvinej môže skomplikovať zvyšok najvyššej českej súťaže. Podľa webu iDnes.cz môže zhoršenie epidemiologickej situácie vyústiť k predčasnému ukončeniu ročníka.

8:25 Novozélandský minister zdravotníctva David Clark odstúpil z funkcie v súvislosti s nedávnymi pochybeniami pri postupe vlády počas pandémie COVID-19 i v súvislosti so svojimi osobnými chybami. Clarkovi je podľa jeho slov jasné, že jeho ďalšie pôsobenie vo funkcii by malo rušivý vplyv na postup vlády v spojitosti s pandémiou. Clark vo funkcii ministra zdravotníctva pôsobil od októbra 2017.

8:00 Denný prírastok nakazených na koronavírus dosiahol v USA za uplynulý deň maximum od začiatku pandémie.

7:35 Uruguajský minister zahraničných vecí Ernesto Talvi oznámil svoju rezignáciu. Talvi získal medzinárodné uznanie za svoje úsilie pri repatriácii zahraničných cestujúcich z výletnej lode zasiahnutej novým koronavírusom.

7:10 Počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 dosiahol v Brazílii 60.610 po tom, ako za obdobie posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 1016 nových obetí. V krajine pribudlo aj ďalších 45.482 prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných osôb zvýšil na 1.447.523.

6:45 Odborníci varujú, že takéto sebecké správanie sa predstavuje nebezpečný precedens pre pokusy o delenie sa s nedostatkovými spôsobmi liečby počas pandémie.

6:20 Ako povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí, v najbližších dňoch sa predpokladá relatívne masívnejšie testovanie aj v Čadci, keďže kontaktov pozitívne testovaných osôb sa tam zo dňa na deň potvrdzuje viac.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok