Máme jeden nový prípad. Ohniská sú podchytené, tvrdí ministerstvo

TA3 TASR SITA ČTK
29.6.2020 09:32

Situácia je pod kontrolou a ohniská sú podľa ministerstva zdravotníctva podchytené. Za uplynulý deň u nás pribudol len jeden nový prípad nákazy, testovalo sa však málo. Vo svete sa podľa WHO nakazilo novým koronavírusom takmer 10 miliónov ľudí, počet úmrtí celosvetovo presiahol pol milióna. Situáciu sme s vami opäť sledovali online.

Máme jeden nový prípad. Ohniská sú podchytené, tvrdí ministerstvo
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:02 Britská vláda nariadila v pondelok v stredoanglickom meste Leicester pre výrazný nárast v počte nakazených novým koronavírusom zatvorenie škôl a obchodov, ktoré nepredávajú tovar nevyhnutný pre život a ľudí zároveň vyzvala, aby zostali doma.

Obchodné domy či napríklad maloobchody s elektronikou, ktoré sa pre zákazníkov otvorili len pred dvoma týždňami sa tak znova zatvoria už v utorok a školy následne vo štvrtok, spresnila spravodajská stanica Sky News.

21:49 Mesto Jacksonville v americkom štáte Florida, kde prezident Donald Trump v auguste oficiálne prijme nomináciu Republikánskej strany do prezidentských volieb, zaviedlo v pondelok povinné nosenie rúšok na verejnosti.

21:36 Spoločnosť BMW Group je najväčším výrobcom prémiových automobilov a motocyklov na svete. Ako sa zmenila spoločnosť v čase pandémie a na aké plány stavila v blízkej budúcnosti? Rozprávali sme sa s Oliverom Rademacherom, generálnym manažérom BMW Slovenská republika.

20:55 Svetová zdravotnícka organizácia vyšle na budúci týždeň do Číny svoj tím s cieľom vyšetriť pôvod nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

20:15 Pripravovaný európsky fond obnovy po pandémii koronavírusu je témou rokovania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a Francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Štátnici sa stretli na zámku Meseberg neďaleko Berlína.

19:44 V indickom hlavnom meste Naí Dillí postavili len za desať dní jednu z najväčších nemocníc na svete pre pacientov trpiacich koronavírusom. Zariadenie má kapacitu 10.000 lôžok, ktoré sú vyrobené z kartónu. Nová nemocnica, ktorá údajne dosahuje veľkosť 22 futbalových ihrísk, bude plne funkčná od 5. júla. Do zariadenia budú prijímaní iba ľudia s miernym priebehom ochorenia COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje. Prevádzkovať ju bude polovojenská pohraničná polícia, ktorá hliadkuje na hraniciach Indie s Čínou.

19:36 Pozrite si príbeh Drahoslavy Vaščákovej, riaditeľky Spojenej školy internátnej v Prakovciach. Prezradila nám, ako zmenila pandémia koronavírusu jej bežné pracovné dni.

19:13 V Belehrade je znovu povinné nosenie ochranných rúšok vo všetkých uzavretých priestoroch. Srbské úrady tak rozhodli v reakcii na opätovný nárast počtu prípadov koronavírusu. Krízový tím v pondelok uviedol, že nariadenie platí pre nákupné centrá, kaviarne, reštaurácie, nočné kluby, salóny krásy, posilňovne a ďalšie verejné priestory. V prípade nedodržania hrozí porušovateľom pokuta.

18:15 Turisti, ktorí chcú ísť do Grécka budú musieť od stredy vyplniť na internete špeciálny dotazník. Informovala o tom vláda v Aténach. Dokument treba vyplniť 48 hodín pred príchodom do krajiny. Na základe odpovedí úradníci rozhodnú, či budú musieť občania tretích krajín po príchode do helénskej republiky podstúpiť test na koronavírus.

16:45 Po otestovaní 65 zamestnancov a 98 klientov Centra sociálnych služieb Horelica v Čadci sa nepotvrdila nákaza novým koronavírusom. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja Martiny Remencovej ich otestovala mobilná odberová jednotka zriadená ŽSK a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva Žilina po potvrdení nákazy u jednej z pracovníčok CSS.

16:14 Kríza, ktorú vyvolala pandémia koronavírusu, je pre Spojené kráľovstvo katastrofou. Povedal to britský premiér Boris Johnson. Predstavil, ako chce riešiť zlú ekonomickú situáciu. Úsporné opatrenia by boli podľa neho chybou, cestu vidí v masívnej podpore hospodárstva.

15:35 V období dištančného vzdelávania od 6. apríla do 15. júna sa do online testovania zapojilo vyše 16 100 žiakov, ktorí vyriešili 30 570 e-testov. Informovalo o tom ministerstvo školstva.

Elektronické testy pre žiakov pripravil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania. Učitelia a žiaci mali najväčší záujem o e-testy z čitateľskej gramotnosti. Druhou najčastejšou voľbou boli testy z anglického jazyka. Ďalšími v poradí boli testy na overovanie matematickej gramotnosti. Najmenej si školy vyberali testy z nemeckého jazyka.

15:02 Turisti prichádzajúci do Grécka budú od stredy povinní vyplniť online dotazník, a to 48 hodín pred príchodom do krajiny. Na základe dotazníka sa rozhodne, či sa budú musieť pri príchode do Grécka podrobiť testu na koronavírus. Informovala o tom grécka vláda.

14:30 Irán hlásil v pondelok 162 ďalších úmrtí na nový druh koronavírusu. Je to najvyšší prírastok za jediný deň od vypuknutia nákazy v krajine vo februári. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

13:50 V Čiernej Hore zomreli v súvislosti s koronavírusom dvaja ľudia. Ide o prvé úmrtia v druhej vlne pandémie v tomto štáte, ktorá sa začala pred dvoma týždňami prinesením koronavírusu zo Srbska. Koronavírus je v súčasnosti potvrdený u 157 ľudí, dodal štátny krízový tím. Vírus sa začal znovu šíriť v polovici júna po tom, čo Čierna Hora už takmer mesiac a pol hlásila nulový denný počet prípadov nákazy.

13:22 Rusko sa už pripravuje na dodanie svojej vakcíny proti novému koronavírusu na svetový trh a ruská armáda v pondelok oznámila, že testy vakcíny medzi vojakmi - dobrovoľníkmi boli úspešné. "Neboli pozorované žiadne komplikácie ani vedľajšie účinky," napísali noviny ruskej armády Červená hviezda (Krasnaja zvezda).

13:01 Slovinsko vyradí Chorvátsko zo zoznamu bezpečných krajín, ak tam počet ľudí nakazených prekročí priemer desať na 100.000 obyvateľov. Oznámil to slovinský krízový štáb. Počet prípadov nákazy v Chorvátsku od polovice júna opäť rastie. Minulý štvrtok úrady zaznamenali denný nárast o 95 infikovaných, čo je najviac od 1. apríla. Chorvátsky inštitút verejného zdravia potvrdil v pondelok ďalších 67 prípadov.

12:45 Klesajúci príjem a zhoršujúce sa životné podmienky v dôsledku pandémie uľahčili nábor nových členov do teroristických radov. Celkové aktivity extrémistov v krajinách Spoločenstva nezávislých štátov však poklesli. V rozhovore pre agentúru TASS to uviedol najvyšší predstaviteľ Protiteroristického centra SNŠ Andrej Novikov.

Kritici tejto novinky sa obávajú narušenia súkromia osôb.

12:08 V Singapure začali používať zariadenie určené na boj proti šíreniu koronavírusu. Takzvané TraceTogether prístroje sú určené najmä pre ľudí, ktorí nepoužívajú smartfóny. Prvú várku zariadení distribuovali zraniteľným starším obyvateľom. Zariadenie má unikátny QR kód a nepotrebuje sa nabíjať. Funguje na princípe výmeny Bluetooth signálu s okolitými zariadeniami alebo smartfónmi s TraceTogether aplikáciou. Keď sa človek dostane do blízkeho kontaktu s nakazeným, úrady ho o tom informujú. Ak sa u neho potvrdí ochorenie COVID-19, stiahnu z jeho zariadenia potrebné údaje.

11:48 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku stúpol od nedele o 247 a dosiahol 34.154. V pondelok dopoludnia to oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Zomrelo ďalších šesť ľudí, takže celkový počet úmrtí stúpol na 1444.

11:33 Nemecko využije mesačné obdobie, keď bude mať v rukách rotujúce predsedníctvo v Bezpečnostnej rade OSN, na vyvíjanie tlaku na radu, aby sa dohodla na rezolúcii týkajúcej sa pandémie nového koronavírusu. Povedal to nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. Maas sa posťažoval, že vrcholný orgán OSN zatiaľ nedokázal dospieť k dohode o reakcii na celosvetovú krízu, čo označil za "dôkaz neschopnosti".

11:20 Cestujúci v bratislavskej mestskej hromadnej doprave musia od stredy 1. 7. počítať s tým, že dvere sa už nebudú otvárať automaticky. Na sociálnej sieti o tom informuje Dopravný podnik Bratislava. "Od 1. júla 2020 je vo všetkých električkách a trolejbusoch, i vo väčšine autobusov, opäť potrebné na otvorenie dverí stlačiť dopytové tlačidlo," spresnil dopravný podnik.

10:50 Španielska ministerka zahraničných vecí Arancha Gonzálezová vyhlásila, že Európska únia zostavuje zoznam 15 krajín, ktoré nie sú členmi Únie a ktorých občania budú mať od stredy 1. júla povolené navštíviť EÚ.

10:48 Ochoreniu Covid-19 podľahli v Maďarsku za uplynulých 24 hodín štyria pacienti. Nákazu potvrdili u troch ľudí, informoval v pondelok vládny server koronavirus.gov.hu.

10:40 Česko potvrdilo v pondelok 305 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Ide o najvyšší denný nárast od začiatku apríla.

10:10 Generálna prokuratúra v čase prijatých opatrení v súvislosti s pandémiou sledovala a vyhodnocovala trestnú činnosť sexuálneho charakteru páchanej na deťoch, pritom zaznamenala až 145-percentný nárast.

10:05 Austrálsky druhý najľudnatejší štát Viktória oznámil, že uvažuje o znovuzavedení obmedzení sociálneho kontaktu, pretože ostrovná krajina hlásila svoj najvyšší jednodňový nárast počtu infekcií novým koronavírusom za vyše dva mesiace. Štát Viktória hlásil za posledných 24 hodín 75 nových prípadov ochorenia Covid-19 a Austrália celkovo 85, čo je najvyšší denný nárast od 11. apríla.

10:03 Pozrite si správy o najnovšom testovaní z bloku správ TA3 o 10. hodine.

10:00 Nemecko potvrdilo za posledných 24 hodín 262 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím sa ich počet zvýšil na 193.761. Počet úmrtí stúpol o štyri na 8961. Vyplýva to zo správy, ktorú zverejnil Inštitút Roberta Kocha. Najviac prípadov nákazy v Nemecku hlási Bavorsko

9:50 Minister zdravotníctva Krajčí odporúča ľuďom z Čadce a okolia nosiť rúška aj v exteriéri. Krajčí neodporúča stretávať sa bez rúška so seniormi a rizikovými skupinami. Podľa ministra je situácia na Slovensku pod kontrolou. Obyvatelia by sa mali dať otestovať, ak sa u nich objavia niektoré z príznakov.

9:40 "O komunitnom šírení ochorenia sa zatiaľ na Slovensku neuvažuje. Regionálne úrady verejného zdravotníctva majú situáciu pod kontrolou, ohniská sú podchytené a aktívne sa dohľadávajú kontakty," informovalo ministerstvo zdravotníctva na svojom Facebooku. V okrese Čadca, kde zaznamenli v poslednom období najvyšší rast prípadov, minister Marek Krajčí odporúča nosiť rúška aj v exteriéri.

9:39 Nový prípad nákazy lokalizovali v okrese Liptovský Mikuláš.

9:38 Máme piatich hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19. Z toho traja sú na JIS, na pľúcnej ventilácii nikto.

9:37 Vyliečili sa ďalší traja ľudia, ich počet tak stúpol na 1 464.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 665 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili len 62 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:16 Južná Kórea hlásila v pondelok 42 nových ochorení Covid-19, pričom prípady plynulo pribúdajú v širšej metropolitnej oblasti hlavného mesta Soul. Úrady to núti uvažovať o zavedení prísnejších obmedzení pohybu ľudí. Celkový počet infekcií v krajine stúpol na 12.757 vrátene 282 úmrtí.

9:00 Ministerstvo práce a sociálnych vecí plánuje do konca tohto roka pripraviť legislatívny návrh o tzv. dlhodobom kurzarbeite. Ide o systém, v ktorom zamestnanci pracujú kratšie, výpadok príjmu im nahradí štát a zamestnávateľ sa za to, že štát prevezme jeho náklady, zaviaže neprepúšťať.

"Je potrebné na to pripraviť aj systémy v Sociálnej poisťovni, prípadne v inej inštitúcii, ktorá by mala kurzarbeit vyplácať do budúcna. Budeme potrebovať rok na technickú prípravu, ale počas toho obdobia už bude tá schéma platiť, ale v dočasnom režime," povedal minister práce Milan Krajniak v rozhovore pre agentúru SITA.

8:20 India v pondelok oznámila takmer 20.000 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie. V dôsledku rastúceho počtu prípadov niekoľko štátov znovu zavádza karanténne opatrenia, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva.

8:09 Po poklese v závere minulého týždňa klesli ceny ropy aj v pondelok, pričom cena ropy Brent skĺzla k hranici 40 USD za barel (159 litrov). Trhy tak reagujú na rastúci počet infikovaných novým koronavírusom v USA a ďalších krajinách. V dôsledku tohto vývoja boli v niektorých štátoch opätovne zavedené čiastočné karanténne opatrenia, čo by mohlo znížiť dopyt po rope. Negatívne na ceny pôsobia aj vysoké zásoby komodity a očakávania, že v dôsledku predchádzajúceho rastu cien ropy začnú americkí producenti zvyšovať ťažbu z bridlicových ložísk.

7:28 V Nemecku pribudlo 262 nových prípadov nákazy. Celkovo sa ochorením Covid-19 nakazilo 193 761. Počet úmrtí stúpol o štyri na 8961.

6:35 Takmer pol milióna ľudí, ktorí žijú v okrese An-sin ležiacom v provincii Che-pej približne 150 kilometrov južne od čínskej metropoly Peking, je z dôvodu zistenia nových prípadov nákazy koronavírusom SARS CoV-2 v "riadenej karanténe". Informoval o tom v nedeľu denník South China Morning Post.

6:15 Ak sa bude situácia pri počte nakazených na Covid-19 zhoršovať, bude potrebné uvažovať o znovuzavedení niektorých opatrení. V diskusii V politike to povedal minister Marek Krajčí. V súvislosti s poslednými dennými prírastkami infikovaných odporúča stráviť letnú dovolenku na Slovensku. V prípade, ak zvažujete zahraničie, Turecko a Egypt zatiaľ podľa rezortu diplomacie nie sú bezpečné.

6:05 Globálny počet úmrtí súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu prekročil hranicu pol milióna (500 306 k polnoci SELČ). Vyplýva to zo štatistiky, ktorú v nedeľu na svojej stránke zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa. Približne jedno zo štyroch týchto úmrtí bolo zaznamenaných v USA, ktoré majú najviac obetí na svete — 125 763.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok