Štát musí ukázať pripravenosť. Čaputová hovorila s epidemiológmi

TA3 TASR
1.7.2020 20:30

Ak štát očakáva aj v druhej fáze šírenia nového koronavírusu disciplínu občanov, musí ukázať svoju pripravenosť. Pridať musí minimálne v oblasti zvyšovania kapacít a prehodnotení testovaných cieľových skupín. Problémom je tiež stále absentujúci nadrezortný riadiaci orgán. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po stredajšom stretnutí s ministrom vnútra Romanom Mikulcom, lekármi, epidemiológmi a ďalšími odborníkmi.

"Zhodli sme sa, že v prvej fáze sa nám podarilo situáciu zvládnuť vďaka disciplíne ľudí a rýchlej reakcii štátu v podobe prijímaných prísnych opatrení. Ak dnes očakávame podobnú disciplínu občanov, potrebujeme zároveň ukázať aj pripravenosť štátu," uvádza prezidentka na sociálnej sieti.

Diskusia podľa nej ukázala, že je potrebné zvyšovať kapacity, a to jednak zamestnancov úradov verejného zdravotníctva, ako aj samotného testovania, ktoré doteraz zabezpečovali hlavne dobrovoľníci a študenti medicíny. Treba tiež zvážiť prehodnotenie cieľových skupín, ktoré je potrebné testovať. "Či už ide o potenciálnych šíriteľov vírusu vracajúcich sa zo zahraničia, ale tiež rizikových skupín doma a ľudí prvého kontaktu, ktorých potrebujeme najviac uchrániť," podotkla Čaputová.

Poukázala taktiež na absenciu nadrezortného riadiaceho orgánu, ktorý dokáže zadávať úlohy, usmerňovať a zároveň aj kontrolovať vykonateľnosť prijímaných rozhodnutí na celoštátnej úrovni. "Jeho vznik by mal byť súčasťou pandemického plánu a jeho prijatie považujem po dnešnej diskusii za veľmi naliehavé," zdôraznila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok