Pribudli nové prípady nakazených, prezidentku opäť testovali

TA3 TASR SITA ČTK
27.6.2020 09:31

V posledných dňoch pribudlo viacero prípadov nakazených, niekde opäť zatvorili školy i športoviská. Ako sa bude situácia vyvíjať? Hrozí nám zavedenie prísnejších opatrení? Udalosti okolo nákazy s vami opäť sledujeme online.

Pribudli nové prípady nakazených, prezidentku opäť testovali
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

21:21 Pozrite si príbeh dobrovoľníčky Martiny Rimóciovej. Rozhodla sa využiť svoj voľný čas a pomáhať tým, ktorí to potrebujú.

20:22 Pozrite si aj naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:06 Európska únia by mohla zakázať vstup ľudí zo Spojených štátov na svoje územie. Dôvodom je zlá situácia s pandémiou koronavírusu v krajine a to, že americkým úradom sa šírenie infekcie nedarí zastaviť. V USA počet nakazených presiahol 2,5 milióna, pričom zaznamenali 127-tisíc úmrtí infikovaných pacientov.

19:50 Sumu 6,15 miliardy eur sa podarilo vyzbierať počas sobotňajšieho darcovského summitu s cieľom získať financie na vývoj vakcín proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2 a zdravotnícku starostlivosť. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že len EÚ a Nemecko prispeli dokopy sumou 5,3 miliardy eur.

19:10 Novým druhom koronavírusu sa nakazili viacerí politici vládnucej Srbskej pokrokovej strany vrátane ministra obrany Aleksandara Vulina či predsedníčky parlamentu Maji Gojkovičovej. Informovala o tom v sobotu rakúska spravodajská stanica ORF.

19:00 Od stredy 1. júla bude možné usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy v počte do 1000 osôb. Organizátori však musia vykonávať častú dezinfekciu priestorov, hlavne dotykových plôch, kľučiek podláh a predmetov. Na podujatí bude platiť povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty. Platí zákaz podávania rúk. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva SR.

18:10 V prevádzkach zariadení starostlivosti o ľudské telo a tiež wellness zariadeniach a fitnescentrách bude aj od 1. júla stále platiť povinnosť pre zamestnancov, ktorí musia mať vhodným spôsobom, teda napríklad rúškom, šálom či šatkou prekryté horné dýchacie cesty. Pripomína to Úrad verejného zdravotníctva SR.

16:30 Európska únia prisľúbila v sobotu na začiatok virtuálneho darcovského summitu, ktorého cieľom je získanie financií na vývoj vakcín proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2, ďalších 4,9 miliardy eur. Tie majú byť použité na podporu najviac zasiahnutých krajín, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

15:02 Nový koronavírus si od vlaňajšieho decembra vyžiadal na celom svete už najmenej 494.337 obetí na životoch. Vyplýva to z bilancie tlačovej agentúry AFP vychádzajúcej z oficiálnych údajov. V 196 krajinách a teritóriách bolo doposiaľ zaznamenaných 9.823.840 prípadov ochorenia COVID-19. Z tohto počtu sa už najmenej 4.882.900 ľudí vyliečilo.

14:45 Prezidentku Zuzanu Čaputovú opäť testovali na prítomnosť nového koronavírusu. Výsledky boli negatívne. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

14:30 Americký štát Florida zakázal od piatku konzumáciu alkoholu v baroch. Stalo sa tak po tom, čo sa tam denný počet potvrdených prípadov koronavírusu priblížil k 9 000. Miestne ministerstvo zdravotníctva potvrdilo za posledných 24 hodín 8 942 nových prípadov, posledný rekord zo stredy uvádzal ešte 5 500 novo infikovaných.

13:53 Premiér Igor Matovič tvrdí, že to, či na Slovensko príde druhá vlna nového koronavírusu, záleží na 99 percent od ľudí. Verí však, že krajinu obíde.

13:43 Hlavné mesto Japonska Tokio zaznamenalo najvyšší počet nových prípadov koronavírusovej infekcie v priebehu 24 hodín od konca mája, keď bol v krajine zrušený núdzový stav. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na spravodajstvo japonskej televízie NHK. Za jeden deň bolo podľa tohto zdroja pozitívne testovaných na koronavírus 57 ľudí. To znamená, že priemerný denný počet novoinfikovaných ľudí za posledné štyri dni bol približne 50.

12:52 Tunisko v sobotu po viac než troch mesiacoch znovu otvorilo svoje pozemné, morské a vzdušné hranice po tom, čo oznámilo, že sa mu podarilo dostať koronavírusovú pandémiu pod kontrolu. Vláda zrušila všetky obmedzenia pohybu i podnikania po tom, čo tuniský premiér Iljás Fachfách 14. júna ohlásil, že krajina vyhrala boj proti šíreniu nákazy koronavírusu. V rámci uvoľnenia opatrení spustilo premávku niekoľkých spojení - do Ríma, Ženevy a Paríža miestne letisko Tunis-Carthage.

12:21 Britská vláda od 6. júla uvoľní obmedzenia súvisiace s pandémiou koronavírusu a umožní tak ľuďom vycestovať na letné dovolenky bez toho, aby pri návrate museli absolvovať 14-dňovú karanténu. Nahradí ju systém semaforu, ktorý zaradí do kategórií štáty v závislosti od pretrvávajúcej hrozby nákazy.

11:44 Egypt uvoľnil mnoho opatrení zavedených v dôsledku koronavírusovej pandémie a aj napriek stálemu výskytu nových prípadov tejto nákazy sa opäť po vyše troch mesiacoch otvorili kaviarne, kluby, telocvične a divadlá. Vláda povolila takisto aj otvorenie mešít a chrámov. Kabinet prezidenta Abdala Fattáha Sísího sa úpenlivo snaží udržať egyptskú ekonomiku, ktorá je touto epidémiou znateľne zasiahnutá.

11:20 Boj s pandémiou vláda Igora Matoviča zvládla. Na výsledky v oblastiach boja proti korupcii a zmeny výkonu politiky si však ešte musíme počkať, pretože uplynul pomerne krátky čas. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v hodnotení prvých 100 dní vlády. "Vláda nastúpila v situácii, na ktorú nebol nikto pripravený a nikto ju doteraz nezažil. Všetku energiu musela venovať boju s pandémiou a túto svoju úlohu zvládla," skonštatovala hlava štátu.

10:54 Česko potvrdilo za uplynulých 24 hodín 168 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný nárast prípadov v krajine za jediný deň od 11. apríla.

10:08 Kĺzavý medián stúpol na hodnotu 13. Z piatkového testovania potvrdili po päť nových prípadov v okresoch Bratislava a Čadca. Troch nových infikovaných má okres Levoča a jedného okres Malacky.

9:40 Počet osôb pozitívne testovaných tak stúpol na 1 657. Laboratóriá spolu urobili už takmer 208-tisíc testov. Chorobe nepodľahla žiadna ďalšia osoba a nevyliečil sa žiadny ďalší pacient. Celkovo sa doposiaľ uzdravilo 1 455 ľudí.

9:30 Na Slovensku pribudlo 14 nových prípadov. Za uplynulý deň otestovali 1611 ľudí.

9:17 India má už vyše 500.000 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informovala v sobotu agentúra AFP na základe najnovších oficiálnych údajov s tým, že za posledných 24 hodín pribudlo rekordných 18.500 nových infekcií.

Za uplynulý deň hlásili takisto 990 obetí, čím sa ich celkový počet zvýšil na 55.961.

8:30 Brazília zaznamenala za posledných 24 hodín 46.860 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, oznámilo v noci na sobotu tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

8:00 Čína hlási 21 nových prípadov nákazy koronavírusom, informovala agentúra DPA. Podľa úradov sa 17 ľudí nakazilo v metropole Peking. Zvyšok sú prípady dovezené zo zahraničia v provinciách Kuang-tung, Kan-su a v Šanghaji.

7:27 Južná Kórea informovala o 51 nových prípadoch nákazy novým koronavírusom. Podľa agentúry Jonhap ide o pokračujúci nárast potvrdených prípadov uprostred zjavnej druhej vlny pandémie. Ako uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, 31 ľudí sa nakazilo v komunite, zatiaľ čo 20 prípadov bolo dovezených. Celkový počet nakazených v krajine tak stúpol na 12.653. Nákaze podľahlo 282 ľudí.

7:10 Na Kysuciach sa ďalej šíri koronavírus. Mestá postupne zavádzajú viaceré hygienické opatrenia. Zatvárajú školy, či športoviská a zrušili aj všetky podujatia. Mimoriadna situácia sa týka najmä Čadce a Krásna nad Kysucou.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok