Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ako môžu firmy zabezpečiť bezproblémovú prácu z domu?

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
30. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas pandémie COVID-19 mnohí z nás prešli z bežnej kancelárskej práce na prácu z domu. Ruku na srdce, koľkí z vás však pri tom mysleli aj na otázku bezpečnosti práve v online prostredí? Bezpečnostné pravidlá niektorých firiem sú naozaj rozvinuté, no stále je dosť takých, ktoré aj práve počas pandémie hľadali pre svojich zamestnancov bezpečný spôsob ako pristupovať k firemným aplikáciám z domu. Zisťoval som, čo im v tomto smere radia odborníci?

Keď počas pandémie COVID-19 prechádzali zamestnanci mnohých firiem na prácu v domácom prostredí, nemohli zostať bez konektivity. Pracovné dáta sú však často citlivejšie, a tak bolo najdôležitejšou podmienkou pri pripojení, aby bolo dostatočne bezpečné. O to sa postará takzvaný VPN tunel, spolu s ďalšími opatreniami.

„VPN tunel chráni tú komunikáciu na ceste od môjho domáceho počítača, cez moje domáce pripojenie, až po samotnú sieť v rámci firmy. Počas celej tejto cesty je tá komunikácia na veľmi dobrej úrovni a v drvivej väčšine prípadov na to nie je možné zaútočiť,“ vysvetľuje pán Tomáš Zaťko, CEO, Citadelo.

Takmer vždy je rozumné oddeľovať prácu od súkromného života a zábavy, aj v súvislosti s počítačmi. Existujú preto softvérové riešenia, ktoré nastavia zariadenia do pracovného alebo osobného režimu.

„Pokiaľ som v tom režime pracovnom a som pripojený do firemnej siete, nemôžem sa napríklad pripojiť na Facebook, prípadne nie je možné vytiahnuť pracovné dokumenty a skopírovať si ich na USB kľúč.“

Bezpečnosť v IT rozhodne stojí a padá aj na heslách. Často sú veľmi jednoduché alebo naopak, ťažko zapamätateľné. Našťastie sú už dnes k dispozícii pomôcky ako napríklad softvérový správca hesiel.

„Vďaka nemu môžem mať všade 12 znakové úplne náhodné heslo a pri prihlásení ho za mňa vypĺňa ten správca hesiel. Ja k tým všetkým heslám pristupujem nejakým jedným hlavným heslom, a to je to jedno heslo, ktoré si pamätať musím,“ dopĺňa pán Tomáš Zaťko, CEO, Citadelo.

Práve údaje sú nepochybne najcennejším majetkom mnohých firiem. Ak sa týkajú klientov, treba ich o to viac chrániť. Aj pri home office riešeniach sa údaje ukladajú na diaľku, buď do firemných cloudových riešení, alebo aj na takzvané NAS dátové servery, ktoré majú firmy vo svojich priestoroch.

„Odporúča sa minimálne mať 4 sloty alebo teda 4 disky v tom zariadení, keď viem urobiť RAID 5-ťku alebo 6-tku. Tým pádom vlastne viem využiť 75 percent kapacity diskovej a ten zvyšok my používanie práve na spomínané nejaké zálohovanie v rámci prostredia,“ hovorí pán Peter Fuska, Digmia.

Tým, že nás pandémia COVID-19 uväznila v našich domácnostiach, zostal jediným komunikačným nástrojom mobilný telefón, prípadne počítač. Práve porady a stretnutia sa tak vo väčšej miere virtualizovali a ľudia sa stretávali pomocou kamier a aplikácií, ku ktorým patrí aj Zoom.

„Bola veľmi jednoduchá a intuitívna z pohľadu používania, z pohľadu zdieľania, obrazoviek, manažovania jednotlivých účastníkov vo video priestore. Na druhej strane zistili sa určité nedostatky z hľadiska nedostatočného šifrovania a používania takzvaného TLS protokolu. Tieto nedostatky Zoom postupne odstránil, len nie všetci používatelia si aktualizovali svoju aplikáciu na poslednú aktuálnu verziu s odstránenými nedostatkami.“

Pre zvýšenie efektivity práce v domácom prostredí odborníci odporúčajú skôr aplikácie s vysokou mierou zabezpečenia, ktoré sú už istým spôsobom integrované do veľkých softvérových balíkov.

„Ako je Teams od Microsoftu, ktorý umožňuje veľmi efektívne aj zdieľať dokumenty, ktoré sú vlastne v jednotlivých aplikáciách Microsoftu vytvárané. Prípadne od Cisco Webex, ktorý už vlastne pred koronou patril k tej špičke a z hľadiska nejakého spôsobu šifrovania a zabezpečenia komunikácie patrí k tomu najlepšiemu,“ dodáva pán Peter Fuska, Digmia.

Ochorenie COVID-19 rozhodne preverilo pripravenosť mnohých firiem na prácu z domu v súvislosti s ich zamestnancami. Mnohé tak odhalili svoje nedostatky pri tomto novom modernom spôsobe práce. Rozhodne sa tak v tomto smere zvýšil záujem o pomoc odborníkov, a tak zostáva len dúfať, že na podobné situácie už bude, po tejto skúške, väčšina slovenských spoločností oveľa viac pripravená.