Pribudli nové prípady, sú z dvoch lokalít. Testov bolo pod tisíc

TA3 TASR SITA ČTK
30.6.2020 09:31

Desať miliónov nakazených a pol milióna úmrtí. Tak znie aktuálna bilancia WHO, ktorá chce prešetriť pôvod nového koronavírusu. Do Číny, odkiaľ sa SARS-CoV-2 rozšíril, vyšle svoj tím. Budú čísla rapídne stúpať? Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli nové prípady, sú z dvoch lokalít. Testov bolo pod tisíc
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:53 Britská vláda pripravuje na víkend pre Anglicko poslednú fázu uvoľňovania karanténnych opatrení. Výnimkou je však mesto Leicester, kde prísne obmedzenia obnovujú. Až desať percent nových prípadov pribudlo v uplynulom týždni práve tam. Na 100-tisíc obyvateľov pripadá 135 nakazených. Nárast počtu infikovaných si úrady nevedia vysvetliť.

22:11 Čoraz viac ľudí si adoptuje zvieratká z útulkov. V ďalšom vydaní relácie Spektrum vám ukážeme, ako súčasná pandémia pomohla nájsť v New Yorku domovy pre mnohých opustených miláčikov.

21:42 Kandidát na nomináciu Demokratickej strany pred americkými prezidentskými voľbami Joe Biden povedal, že z dôvodu pandémie nového koronavírusu nebude organizovať predvolebné zhromaždenia. Bidenovo rozhodnutie sa tak výrazne líši od postoja úradujúceho prezidenta Donalda Trumpa, píše AFP. Trump, ktorý je kandidátom na nomináciu Republikánskej strany, už zorganizoval zhromaždenie s veľkým počtom účastníkov v meste Tulsa v štáte Oklahoma.

21:22 Pozrite si aj Hlavné správy s prehľadom najdôležitejších udalostí z dnešného dňa.

19:19 O tom, ktorým tretím krajinám zo zoznamu Európskej únie sa SR otvorí, sa bude rozhodovať na Slovensku na základe odporúčaní ústredného krízového štábu a epidemiológov. Po utorkovom schválení zoznamu to uviedol minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Doplnil, že príslušné cestovné odporúčanie potom upraví Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

18:00 Výrazný prepad slovenskej ekonomiky v reakcii na globálnu pandémiu zníži daňovo odvodové príjmy štátu oproti minulému roku o viac ako 1,5 miliardy eur alebo 5,5%. Vyplýva to z aktuálnej daňovej prognózy ministerstva financií.

17:19 Koronavírus poznamenal prvých sto dní aj v prípade aktivít ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala. Riaditeľ Inštitútu hospodárskej politiky František Palko si myslí, že opatrenia proti pandémii boli prijímané veľmi pomaly a boli aj slabo prezentované. "Mám na mysli opatrenia pre elimináciu dopadov pandémie pre odvetvie cestovného ruchu, ale aj pre odklad splátok úverov municipalít voči Štátnemu fondu rozvoja bývania," uviedol Palko.

16:45 V Čadci v týchto dňoch hromadne testujú ľudí. Dôvodom je šírenie koronavírusu na horných Kysuciach. Výsledky môžu naznačiť, nakoľko je situácia v regióne vážna.

16:30 Bratislavské Staré Mesto odpustí 50 percent nájomného za nebytové priestory v správe mestskej časti, rovnako tak za priestory prenajaté ako zubné ambulancie. Samospráva tým chce pomôcť nájomcom, či už podnikateľom alebo rôznym organizáciám, ktorí museli mať počas pandémie zatvorené, respektíve mali rôznymi nariadeniami obmedzenú svoju činnosť.

16:15 Európska únia v súvislosti s cestovnými obmedzeniami zavedenými počas koronakrízy predstavila zoznam 14 štátov, ktorých občania budú môcť od stredy 1. júla slobodne vstúpiť na územie 31 európskych krajín. Tlačová agentúra AP upozornila, že Spojené štáty americké sa na tomto "bezpečnom zozname" destinácií pre cesty neocitli.

15:48 Úrad práce v Čadci otestoval v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou na Kysuciach všetkých zamestnancov služieb zamestnanosti. Podľa riaditeľa ÚPSVaR Mateja Šimášeka boli všetky testy negatívne.

15:30 Od stredy 1. júla môžu záujemcovia žiadať o príspevky v rámci projektu Prvá pomoc za mesiac jún. Termín na podanie májových výkazov, resp. žiadostí s výkazmi uplynie živnostníkom, ktorí žiadajú o príspevok prostredníctvom opatrenia číslo dva, v utorok o polnoci. Toto opatrenie sa týka živnostníkov, ktorí museli zatvoriť svoje prevádzky, alebo im klesli tržby. Zamestnávatelia žiadajú májové príspevky na mzdy zamestnancov až do 31. júla 2020.

14:55 Slovenské hospodárstvo dosiahne pandemické dno v druhom kvartáli tohto roka. Vyplýva to z aktuálneho odhadu analytikov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, podľa ktorých sa ekonomika v období od apríla do júna prepadne o viac ako 17%.

14:30 Od cestovného ruchu vysoko závislá španielska ekonomika potrebuje rozsiahle štrukturálne reformy, ak sa chce vyhnúť "chronicky vysokému dlhu" ktorý v dlhodobom horizonte bude brzdiť jej rast. Uviedla to v utorok španielska centrálna banka.

14:20 V Česku pribudlo 202 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je menej než v predchádzajúcich dvoch dňoch. Denný prírastok ale stále zostáva veľmi vysoký. V krajine sa celkovo nakazilo koronavírusom vyše 11 000 ľudí. Takmer 350 nákaze podľahlo.

13:50 Slovinsko sa na rozdiel od svojich predchádzajúcich oznámení rozhodlo nevyradiť Chorvátsko zo zoznamu bezpečných krajín. K tomuto postoju dospelo na základe nových hodnotení a krokov, ktoré chorvátska vláda podnikla proti šíreniu vírusu.

13:20 Po otvorení škôlok a škôl zmenila Sociálna poisťovňa od 1. júna tohto roka čestné vyhlásenie k žiadosti o pandemické ošetrovné. "Upozorňujeme rodičov poberajúcich pandemické ošetrovné, že za jún je potrebné použiť už len toto tlačivo," uviedol hovorca poisťovne Peter Višváder.

12:55 Daňové príjmy štátu by mali v tomto roku v porovnaní s minulým rokom klesnúť o 5,6 %, čo predstavuje 1,6 miliardy eur. Príjmy verejnej správy by sa tak mali dostať na úroveň 27,4 miliardy eur. Pozitívom je nižší očakávaný výpadok oproti odhadom z apríla. K zníženiu výpadku prispeli menší pokles domácej spotreby a menej nepriaznivý vývoj na trhu práce. Vyplýva to z najnovšej prognózy Výboru pre daňové prognózy pri Ministerstve financií SR.

12:14 Námestník pražského primátora pre bezpečnosť Petr Hlubuček mal negatívny test na prítomnosť ochorenia Covid-19 a momentálne čaká na výsledok ďalšieho testu. Politik to uviedol na Twitteri po tom, čo musel byť pre nákazu spoločne s ďalšími členmi vedenia mesta dva týždne v karanténe.

12:04 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 706 na 44.334. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany. Podľa nej ochoreniu COVID-19 podľahlo za posledných 24 hodín 12 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1159. Z nákazy sa od začiatku pandémie na Ukrajine uzdravilo 19.115 ľudí.

11:54 Slovinsko zaznamenalo v pondelok 15 nových prípadov nákazy koronavírusom z 1085 vykonaných testov, teda najvyšší počet od 24. apríla. Počet aktívnych ochorení je 101 a celkový počet infikovaných dosiahol 1600.

11:32 Melbourne, druhé najväčšie mesto Austrálie, uzavrie na mesiac desiatky predmestí, aby zastavil šírenie koronavírusu. Premiér štátu Viktória Daniel Andrews povedal, že od štvrtka zaznamenali v Melbourne 233 pozitívnych testov, čo je neakceptovateľne vysoké číslo.

11:25 Počet úmrtí na nový koronavírus v Rusku stúpol za posledných 24 hodín o 154 a celkový počet mŕtvych tak dosiahol 9320. Celkový počet úmrtí na ochorenie Covid-19 tvorí takmer 1,44 percenta zo všetkých prípadov nákazy v Rusku, uviedlo krízové centrum.

10:52 Novým koronavírusom sa od vypuknutia pandémie nakazilo viac ako 10 milónov ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že nákaza ešte ani zďaleka nedoznela. Viaceré krajiny čoraz častejšie hovoria o hrozbe druhej vlny. O tejto téme sme sa rozprávali s virológom Borisom Klempom.

10:40 V súčasnosti sa testuje menej, než sme boli zvyknutí počas uplynulých mesiacov. Úrad verejného zdravotníctva vysvetlil, že pokles plošného testovania súvisí s vyššou adresnosťou. "Odber klinických vzoriek na laboratórnu diagnostiku ochorenia COVID-19 sa aktuálne vykonáva cielene, adresnejšie, v indikovaných prípadoch," informoval úrad na Facebooku.

10:24 Dopravca RegioJet zvyšuje počty vlakových spojov zo Slovenska do Ľubľany a Rijeky. Od 11. júla pridáva ďalšie štyri spoje týždenne v každom smere. Priame vlakové spojenie z Česka a Slovenska do Slovinska a Chorvátska tak bude cez hlavnú letnú sezónu do konca prázdnin v prevádzke každý deň.

10:05 Pozrite si správy o nových prípadoch nákazy vo vysielaní TA3 o 10. hodine.

9:50 Thajsko potvrdilo v utorok dva nové prípady nákazy koronavírusom dovezené zo zahraničia. Krajina tak zaznamenala 36 dní bez miestneho prenosu koronavírusu, uviedla tlačová agentúra Reuters.

9:48 V Česku pribudlo v pondelok 202 potvrdených prípadov ochorenia Covid-19, čo je menej než v predchádzajúcich dvoch dňoch, uviedlo po pondelkovej polnoci ministerstvo zdravotníctva. Zomrel ďalší nakazený. Aktuálne je v ČR 3711 chorých na Covid-19. Dosiaľ sa v Česku nakazilo celkovo 11.805 ľudí, vyliečilo sa ich 7746.

9:40 Pozitívne testované osoby sú z okresov Bratislava a Prievidza.

9:38 Máme deviatich hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho traja sú na JIS. Nepribudli žiadni ďalší vyliečení.

9:30 Na Slovensku pribudli dva nové prípady nákazy. Celkovo tak evidujeme 1667 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 784 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:24 Spojené štáty nahlásili v utorok najmenej 42.000 nových prípadov koronavírusového ochorenia Covid-19, čo je najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie. Úmrtnosť na toto ochorenie však v USA klesá. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na údaje Univerzity Johna Hopkinsa.

8:45 V mobilnej odberovej jednotke pred Kysuckou nemocnicou s poliklinikou sa v priebehu utorka a stredy uskutoční hromadné testovanie na koronavírus. Informovala o tom hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Martina Remencová. Otestovať by mali spolu tri stovky ľudí.

8:24 Priemyselná produkcia v Japonsku klesla v máji štvrtý mesiac po sebe, pričom tempo poklesu bolo výraznejšie, než sa očakávalo, a to v medzimesačnom aj medziročnom porovnaní. Súbežne vzrástla nezamestnanosť, a to na najvyššiu hodnotu za posledné tri roky. Dôvodom je nový koronavírus a následné karanténne opatrenia, ktoré ochromili ekonomickú aktivitu a spôsobili, že tretia najväčšia ekonomika sveta smeruje do najhoršej recesie od skončenia 2. svetovej vojny.

8:00 Každoročný summit ázijských a tichomorských štátov, ktorý v roku 2021 hostí Nový Zéland, sa uskutoční virtuálne. Ide o opatrenie s cieľom zabrániť rizikám spojeným s medzinárodným cestovaním počas celosvetovej pandémie ochorenia COVID-19, uviedol v utorok novozélandský minister zahraničných vecí Winston Peters.

7:26 Úrad verejného zdravotníctva povolil od 1. júla organizovať hromadné podujatia s maximálnym počtom ľudí 1000 v jednom okamihu s tým, že musí byť splnených niekoľko podmienok.

7:10 Maduro povedal, že ak európski lídri nerešpektujú Venezuelu, mali by z krajiny odísť. Veľvyslankyni EÚ bude podľa Madura na cestu domov poskytnuté lietadlo. Venezuelský vzdušný priestor je totiž momentálne pre pandémiu nového koronavírusu pre komerčné lety uzavretý.

6:55 Čoraz vyšší počet ľudí v Spojených štátoch je presvedčených, že hrozba nového druhu koronavírusu bola prehnaná. Prevažná väčšina však nedôveruje informáciám, ktoré prináša americký prezident Donald Trump. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky inštitútu Pew Research Center.

6:10 Divadlá na známom newyorskom bulvári Broadway zostanú v dôsledku nepredvídateľnosti ďalšieho vývoja koronavírusovej pandémie zatvorené do konca roka.

6:05 Svetová zdravotnícka organizácia vyšle na budúci týždeň do Číny svoj tím s cieľom vyšetriť pôvod nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v pondelok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok