Pomoc bola pomalá, tvrdí Kamenický. Viskupič kritiku odmieta

TA3
28.6.2020 12:49

Prijaté opatrenia v čase koronakrízy ekonomike pomôžu, ale nezachránia ju. Potrebné je znižovanie administratívnej náročnosti pre podnikateľov, ako aj ďalšie reformy. Uviedol to v relácii V politike predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič. Naopak, podpredseda tohto výboru a poslanec za Smer-SD Ladislav Kamenický je presvedčený, že vláde sa doteraz podarilo zvládnuť len epidemiologickú situáciu.

Niektoré opatrenia fungovali, iné nie

Viskupič opäť zopakoval, že SaS bola za rýchlejšie otváranie ekonomiky, ale viaceré prijaté opatrenia podľa neho pomáhajú. "Čelíme situácii, na ktorú nebol nikto pripravený. Áno, sú opatrenia, ktoré fungujú veľmi dobre a ktoré by mohli fungovať lepšie. Súhlasím s tým, že my sme fakt chceli, aby sa ekonomika otvárala rýchlejšie," povedal Viskupič. Odklad splátok úverov, nástroj kurzarbeit, zavedenie pandemického ošetrovného či pandemickej PN však považuje za dobré riešenia. "Toto všetko pomáha ľuďom, zamestnávateľom. Odklad splátok úverov necháva 100 miliónov eur likvidity firmám a občanom mesačne," vyčíslil Viskupič.

Kamenický je však presvedčený, že po vypuknutí koronakrízy vláda urobila viaceré pochybenia. Podľa neho neprijala plošné opatrenia, ktoré mohli prispieť "k naliatiu peňazí" na začiatku. "Pomoc bola tiež najmenšia, najpomalšia a veľmi administratívne náročná," uviedol pri porovnaní opatrení slovenskej vlády s okolitými štátmi Kamenický.

Kritika súčasnej vlády i Smeru-SD

Kamenický by tiež bol rád, ak by sa lepšie zvládala situácia, aby nezamestnanosť prudko nerástla. "Za mesiac marec sa nezamestnanosť zvýšila o 34.000 ľudí, v máji o 17.000. Prognóza hovorí že ubudne 76.000 miest. Ak to bude takto pokračovať, tak aj tieto odhady sú veľmi optimistické," myslí si Kamenický. Za najväčší problém považuje to, že súčasná vláda prenecháva rozhodnutia rôznym skupinám ľudí. "Vláda zhadzuje zodpovednosť za vládnutie na ľudí, rôzne konzíliá. Mám pocit, že táto vláda nevie riadiť štát a prenáša zodpovednosť na rôzne skupiny. Chýba vierohodný plán, ako sa bude obnovovať ekonomika do budúcnosti," povedal Kamenický.

Vláde tiež vyčíta to, že oneskorene žiadala Európsku komisiu o výnimky pri pomociach. "Kurzarbeit mohol byť vo väčšej miere. Musíme naštartovať hospodársky rast, zvýšiť domácu spotrebu. To sa však nedá, keď sa zmrazí minimálna mzda, nevyplatia sa 13. dôchodky. Vláda sa nemôže vyhovárať na to, že nemá peniaze. Predala dlhopisy a z Európy príde počas siedmich rokov 24 miliárd eur. Je tam navyše 8 miliárd eur, ktoré nikdy nemal minister financií k dispozícii," poznamenal Kamenický.

V súvislosti s kurzarbeitom či 13. dôchodkom Viskupič podotkol, že Smer-SD bol vo vláde niekoľko rokov. "Podnikatelia žiadali kurzarbeit od 2017, dalo sa to urobiť vtedy a dnes sme mohli čerpať už z niečoho vytvoreného. Trináste dôchodky ste prijali týždeň pred voľbami, čo vám pomohlo zvýšiť volebný výsledok. Mali ste tiež 8 rokov na to, aby boli zavedené," adresoval Viskupič Kamenickému. Podľa neho samotné opatrenia pomôžu, ale ekonomiku nezachránia. Potrebné sú preto reformy. "Podnikateľské kilečko je cesta dopredu. Potrebujeme zníženie byrokracie, rôznych regulácií. Za strany Smer-SD sa len takéto rôzne veci nabaľovali a o to viac to dopadlo na podnikateľský sektor v horších časoch. Potrebujeme reformy, reformy a opäť reformy," dodal Viskupič.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok