Pribudlo viacero prípadov nákazy, najhoršie je na tom Čadca

TA3 TASR SITA ČTK
26.6.2020 09:33

Bilancia na Slovensku sa opäť mierne zhoršila, najnovšie pribudlo 13 nových prípadov nákazy, najviac z nich v Čadci. V meste preventívne zatvorili školy i športoviská. Podobne zakročilo aj Krásno nad Kysucou. Budú opatrenia fungovať? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Pribudlo viacero prípadov nákazy, najhoršie je na tom Čadca
SITA/PHaZZ

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:35 Americký štát Texas opäť zavedie niektoré obmedzenia v dôsledku zvyšujúceho sa počtu nových prípadov nákazy. Už vo štvrtok guvernér Greg Abbott oznámil, že pozastavuje uvoľňovanie opatrení. Neskôr svoje vyjadrenia pritvrdil a nariadil zatvorenie barov.

Reštaurácie budú od pondelka musieť obmedziť svoju kapacitu zo súčasných 75 percent na 50 percent. Verejné zhromaždenia s účasťou vyššou ako 100 osôb budú musieť povoliť úrady.

0:10 Americký štát Florida zakázal konzumáciu alkoholu v baroch. Opatrenie súvisí s nárastom počtu prípadov nákazy novým koronavírusom v uplynulých dňoch. Koronavírus sa na Floride začal opäť šíriť po uvoľnení epidemiologických opatrení.

Zákaz konzumácie alkoholu prišiel iba niekoľko minút po tom, ako sa na twitterovom účte tamojšieho ministerstva zdravotníctva objavila správa o 8942 nových prípadoch nákazy v priebehu uplynulých 24 hodín. Ide o vôbec najväčší denný nárast od začiatku pandémie

23:45 Maďarská vláda sa “veľmi obáva", že v dôsledku pandémie koronavírusu budú do Európy prúdiť ďalšie vlny migrantov z chudobných krajín, kde bude mať ochorenie tvrdší dopad. Uviedol to maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó.

23:20 Kríza, ktorú vyvolala pandémia, nepovedie k odkladu plánov na dokončenie fúzie automobiliek Fiat Chrysler Automobiles a francúzskej skupiny PSA. Vyhlásil to predseda predstavenstva FCA John Elkann a dodal, že cieľom zostáva vytvoriť štvrtého najväčšieho výrobcu automobilov do 1. štvrťroka budúceho roka.

22:55 V Spojených štátoch amerických a Brazílii, ktoré sú pandémiou koronavírusu najviac postihnuté, sa šírenie nákazy stále nedarí zastaviť.

22:30 Taliansko zaznamenalo 30 ďalších úmrtí na nový koronavírus, z nich 16 v severnom regióne Lombardsko, ktorý naďalej hlási každý deň zďaleka najvyšší počet potvrdených prípadov nákazy.

Krajina podľa údajov ministerstva zdravotníctva zaznamenala od štvrtka aj 259 nových potvrdených prípadov nákazy, takže celkový počet známych infekcií stúpol na 239.961. Nákaza v Taliansku vypukla koncom februára.

22:05 Život sa pomaly vracia do predkoronakrízového normálu. Pozrite si Dobré správy a uvidíte.

21:40 Maličká krajina San Maríno oznámila, že už nemá žiadne známe prípady COVID-19. Republika s 33.000 obyvateľmi sa nachádza neďaleko severotalianskych provincií, kde sa nákaza v Taliansku koncom februára začala a kde mala pandémia mimoriadne tragický priebeh.

Predstavitelia San Marína vyhlásili, že od štvrtka nemajú zaznamenané žiadne nové prípady infekcie a ani potvrdené úmrtia na COVID-19. Od vypuknutia nákazy zaznamenali v San Maríne celkovo 698 potvrdených prípadov nákazy a 42 úmrtí.

21:15 Do problémov sa dostal aj druhý najväčší zamestnávateľ v Prešovskom kraji.

20:50 Pasažieri v lietadlách cestujúci do Talianska alebo z neho nebudú môcť využívať batožinový priestor umiestnený nad ich hlavami. Národný podnik pre civilné letectvo ho vyhlásil za zdravotné riziko z dôvodu obáv zo šírenia koronavírusu.

Nové pravidlo vyplýva z vládneho nariadenia. Cestujúci budú podľa neho môcť do lietadla nastúpiť iba s malou príručnou batožinou, ktorá sa zmestí pod sedadlo. Cieľom je predísť blízkemu kontaktu medzi pasažiermi a obmedziť pohyb na palube.

20:25 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:00 Do Bulharska pricestovali prví zahraniční turisti od vypuknutia pandémie nového koronavírusu. Prišli charterovým letom z Holandska a slávnostne ich privítali. Ministerka cestovného ruchu Nikolina Angelkovová privítala takmer 190 dovolenkárov z Holandska a Belgicka na letisku obľúbeného letoviska Burgas ružami a programom s ľudovou hudbou.

Bulharsko ako najchudobnejšia členská krajina Európskej únie sa na turizmus spolieha, pretože k jeho hrubému domácemu produktu prispieva 12 percentami.

19:35 Pozrite si príbeh Ingrid Ölveckej, ktorá pracuje ako vychovávateľka v Centre voľného času. Prezradila nám, ako zmenila pandémia koronavírusu jej bežné pracovné dni.

19:10 Žilinský samosprávny kraj opäť uzavrel zariadenia sociálnych služieb v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou na Kysuciach. Neprijímajú v nich ani žiadne návštevy.

"Stredným školám v regióne Kysúc sme odporučili, aby 29. a 30. júna neotvorili a odovzdávanie vysvedčení odložili na začiatok budúceho školského roka," uviedla hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

18:45 Takmer 40 percent aktívneho obyvateľstva Maďarska priamo pocítilo ekonomické následky pandémie koronavírusu, prípadne ráta s tým, že sa ich príjmy čoskoro znížia. Ďalších takmer 20 percent si nie je istých, či ich príjmy zostanú zachované na súčasnej úrovni. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Medián.

V kategórií tých, ktorých sa pandémia finančne negatívne dotkla, si 41 percent myslí, že za to môžu epidemiologické opatrenia. Osem percent z nich sa domnieva, že za zlú situáciu môže výhradne vláda. Čiastočnú vinu za krízu pripísalo koronavírusu 33 percent a čiastočnú vinu vláde zasa 13 percent opýtaných.

18:20 Ochoreniu COVID-19 podľahlo v Británii ďalších 186 ľudí, čím sa ich počet zvýšil na celkovo 43.414.

Z hľadiska počtu mŕtvych s ochorením COVID-19 je Británia treťou najviac postihnutou krajinou na svete. Viac prípadov úmrtia hlásia iba Spojené štáty (126.277) a Brazília (55.054).

17:55 Ľudia odkladajú pre koronakrízu najmä nákupy áut, či elektrospotrebičov, a prehodnocujú aj rekonštrukcie bytov alebo domov. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO. Firmy pôsobiace v týchto odvetviach by sa preto mali pripraviť na utlmený dopyt v najbližších mesiacoch.

17:30 Ocenenie Sestra roka 2019 udelilo vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline 42 sestrám, pôrodným asistentkám, praktickým sestrám a štyrom kolektívom oddelení. "Tento rok sme ocenili sestry a kolektívy nielen za ich každodennú prácu, ale tiež sme sa rozhodli špeciálne vyzdvihnúť osobnosti, ktoré sa výrazným spôsobom zaslúžili o úspešné zvládnutie situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 počas núdzového stavu," uviedol generálny riaditeľ nemocnice Igor Stalmašek.

17:05 V Zariadení pre seniorov Harmónia v prešovskej časti Cemjata dokázali zvládnuť pandémiu bez jediného pozitívneho prípadu ochorenia COVID-19. V opatreniach však nepoľavujú ani po uvoľnení opatrení. Seniorov chránia aj pomocou nového systému online registrácie hostí.

Ako informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek, zariadenie pre seniorov na Cemjate postupne aplikuje uvoľnené opatrenia a prispôsobuje režim pre klientov v závislosti od aktuálnej situácie. Od 5. júna sú v celom areáli povolené návštevy.

16:40 Koronakríza ovplyvnila aj náš knižný trh. Na jeseň sa už pripravujú rôzne podujatia a knižné festivaly. Aká je aktuálna situácia na knižnom trhu, zisťovala redaktorka Simona Frantová. Rozprávala sa s vydavateľom Vladimírom Michalom a riaditeľkou Literárneho informačného centra Miroslavou Vallovou.

16:32 Eurozóna má zrejme to najhoršie už za sebou. Vyhlásila to šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová. Zároveň však varovala pred druhou vlnou pandémie koronavírusu.

16:22 Tri vesmírne agentúry predstavili webstránku, ktorá ukazuje ako opatrenia proti pandémii nového koronavírusu ovplyvnili svet. Projekt Earth Observing Dashboard (Panel pre pozorovanie Zeme) Európskej vesmírnej agentúry, amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír a japonskej národnej vesmírnej agentúry využíva dáta zo 17 satelitov. Používatelia vďaka nemu môžu vidieť ako pandémia ovplyvnila znečistenie ovzdušia, osvetlenie nemocníc či dokonca zber špargle.

16:06 Holandská vláda v piatok schválila záchranný balík vo výške 3,4 miliardy eur pre leteckú spoločnosť KLM, ktorá je súčasťou skupiny Air France-KLM, počas pandémie nového koronavírusu. Holandský balík pomoci prichádza po tom, ako Paríž sľúbil 7 miliárd eur pre partnerskú spoločnosť Air France po prepuknutí nákazy, ktorá zastavila medzinárodnú leteckú dopravu.

15:45 V piatok bola podpísaná prvá dohoda so Všeobecnou úverovou bankou o poskytovaní úverov s antikorona zárukami od Eximbanky SR. VÚB tak môže poskytnúť slovenským podnikateľom úvery od dvoch do 20 miliónov eur s maximálnou úrokovou sadzbou 1,9 % ročne so zárukami od Eximbanky SR až do 80 % hodnoty úveru.

14:55 V prípade najhoršieho scenára vývoja ekonomiky USA, ktorú poškodzuje pandémia koronavírusu, by 34 najväčších amerických bánk mohlo dohromady utrpieť straty v sume zhruba 700 mld. USD. Uviedol to americký federálny rezervný systém.

14:20 Prešovská polícia upozorňuje ľudí, ktorí sa vrátili z rizikových krajín, aby dodržiavali usmernenia Úradu verejného zdravotníctva SR. V prípade ich nerešpektovania im hrozí sankcia. Podľa polície je potrebné, aby občania, ktorí sa vrátili z krajín, kde stále pretrváva vysoká hrozba nákazy ochorením Covid-19, dodržiavali platné a aktuálne opatrenia a usmernenia hygienikov.

13:56 Ministerstvo hospodárstva začalo vyplácať prvé dotácie na nájomné, a to už štvrtý deň od vyhlásenia výzvy. Prvým siedmim podnikateľom sa tak na účty čoskoro pripíše spolu vyše 25.000 eur. „Sľubovali sme adresnú a rýchlu pomoc a slovo sme dodržali,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

13:47 Švédsky hlavný epidemiológ Anders Tegnell kritizoval Svetovú zdravotnícku organizáciu za to, že ich zaradila do zoznamu krajín, kde by mohlo opätovné "zrýchlenie šírenia" nového koronavírusu preťažiť systém zdravotnej starostlivosti, pričom tento krok označil za "absolútnu chybu". V rozhovore pre švédske rádio to pripísal nesprávnemu vyhodnoteniu švédskych dát.

13:30 Izraelská vláda bude v boji proti pandémii spolupracovať so Spojenými arabskými emirátmi. Oznámil to izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dohoda, ktorá podľa emirátov zahŕňa dve ich súkromné spoločnosti, prichádza napriek nedávnym varovaniam tamojších predstaviteľov, že plánovaná anexia častí okupovaného Západného brehu zo strany Izraela poškodí jeho úsilie o zlepšenie vzťahov s arabskými štátmi.

12:45 Ukrajina oznámila ďalší rekord v počte nových prípadov ochorenia COVID-19, keď bolo za posledných 24 hodín pozitívne testovaných ďalších 1109 osôb. Za posledných 24 hodín nákaze na Ukrajine podľahlo ďalších 19 ľudí a vyliečilo sa ich 541.

12:43 Plošným testovaním populácie v Moskve na protilátky proti koronavírusu SARS-CoV-2 sa zistilo, že protilátky voči infekčnému ochoreniu COVID-19 nadobudlo 19,9 percenta Moskovčanov.

12:41 V Spišskom Podhradí, kde sú dve ohniská nákazy koronavírusom, a to v centre a v okrajovej časti na Rybníčku, počítajú ešte s príchodom asi 150 obyvateľov zo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Uviedol to primátor mesta Michal Kapusta.

„Máme kompletné výsledky z minulého týždňa, šesť pozitívne testovaných v dvoch lokalitách. Všetci navrátilci budú musieť prejsť domácou karanténou, mať pri príchode v tlačenej podobe negatívny test na Covid-19 v slovenskom, českom, anglickom alebo v nemeckom jazyku,“ priblížil primátor s tým, že obyvatelia, ktorí sa vracajú zo zahraničia, často predkladajú potvrdenia v mobiloch v tvare SMS.

12:28 Po tom, ako začali v Čadci pribúdať nakazení, v meste zatvorili školy, športoviská aj Dom kultúry. Úrad verejného zdravotníctva pritom ráta s tým, že situácia sa ešte zhorší. O tom ako to v Čadci vyzerá, sa s primátorom mesta Milanom Gurom rozprával kolega Peter Revús.

12:22 Nemocnica v Bánovciach nad Bebravou od piatka opätovne dočasne zakázala návštevy pacientov na všetkých tamojších lôžkových oddeleniach. Vedenie zdravotníckeho zariadenia tak reagovalo na nárast prípadov nákazy v okrese.

12:07 Krízový štáb mesta Krásno nad Kysucou nariadil od pondelka zatvorenie Základnej školy na Mládežníckej ulici, Materskej školy na Lesníckej ulici a školských zariadení. Podľa informácií na internetovej stránke mesta je dôvodom zhoršujúca sa epidemiologická situácia a nárast pozitívnych osôb s ochorením Covid-19.

11:05 Štúdia uskutočnená na európskych deťoch s ochorením COVID-19 ukazuje, že úmrtia sú extrémne zriedkavé. Výskumníci vedení tímom z detskej nemocnice Great Ormond Street Hospital v Londýne skúmali 582 detí vo veku od troch dní do 18 rokov z 25 európskych krajín. Celkovo mala väčšina detí a neplnoletých len mierne príznaky ochorenia. Podľa lekárov sú síce výsledky štúdie "upokojujúce", je však ešte potrebné zistiť viac o liečbe vážne chorých.

10:50 Letecká spoločnosť Ryanair otvára z Košíc ďalšie letecké spojenie, od 3. augusta bude lietať na linke Košice – Praha. Lety bude prevádzkovať dvakrát týždenne vždy v pondelok a v piatok.

10:40 Spoločnosť Slovak Lines. a. s., začína od piatka 26. júna, resp. od tohto víkendu s prevádzkou rozšírených letných autobusových spojov do okolitých krajín, ale aj na Slovensku. Tradičná sezónna linka k rakúskemu Neziderskému jazeru funguje každý týždeň od piatka do nedele, vedie cez Neusiedl am See a po čase je opäť predĺžená do Podersdorfu am See so známym majákom.

10:15 Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách testy u štyroch ľudí. Ochoreniu podľahol jeden pacient. Vyplýva to z údajov zverejnených v piatok na vládnej internetovej stránke koronavirus.gov.hu. Počet nakazených, ktorých v Maďarsku zaevidovali od začiatku pandémie, tak stúpol na celkových 4127 a počet obetí na 578. Z ochorenia COVID-19 sa tam už vyliečilo 2663 osôb.

10:05 Pozrite si správy o nových nakazených vo vysielani TA3 o 10. hodine.

9:46 Spomedzi nových prípadov nákazy pribudlo sedem v Čadci, po dva v okresoch Bánovce nad Bebravou a Michalovce a po jednom v Brezne a Spišskej Novej Vsi.

9:42 Stúpol počet hospitalizovaných, je ich päť a z toho traja sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Vyliečili sa traja pacienti.

9:30 Na Slovensku pribudlo 13 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 643 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 515 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 Cestovanie do krajín mimo zoznamu epidemiologicky bezpečných krajín je rizikové aj z pohľadu poistenia. "Cestovné poistenie vás v prípade ochorenia na Covid-19 nechráni," varuje finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. Otvorenie hraníc znamená, že Slováci môžu voľne cestovať do viac ako dvoch desiatok európskych krajín bez toho, aby sa na nich vzťahovala karanténa pri návrate späť na Slovensko. Do zvyšku sveta ministerstvo zahraničia naďalej odporúča necestovať.

9:00 Počet nakazených novým koronavírusom sa blíži k 10 miliónom. Mnohí odborníci ale varujú, že infikovaných je v skutočnosti ešte niekoľko násobne viac. Najviac postihnuté sú stále Spojené štáty, kde evidujú vyše 2,5 milióna prípadov.

7:30 Spojené štáty potvrdili vo štvrtok 37.077 nových prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19, čo je najvyšší denný nárast prípadov v krajine za jeden deň od konca apríla. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, o ktorých informovala v piatok televízia CNN. Doposiaľ najvyšší počet (36.291) prípadov infekcie zaregistrovali v USA 24. apríla.

USA evidujú už vyše 2,4 milióna potvrdených prípadov nákazy a viac ako 124.000 úmrtí na COVID-19. V oboch ukazovateľoch sú to najvyššie počty spomedzi všetkých krajín sveta.

7:15 Nemecko za posledných 24 hodín eviduje ďalších 477 prípadov nákazy koronavírusom, ide o menšie číslo, ako predošlý deň. Celkový počet infikovaných od prepuknutia nákazy teda vzrástol na 192.556 Vyplýva to zo štatistík, ktoré zverejnil tamojší Inštitút Roberta Kocha.

6:40 Mexiko oznámilo vo štvrtok prekročenie hranice 25.000 úmrtí na ochorenie COVID-19, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že za posledných 24 hodín v krajine zaznamenali 6104 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet infikovaných sa tým zvýšil na 202.951. Za rovnaké časové obdobie pribudlo aj 736 úmrtí. Následkom choroby COVID-19, ktorú nový koronavírus spôsobuje, tak podľahlo už 25.060 ľudí.

6:20 Mesto Čadca uzavrelo základné a materské školy, športové zariadenia, mestskú plaváreň aj Dom kultúry. Zastavuje aj letné aktivity centra voľného času. Podľa informácií na internetovej stránke mesta je dôvodom zhoršujúca sa epidemiologická situácia a nárast pozitívnych osôb s ochorením COVID-19.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok