Testovalo sa viac, máme viac prípadov. Nárast hlási aj Rakúsko

TA3 SITA TASR ČTK
1.7.2020 09:36

Po dvoch dňoch máme opäť vyšší počet nových prípadov, testy odhalili 20 nakazených. Najviac je ich z Prievidze a Humenného. Nakazení pribúdajú aj v Rakúsku, kde po niekoľkých týždňoch opäť hlásia trojciferný nárast. Európska únia sa rozhodla umožniť vstup občanom 14 štátov, USA nie sú na zozname. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Testovalo sa viac, máme viac prípadov. Nárast hlási aj Rakúsko
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:05 Obľúbené dovolenkové destinácie robia všetko pre opätovné naštartovanie turizmu. Do Chorvátska už prúdia prví turisti a Grécko obnovilo medzinárodné lety. Slovensko je však pri otváraní sa ďalším krajinám zo zoznamu Európskej únie opatrné.

23:15 Samospráva Prievidze upozorňuje verejnosť na podvodnú SMS správu, ktorá sa šíri medzi obyvateľmi a vydáva za oficiálnu správu mesta. Hovorí o potrebe dodržania domácej karantény v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu pre zákazníkov predajní zmrzliny.

"Mesto Prievidza ani Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach v súvislosti s epidemiologickou situáciou neadresovali 1. júla obyvateľom žiadnu textovú správu. Samospráva ani RÚVZ nevydali správu o potrebe zostať v domácej karanténe pre zákazníkov dvoch prevádzok predajní zmrzliny," uviedla samospráva.

22:45 Ak štát očakáva aj v druhej fáze šírenia nového koronavírusu disciplínu občanov, musí ukázať svoju pripravenosť. Pridať musí minimálne v oblasti zvyšovania kapacít a prehodnotení testovaných cieľových skupín. Problémom je tiež stále absentujúci nadrezortný riadiaci orgán. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po stredajšom stretnutí s ministrom vnútra Romanom Mikulcom, lekármi, epidemiológmi a ďalšími odborníkmi.

22:15 Egypt v stredu po troch mesiacoch obnovil medzinárodné lety a sprístupnil hlavné turistické atrakcie vrátane Cheopsovej pyramídy v Gíze, ktoré boli zatvorené pre koronavírusovú pandémiu. Egyptské medzinárodné letiská a historické pamiatky uzavreli v polovici marca v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2.

21:50 Automobilky Fiat Chrysler Automobiles a Hyundai Motor v stredu ako prvé zverejnili prudký pokles predaja automobilov v USA v uplynulom štvrťroku, keďže kríza, ktorú vyvolala pandémia nového koronavírusu, znížila dopyt po autách.

21:25 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

21:05 Až do 17. júla budú v karanténe zamestnanci bitúnku v okrese Gütersloh v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom sa pred dvoma týždňami masovo rozšíril nový koronavírus.

20:45 Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová v stredu zopakovala svoje varovanie pred ťažkou cestou k oživeniu hospodárstva po mesiacoch blokád, ktoré mali brániť šíreniu nového koronavírusu.

"Najhoršie je za nami a najťažšie ešte len príde," povedala Lagardová vo videopríspevku pre podujatie OSN. Zotavovanie bude podľa nej neisté a nerovnomerné, keďže šok bol veľký a zasiahol všetky odvetvia. Kríza povedie podľa nej k nárastu nerovnosti a nezamestnanosti a zanechá tie najzraniteľnejšie skupiny v najťažších podmienkach.

20:20 Svetová zdravotnícka organizácia v stredu oznámila, že za posledný týždeň bolo vo svete denne hlásených viac ako 160.000 nových prípadov nákazy COVID-19. Uviedla tiež, že v mesiaci jún bola zaznamenaná viac ako polovica všetkých prípadov nákazy evidovaných od vypuknutia pandémie spôsobenej koronavírusom SARS-CoV-2.

19:49 Zdravotnícki experti v stredu skritizovali Spojené štáty americké za to, že sa rozhodli kúpiť takmer všetky svetové zásoby remdesiviru, ktorý je zatiaľ jediným liekom povoleným na liečbu ochorenia COVID-19. Odborníci varujú, že takéto sebecké správanie sa predstavuje nebezpečný precedens pre pokusy o delenie sa s nedostatkovými spôsobmi liečby počas pandémie.

19:20 Kazašská vláda sa rozhodla opätovne zaviesť karanténne opatrenia, aby tak zastavila šírenie nákazy novým koronavírusom. Po májovom uvoľnení obmedzení tam totiž opätovne zaznamenali nárast prípadov infekcie.

18:50 Prvá zo štyroch vakcín proti ochoreniu COVID-19, ktoré testujú spoločnosti Pfizer a BioNTech, má "povzbudivé výsledky". Zástupcovia firiem v stredu uviedli, že vakcínu testovali na 45 osobách, ktorým podali malú alebo strednú dávku, a to dvakrát s mesačným odstupom. Zaznamenali u nich imunitnú reakciu v rozsahu, ktorý považujú za "ochranný". Spozorovali u nich aj bežné vedľajšie účinky ako bolesť v mieste vpichu alebo zvýšenú telesnú teplotu. Počas leta plánujú vykonať širšiu štúdiu, no bližšie detaily zatiaľ neposkytli.

18:20 Počet hovorov na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie sa za uplynulé tri mesiace, teda v čase mimoriadnych opatrení pre nový koronavírus, oproti minulým rokom zdvojnásobil. Najčastejšie pociťovali ženy frustráciu, beznádej a strach v izolácii svojich domovov. Objavili sa tiež prípady eskalácie domáceho násilia pod vplyvom alkoholu, ako problém uvádzali tiež to, že páchatelia nenosili často rúška na verejnosti.

17:50 Múzeum zriadené v komplexe bývalého nacistického tábora Auschwitz v stredu opäť otvorili pre verejnosť po bezprecedentnom štvormesačnom uzavretí, ktoré si vynútila pandémia nového koronavírusu.

17:17 Nový koronavírus je stále rovnako nebezpečný, zmenila sa len epidemiologická situácia. V stredu to po rokovaní vlády uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

16:53 V prípade testovaných aj pozitívnych prípadov za utorok ide o dohľadané kontakty už predtým pozitívne testovaných ľudí. "V jednom ohnisku je pôvod z Macedónska, v druhom ohnisku išlo o oslavu v Českej republike, na ktorej sa zúčastnili slovenskí občania. Tretí prípad je dohľadanie kontaktov nakazených ľudí, pravdepodobne takisto ide o kontakty z Českej republiky," uviedol minister.

Ako Krajčí konštatoval, v najbližších dňoch sa predpokladá relatívne masívnejšie testovanie aj v Čadci, keďže kontaktov pozitívne testovaných osôb sa tam zo dňa na deň potvrdzuje viac. Nižší počet testovaných vzoriek v nedeľu vysvetlil tým, že aj v iných krajinách počas nedele testovacie prevádzky nie sú veľmi aktívne: "Aj u nás sa v nedeľu testujú vylučne akútne prípady, ktoré si vyžadujú nevyhnutné testovanie, najmä v nemocniciach."

16:44 Kabinet Igora Matoviča zrušil opatrenia hospodárskej mobilizácie, ktoré platili počas núdzového stavu. Ten sa skončil 13. júna, a preto bolo treba formálne zrušiť aj nariadenie, ktoré sa vzťahovalo na vyhlásený núdzový stav. Vyplýva to z materiálu z dielne Ministerstva hospodárstva SR, ktorý v stredu schválila vláda.

16:25 Určitú mieru imunity voči nákaze môžu mať aj ľudia, ktorí boli negatívne testovaní na prítomnosť protilátok. Vyplýva to zo štúdie švédskych vedcov z inštitútu Karolinska. Výsledky štúdia ukázali, že na každú osobu pozitívne testovanú na protilátky pripadli dvaja ľudia s takzvanými T-lymfocytmi, ktoré majú schopnosť identifikovať a zničiť infikované bunky. Tento jav platil aj u ľudí, ktorí mali len mierne alebo žiadne príznaky ochorenia COVID-19.

16:12 Regionálny úrad verejného zdravotníctva Prievidza so sídlom v Bojniciach aktuálne eviduje v Prievidzskom okrese dve ohniská nákazy. Jedno sa týka baníka, ktorý sa vrátil z Karvinej a druhé občianky Macedónska. "Robíme protiepidemické opatrenia. RÚVZ v tejto súvislosti nariadil domácu karanténu a aktívne vyhľadáva kontakty pozitívne testovaných na nový koronavírus, ktorých budeme rovnako testovať," uviedla regionálna hygienička Zuzana Tornócziová.

16:00 Jedna z materských škôl v bratislavskom Starom meste je v karanténe. Podľa informácií TA3 má jedno dieťa a jeho rodič pozitívny test na koronavírus.

15:40 Od vypuknutia pandémie v Maďarsku desaťnásobne stúpol počet zariadení na pľúcnu ventiláciu. Podľa týždenníka Heti Világgazdaság na základe údajov spravodajského servera Euronews vyplýva, že na 100.000 obyvateľov pripadá v Maďarsku až 100 pľúcnych ventilátorov, pričom v 22 rôzne rozvinutých krajinách, ktoré Euronews preveroval, je priemer na 100.000 obyvateľov len 26 takýchto zariadení.

14:50 Nemecko v stredu oznámilo, že zmierňuje obmedzenia na hraniciach a umožní vstup cestujúcim iba z desiatich krajín, ktoré schválila Európska únia.

14:15 Počet prípadov nákazy novým typom koronavírusu v Afrike prekročil v stredu hranicu 400.000. Nákaze podľahlo už vyše 10.000 ľudí. Vyplýva to z najnovších údajov afrického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Potvrdených prípadov je v 54 afrických krajinách už nad 404.000. Niektoré krajiny na kontinente však už uvoľňujú karanténne opatrenia a dokonca otvárajú letiská pre medzinárodné lety.

13:54 Celkový počet hovorov na Národnú linku pre ženy zažívajúce násilie sa za uplynulé tri mesiace v porovnaní s minulým rokom zdvojnásobil. Informovala o tom Viera Böttcher, manažérka komunikácie národného projektu Prevencie a eliminácie rodovej diskriminácie. Linku zabezpečuje Inštitút pre výskum práce a rodiny. Problém domáceho násilia označila Organizácia spojených národov za „tieňovú pandémiu“.

13:32 Prvý vlak s približne 550 turistami z Česka a zo Slovenska dorazil do Chorvátska, ktoré sa po zmiernení prísnych opatrení proti koronavírusu snaží prilákať návštevníkov. Vlak prišiel v stredu ráno do severochorvátskeho prístavného mesta Rijeka a odtiaľ turistov autobusmi rozviezli do ich destinácií popri pobreží Jadranského mora.

13:10 Prvý polrok bol na finančných trhoch mimoriadne turbulentný. Akciové burzy zaznamenali najstrmšie pády, ale aj najprudšie nárasty za celé desaťročia. Ako to zasiahlo investorov a čo môžeme očakávať do ďalších mesiacov, o tom sme sa rozprávali so Stanislavom Pánisom, analytikom J&T Banky.

12:55 Pokles aktivity v spracovateľskom priemysle eurozóny bol v júni o niečo miernejší, než sa pôvodne očakávalo. Podľa údajov spoločnosti IHS Markit sa index aktivity už priblížil k stabilnej úrovni. Dôvodom je najmä postupné uvoľňovanie opatrení proti šíreniu koronavírusu.

Asociácia tvrdí, že v kritickej situácii je už zhruba 20.000 prevažne drobných zamestnávateľov a podnikateľov.

12:50 Situácia v gastronómii a hotelierstve je mimoriadne kritická. Tvrdí to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska s tým, že zodpovednosť za to nesie vláda. Dôvodmi sú podľa asociácie škody spôsobené zatvorením prevádzok a výraznými obmedzeniami, ale aj slabá a absolútne nedostatočná pomoc, ktorá je pre veľkú časť najviac ohrozených malých a stredných podnikov takmer úplne nedostupná.

Tretina hotelov a reštaurácií podľa AHRS ešte stále neotvorila svoje prevádzky. V marci a apríli prišlo o prácu viac ako 10.000 zamestnancov - kuchárov a kuchárok, čašníkov, chyžných, či recepčných. Toto číslo pritom podľa asociácie rastie každý deň.

12:30 Samosprávy očakávajú od štátu pomoc pri vykrývaní dier v rozpočtoch, ktoré mestám a obciam spôsobila pandémia koronavírusu. Ministerstvo financií im chce pomôcť pôžičkou od štátu. Primátori a starostovia však tvrdia, že mnoho miest a obcí si to pre svoju zadlženosť nebude môcť dovoliť.

12:15 Slovensko sa pozrie na epidemiologickú situáciu v 14 krajinách, ktorým EÚ povolila vstup na územie členských krajín. Keďže je zoznam krajín len odporúčaním, pre Slovensko bude rozhodujúca ochrana zdravia slovenských občanov, vysvetlil minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Nič sa nemení na slovenskej pozícii v tom, že sa predovšetkým pozrieme na to, aká je epidemiologická situácia v týchto krajinách, pretože názory sú rôzne," uviedol Korčok.

11:55 Počet úmrtí v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 216 a celkový počet mŕtvych tak dosiahol 9536. Počet prípadov nákazy za posledný deň stúpol v Rusku o 6556, celkový počet nakazených tak dosiahol 654 405. Denný nárast počtu nakazených pacientov sa už šiesty deň po sebe drží pod 7000.

11:36 V Rakúsku pribudlo za posledný deň viac ako 100 nových prípadov nákazy koronavírusom, oznámili v stredu tamojšie rezorty vnútra a zdravotníctva. Trojciferný denný nárast počtu infikovaných v krajine pritom nezaznamenali už niekoľko týždňov.

11:18 Peking zrušil niekoľko karantén zavedených v určitých štvrtiach s cieľom zastaviť nový výskyt nákazy koronavírusom a v stredu hlásil iba tri nové prípady. Silnie tak nádej, že výskyt infekcií dostalo mesto už pod kontrolu. Čínska metropola minulý mesiac zatvorila desiatky obytných komplexov a podnikla masové testovanie, pretože stovky tamojších nových nakazených vyvolávali obavy z návratu koronavírusu.

10:50 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1199 úmrtí na nový druh koronavírusu. Počty mŕtvych začali znovu stúpať. Počet denných úmrtí v USA nepresiahol 1000 od 10. júna.

10:40 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 664 na 44.998. Informovala o tom v stredu agentúra Ukrinform. Podľa údajov jeho rezortu ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 14 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1173.

10:25 Európsky výrobca lietadiel Airbus pre škody, ktoré mu spôsobuje pandémia, oznámil, že musí zrušiť 15 000 pracovných miest, väčšinou v Európe. "Keďže zotavenie leteckej dopravy na úroveň pred pandémiou ochorenia Covid-19 sa neočakáva skôr ako v roku 2023 a možno až v roku 2025, Airbus teraz musí prijať dodatočné opatrenia," uviedla firma vo vyhlásení.

10:05 Pozrite si správy o nových prípadoch nákazy z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:10 Uznávaný americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na koronavírus doktor Anthony Fauci upozornil, že prípady nákazy môžu v USA narásť na 100.000 denne, ak Američania nezačnú dodržiavať odporúčania úradov verejného zdravotníctva. Fauci sa tak vyjadril na vypočúvaní v Senáte k znovuotváraniu škôl a pracovísk.

9:48 Máme deviatich hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho traja sa nachádzajú na JIS. Vyliečili sa dvaja noví pacienti.

9:38 Najviac nových prípadov je z okresu Prievidza, kde evidovali šesť nakazených. Nasleduje okres Humenné s piatimi novými prípadmi. Čadca má tri nové prípady, Bratislava dva a po jednom odhalili v okresoch Levoča, Prešov, Senec a Tvrdošín.

9:30 Na Slovensku pribudlo 20 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1687 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2063 testov, najviac za dlhé obdobie. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:09 Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Česku klesol v utorok na 149, uviedlo po utorkovej polnoci ministerstvo zdravotníctva. Je to najmenej za päť dní, ale číslo stále prekračuje stovku. Pribudla jedna obeť. V pondelok napríklad hlásilo Česko až 202 nových prípadov infekcie, v nedeľu 305. Médiá napísali, že denný nárast infikovaných sa v posledných dňoch zrýchľuje.

8:30 Od stredy je možné usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy v počte do 1000 osôb. Organizátori však musia vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek, podláh a predmetov. Na podujatí bude platiť povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty. Platí zákaz podávania rúk.

8:05 V prevádzkach zariadení starostlivosti o ľudské telo a tiež wellness zariadeniach a fitnescentrách stále platí povinnosť pre zamestnancov, ktorí musia mať vhodným spôsobom, teda napríklad rúškom, šálom či šatkou, prekryté horné dýchacie cesty. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva.

Hygienici však priblížili, že ochrana dýchacích ciest zákazníkov sa v nevyhnutnom čase nemusí použiť pri úkonoch, ktoré to neumožňujú, teda pri ošetrení tváre, strihaní či umývaní vlasov.

7:40 Na pražskom Karlovom moste sa konala veľkolepá hostina, ktorá mala byť podľa jej organizátorov akousi symbolickou rozlúčkou s koronakrízou.

7:15 Slovinský minister vnútra Aleš Hojs sa vzdal svojej funkcie na protest proti vyšetrovaniu ministra hospodárstva, ktorý čelí obvineniam z pochybného obstarávania zdravotníckeho vybavenia počas koronavírusovej pandémie. Hojs uviedol, že vyšetrovanie ministra hospodárstva Zdravka Počivalšeka je politicky motivované a namierené proti pravicovej vláde premiéra Janeza Janšu.

6:50 Spojené štáty americké sa na tomto "bezpečnom zozname" destinácií pre cesty neocitli.

6:25 Výrazný prepad slovenskej ekonomiky v reakcii na globálnu pandémiu zníži daňovo odvodové príjmy štátu oproti minulému roku o viac ako 1,5 miliardy eur alebo 5,5%. Vyplýva to z aktuálnej daňovej prognózy ministerstva financií.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v utorok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok