Kim odložil plány na vojenský zásah, mal byť namierený na juh

TA3 TASR
24.6.2020 07:02

Severokórejský vodca Kim Čong-un odložil plány na bližšie nešpecifikovaný vojenský zásah proti Južnej Kórei. Severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že Kim predsedal zasadnutiu Ústrednej vojenskej komisie vládnucej Kórejskej strany práce, ktorá odložila plány na vojenský zásah proti Soulu navrhovaný generálnym štábom severokórejských ozbrojených síl.

Zasadnutie sa konalo formou videokonferencie. O aký zásah malo ísť, agentúra nespresnila. Zvýšené napätie medzi oboma Kóreami trvá už niekoľko týždňov. Kórejská ľudovodemokratická republika vystupňovala tlak zbúraním budovy spoločného styčného úradu na svojej strane hraníc - ktorý symbolizoval snahy o medzikórejské zmierenie -, ako aj vyhrážkami posilnenia svojej vojenskej prítomnosti v demilitarizovanej zóne.

KĽDR totiž obviňuje Južnú Kóreu z toho, že nezabránila aktivistom vo vypúšťaní propagandistických letákov a iného materiálu pomocou balónov cez spoločné hranice.

KĽDR predtým prerušila komunikačné linky s Južnou Kóreou a pohrozila zrušením dohôd z roku 2018, na základe ktorých obe krajiny zastavili cvičenia streľby, odstránili niektoré pozemné míny a zrušili strážne stanovištia v pohraničnej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok