Schválili "kilečko". Podnikateľom pomôže viac ako sto opatrení

TA3 TASR
24.6.2020 11:58

Kabinet premiéra Igora Matoviča schválil s pripomienkami takzvané "Kilečko pre podnikateľov" - teda viac ako 100 legislatívnych zmien, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie a pomôcť naštartovať slovenskú ekonomiku po pandémii ochorenia Covid-19.

Zlepšenie na Slovensku akútne potrebujeme

Zákon z dielne ministerstva hospodárstva, označovaný aj ako lex korona, by mal byť schválený parlamentom na najbližšej schôdzi v skrátenom legislatívnom konaní.

"Cieľom je všestranná podpora podnikateľského sektoru pomocou opatrení napomáhajúcich oživeniu ekonomiky v čase nasledujúcom po útlme spôsobenom pandémiou choroby COVID-19,"
konštatuje sa v predkladacej správe. Podľa Ministerstva hospodárstva SR totiž podnikateľské prostredie na Slovensku akútne potrebuje zlepšenie.

Odstraňujú zbytočnú byrokraciu

"Najväčší balík na zníženie administratívneho zaťaženia podnikania v modernej histórii Slovenska je skutočnosťou," napísal na Facebooku minister hospodárstva Richard Sulík. Návrh zákona obsahuje opatrenia administratívnej povahy, odstraňujú sa ním zbytočné byrokratické ustanovenia v jednotlivých zákonoch, zrušujú sa viaceré povinnosti, odstraňujú prekážky v podnikaní a znižujú náklady pre malých a stredných podnikateľov a živnostníkov.

"Odstránenie týchto prekážok prispeje k rýchlejšiemu naštartovaniu hospodárstva SR po uvoľnení opatrení po pandémii choroby COVID-19," konštatuje rezort. Z týchto dôvodov neboli podľa neho vykonané konzultácie pri všetkých bodoch. "Avšak mnohé podnety na zmeny, ktoré boli zapracované do návrhu zákona, predložili aj samotní podnikatelia. Návrh zákona je výsledkom širokého konsenzu ústredných orgánov štátnej správy a dialógu s podnikateľskou obcou," tvrdí ministerstvo.

Minister hospodárstva Richard Sulík: "Toto je pre Slovenské podnikateľské prostredie najlepší deň od zavedenia daňovej reformy 16 rokov dozadu."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok