Pribudlo sedem nakazených, urobili menej ako tisíc testov

TA3 TASR SITA ČTK
28.6.2020 09:32

Prípady na Slovensku pribúdajú, v niektorých krajinách v zahraničí sa situácia zhoršuje. Čaká nás druhá vlna? Podľa premiéra Igora Matoviča sme na ňu pripravení a vláda má plán. Udalosti sme s vami aj v nedeľu sledovali online.

Pribudlo sedem nakazených, urobili menej ako tisíc testov
TASR/Oliver Ondráš

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:10 Počet ľudí, ktorí zomreli v súvislosti s ochorením COVID-19, prekročil už vo svete hranicu pol milióna. Vyplýva to z údajov, ktoré na svojom webe zverejnila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa.

23:15 Pozrite si aj naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

23:00 Bary v americkom meste Los Angeles a ďalších šiestich okresoch štátu Kalifornia zostanú v nedeľu znova zavreté. Príslušné nariadenie vydal guvernér Gavin Newsom vzhľadom na nárast šírenia koronavírusu nového typu vyvolávajúceho chorobu COVID-19.

20:20 Pavel Donoval pracuje ako starší analytik skupiny monitorovania a odberu vzoriek. Prezradil nám, aké úlohy musia aj s tímom spĺňať. Na možnú druhú vlnu sú podľa jeho slov plne pripravení. Pozrite si jeho príbeh.

19:38 Sto dní boja s koronavírusom. Aj tak by sa dal nazvať začiatok fungovania vlády Igora Matoviča. Išlo o zrejme najväčšiu skúšku pre naše zdravotníctvo. Lekári, sestry a ďalší pracovníci boli v prvej línii tohto boja. Aj keď prvú vlnu epidémie sa nám podarilo zvládnuť, odborníci varujú pred príchodom druhej.

18:55 Britská vláda zvažuje takzvaný "lockdown" pre anglické mesto Leicester. Dôvodom je tamojší vysoký nárast počtu prípadov nového koronavírusu. Šlo by pritom vôbec o prvý prípad, keď by v jednej oblasti Británie počas súčasnej pandémie úrady zaviedli takéto extrémne opatrenia.

18:35 Podnikatelia chcú od štátu väčšiu pomoc, inak zvažujú žaloby. Pre opatrenia spojené s koronavírusom totiž mnohí prišli o príjmy. Odvolávajú sa pritom na ústavu. Podľa rezortu spravodlivosti ale nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona. Odborníci hovoria o potrebe legislatívy, ktorá by definovala primerané odškodnenie.

18:15 Bratislava si musí požičať milióny eur, aby mohla pokračovať v obnove ciest a chodníkov. Tento rok už druhýkrát mesto preto zmenilo rozpočet. Dôvodom je koronakríza, ktorá samospráve spôsobila výpadok desiatok miliónov eur. Mestskí poslanci viaceré projekty odsunuli a zaviedli šetriace opatrenia.

16:50 Slováci sa môžu zapojiť do európskeho prieskumu, kde môžu hodnotiť ako si počínala ich krajina počas pandémie. Informuje o tom Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Cieľom prieskumu je spätne vyhodnotiť to, ako jednotlivé členské štáty reagovali na pandémiu nákazy Covid-19. Prieskum je anonymný a na internete bude dostupný do 30. júna. Je rozdelený do piatich sekcií a jeho vyplnenie trvá približne desať minút.

15:55 Ak sa bude situácia pri počte nakazených na Covid-19 zhoršovať, bude potrebné uvažovať o znovuzavedení niektorých opatrení. V diskusii V politike to povedal minister Marek Krajčí. V súvislosti s poslednými dennými prírastkami infikovaných odporúča stráviť letnú dovolenku na Slovensku. V prípade, ak zvažujete zahraničie, Turecko a Egypt zatiaľ podľa rezortu diplomacie nie sú bezpečné.

14:42 Prijaté opatrenia v čase koronakrízy ekonomike pomôžu, ale nezachránia ju. Potrebné je znižovanie administratívnej náročnosti pre podnikateľov, ako aj ďalšie reformy. Uviedol to v relácii V politike predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič. Naopak, podpredseda tohto výboru a poslanec za Smer-SD Ladislav Kamenický je presvedčený, že vláde sa doteraz podarilo zvládnuť len epidemiologickú situáciu.

14:18 O práci záchranárov počas pandémie koronavírusu sme sa rozprávali s prezidentom Asociácie záchranných služieb Matejom Polákom a hlavným záchranárom ZSS Rolandom Százom.

13:12 Pozrite si aj našu reláciu V politike, v ktorej sme sa venovali aktuálnej situácii okolo koronavírusu na Slovensku. Na otázky odpovedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. O tom, či cestovať do zahraničia sme sa rozprávali s Petrom Kmecom a Martinom Klusom. Pribížili aj možné riziká. S Ladislavom Kamenickým a Martinom Viskupičom sme zase zhodnotili ekonomickú pomoc a prijaté opatrenia pre podnikateľov, zamestnávateľov i zamestnancov.

12:51 Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas víkendu zapojila do celosvetovej kampane s Global Goal Unite zameranej na liečbu a vývoj vakcíny na ochorenie COVID-19. Pridala sa k svetovým politikom ako Angela Merkelová či generálny tajomník OSN António Guterres a populárnym osobnostiam ako Justin Bieber či Shakira. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

"Cieľom kampane je podporiť vývoj vakcíny a liečby na COVID-19 tak, aby bola dostupná pre každého na svete," vysvetlil Strižinec.

12:27 Kysucký región a samotná Čadca sú z hľadiska výskytu nového koronavírusu rizikovými. O komunitnom šírení ochorenia sa zatiaľ na Slovensku neuvažuje. V našej relácii V politike to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí.

12:14 Dovedna už takmer 400.000 pacientov sa v Rusku vyliečilo z ochorenia COVID-19; z toho len v priebehu niekoľkých uplynulých dní ich bolo 5735, oznámilo v nedeľu podľa agentúry TASS ruské protikoronavírusové centrum.

11:43 Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu vyhlásil, že od budúceho týždňa bude v niektorých častiach krajiny povinné nosenie ochranných rúšok a že provinciám, ktoré sú zasiahnuté koronavírusom, povoľuje zaviesť patričné bezpečnostné opatrenia.

11:21 Pri letných dovolenkách si stále treba dávať pozor a sledovať situáciu v zahraničí, uviedol Marek Krajčí v TA3. V Chorvátsku i Bulharsku začali počty infikovaných rapídne rásť. Odporúča dodržiavať odstupy i nosiť rúška.

11:10 Minister zdravotníctva Marek Krajčí v našej relácii V politike uviedol, že situáciu majú pod kontrolou. Opatrenia boli podľa neho správne nastavené a čísla sú priaznivé.

10:48 Krajiny z celého sveta vyzbierali v rámci spoločnej iniciatívy na boj proti pandémii koronavírusu viac ako šesť miliárd eur. Zbierku zorganizovala Európska komisia v spolupráci s Global Citizen. Ruku k dielu priložili aj umelci.

9:45 Nepribudlo žiadne úmrtie, vyliečili sa šiesti pacienti. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, tak stúpol na 1 461.

9:29 Na Slovensku pribudlo 7 nových prípadov, v sobotu otestovali 931 ľudí.

9:02 Počet ľudí nakazených novým druhom koronavírusu v Českej republike rýchlo rastie - za sobotu ich pribudlo 260. K nedeľnému ránu evidovali české úrady dovedna 11.298 prípadov nákazy uvedeným koronavírusom SARS-CoV-2. Z toho sa 7682 pacientom podarilo už uzdraviť.

8:52 Koronakríza zasiahla naozaj všetky oblasti a týkalo sa to napríklad aj školstva či voľnočasových aktivít. Náš redaktor zašiel priamo do tanečnej školy Elledanse. Zisťovali sme, ako sa pandémia dotkla tanečníkov v tejto škole.

8:18 Novým koronavírusom sa na svete infikovalo už viac ako desať miliónov ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vlastné štatistiky. Prípadov ochorenia COVID-19 je tak približne raz toľko ako počet ľudí, ktorí sa ročne nakazia ťažkou formou chrípky.

7:40 Predjordánske mesto Betlehem na 48 hodín uzatvoria v súvislosti s nárastom počtu prípadov nákazy novým koronavírusom. Betlehem bude podľa guvernéra Kámila Hmajda uzatvorený od pondelka 6.00 h miestneho času na nadchádzajúcich 48 hodín. Podobné rozhodnutie bolo už minulý týždeň z rovnakého dôvodu prijaté v prípade iných dvoch predjordánskych miest: Hebron uzatvorili na päť a Hebron na dva dni.

7:15 Premiér Igor Matovič tvrdí, že to, či na Slovensko príde druhá vlna nového koronavírusu, záleží na 99 percent od ľudí. Verí však, že krajinu obíde. Súčasná vláda má podľa jeho slov plán na prípadnú druhú vlnu. "Určite máme plán. Našťastie - voči tomu, keď sme preberali vládu, že nebol absolútne žiadny plán. Boli úplne prázdne sklady v štátnych hmotných rezervách. Mali sme de facto testy na štyri alebo päť dní zabezpečené," komentoval s tým, že základnou "zbraňou sú ľudia".

7:10 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom už v Spojených štátoch presiahol 2,5 milióna. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore, o ktorých informovala agentúra AFP. V Spojených štátoch zaznamenali celkovo už 2.500.419 prípadov nákazy novým koronavírusom a vyše 125.000 úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v sobotu. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok