SaS vyzýva Kollára na odchod. Beriem to na vedomie, odkázal

TA3 TASR
1.7.2020 14:57

Poslanecký klub SaS vyzval Borisa Kollára (Sme rodina), aby odstúpil z pozície predsedu Národnej rady SR. Informovala o tom predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová po stretnutí, na ktorom Kollár odpovedal na otázky v súvislosti s kauzou jeho diplomovej práce.

Na ťahu je vraj Kollár

Predseda SaS a Minister hospodárstva Richard Sulík zdôraznil, že vládnu koalíciu nepovalia. Dodal, že rešpektujú nárok hnutia Sme rodina na post predsedu parlamentu. Na ťahu je podľa ich slov Kollár. Viacerí predstavitelia SaS kritizujú Kollára za kauzu jeho práce. Poslanec Ondrej Dostál ho opakovane vyzval na odchod z funkcie šéfa NR SR, Kollárovu kauzu považuje za problém aj poslanec Marián Viskupič.

Boris Kollár sa vyjadril, že spoločne s poslaneckým klubom Sme rodina berú výzvu SaS na jeho odchod z funkcie na vedomie. Informovala o tom Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová.

Kollár čelí podozreniu z plagiátorstva pre jeho diplomovú prácu. Na odchod z funkcie ho vyzvala aj strana Za ľudí. OĽANO jeho odchod nežiada. Navrhlo, aby minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravili zákon, ktorý by umožňoval spätné preverovanie záverečných prác. Kollár vyhlásil, že svoj magisterský titul získal legálne. V politike ho nemieni viac používať. Pred stretnutím klubu SaS pripustil, že ak by mal odísť z funkcie, hnutie Sme rodina by mohlo opustiť aj vládnu koalíciu.

Spoločný postup SaS a Za ľudí

Strana Za ľudí bude v snahe o ďalší spoločný postup komunikovať so SaS. Uviedol to podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) v reakcii na výzvu SaS na odchod Kollára z funkcie. Na odstúpenie ho vyzvala aj strana Za ľudí, Šeliga povedal, že toto stanovisko sa nemení. Dodal, že je na rozhodnutí Kollára a hnutia Sme rodina, čo urobí ďalej.

Šeliga zopakoval, že post šéfa Národnej rady SR patrí na základe výsledku volieb a dohôd hnutiu Sme rodina. "Je na nich, ako sa rozhodnú, žiadna vládna koalícia sa nemusí rozpadať," napísal na sociálnej sieti s tým, že nechce položiť koalíciu, pričom odmieta politické vydieranie. Situácia je podľa neho na zodpovednosti Sme rodina.

Šeliga tiež odmieta argument Kollára, že jeho práca bola v súlade so zákonom. Smernica skalickej vysokej školy podľa neho hovorí, že každá záverečná práca musí byť originálna, vytvorená autorom pri dodržaní pravidiel práce s informačnými zdrojmi. "Záverečná práca nesmie mať charakter plagiátorstva a nesmie porušiť autorské práva iných autorov," dodal s tým, že smernica hovorí aj o tom, že nie je prípustné, aby diplomová práca bola kompilátom odbornej literatúry.

Hnutie Sme rodina je jednotné

Hnutie Sme rodina chce, aby jeho líder Boris Kollár zostal predsedom NR SR. Uviedol to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v reakcii na vyjadrenie SaS. Výzvu koaličného partnera rešpektuje.

Diskusia o tom, aby Kollár odstúpil z funkcie, v hnutí podľa Krajniaka nebola. "V tom sme boli všetci jednotní," podotkol minister. "Máme podpísanú platnú koaličnú zmluvu, podľa nej môže každý partner vzniesť akúkoľvek výhradu k činnosti ďalších ľudí v pôsobnosti vlády či Národnej rady SR, ale nemôže presadzovať svoje záujmy proti vôli koaličného partnera," doplnil Krajniak.

Nekorektný prístup ku "kilečku"

Sulík hovoril aj o odložení rokovania o "podnikateľskom kilečku" až na riadnu schôdzu NR SR. Sulík tento prístup zo strany predsedu parlamentu považuje za nekorektný. Sulík tvrdí, že Kollár nedodržal dohodu o tom, že zvolá mimoriadnu schôdzu.

"Mám pocit, že je to nekorektný prístup zo strany Borisa Kollára, lebo dvakrát veľmi jasne povedal, že zvolá mimoriadnu schôdzu, je to dokonca aj v zápisnici z Koaličnej rady, potom dohodu nedodržal. Som na to veľmi citlivý, presne viem z mojej skúsenosti, že ak sa nebudú dodržiavať dohody a platné pravidlá, je to začiatok konca," povedal Sulík novinárom. "Tak ďaleko by som nezachádzal," odpovedal na otázku, či ide o vydieranie.

Opatrenia na zlepšenie podnikateľského prostredia odobrila vláda minulý týždeň, do parlamentu sa dostanú na schôdzu, ktorá je plánovaná od 7. júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok