Na Slovensku pribudlo najviac nakazených za posledné obdobie

TA3 SITA TASR ČTK
24.6.2020 09:31

Najnovšie u nás pribudlo až 18 nových prípadov nákazy. Nárast infikovaných však podľa ministra zdravotníctva neznamená druhú vlnu a o sprísnení opatrení sa neuvažuje. Štát sa snaží zmierniť dopady pandémie, vláda schválila takzvaný lex korona, ktorý má zlepšiť podnikateľské prostredie. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Na Slovensku pribudlo najviac nakazených za posledné obdobie
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:22 Francúzsko zaznamenalo v stredu 11 nových úmrtí. Ide o vôbec najmenší denný nárast počtu obetí v krajine od začiatku pandémie. Celkovo vo Francúzsku v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, zomrelo 29.731 nakazených. Počet infikovaných sa zvýšil o 81 na celkovo 161.348. V nemocniciach je aj naďalej hospitalizovaných 9299 ľudí s koronavírusom. Od utorka ich pribudlo 97. Vyliečilo sa už 75.127 nakazených.

Celkovo vo Francúzsku v dôsledku choroby COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, zomrelo 29.731 nakazených.

23:50 Švajčiarska federálna vláda začne od štvrtka platiť za všetky testy na koronavírus v krajine. Až doteraz testy platili švajčiarske regióny a súkromné zdravotné poisťovne. Podľa vlády však takéto nastavenie "znamenalo, že nie so všetkými pacientmi sa zaobchádzalo rovnako". Vznikalo tiež riziko, že niektorí ľudia mohli "váhať dať sa otestovať, pokiaľ museli niesť náklady sami".

23:33 Mariána Hossu zvolili do Siene slávy NHL. Rozhodla o tom 18-členná odborná komisia, ktorá tento rok vyberala kandidátov online formou. Slávnostné uvedenie nových členov sa má uskutočniť 16. novembra v Toronte, ak to pandémia koronavírusu dovolí.

23:05 Nálada investorov sa uprostred týždňa výrazne zhoršila a európske burzy strmo padli. Dôvodom boli obavy z ďalšej vlny pandémie nového koronavírusu a riziko, že USA zavedú ďalšie clá na európske tovary. Hlavný nemecký index Dax v stredu odpísal 3,43 % a uzavrel na 12.093,94 bodu. Ešte v utorok sa Dax počas obchodovania sa nakrátko dostal nad 12.600 bodov.

22:45 Taliansko schválilo štátnu garanciu na úver pre automobilku Fiat Chrysler v objeme 6,3 miliardy eur, ktorá sa vyrovnáva s následkami pandémie koronavírusu.

22:00 Pozrite si dnešnú Tému dňa, v ktorej Jana Kiššová a Rastislav Machunka hovorili o tzv. "kilečku" pre podnikateľov, ktoré dnes schválila vláda. Akú konkrétnu pomoc firmy dostanú v tomto náročnom období?

21:45 Česko potvrdilo v stredu 77 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. V utorok pribudlo 89 nakazených. Celkovo sa od začiatku epidémie v Česku nakazilo už 10.728 ľudí. Vyliečilo sa 7588 a zomrelo 343 infikovaných. Aktuálne je v krajine 2797 nakazených. Počet aktívnych prípadov stúpa od 27. mája.

Celkovo sa od začiatku epidémie v Česku nakazilo už 10.728 ľudí.

21:25 Guatemalský prezident Alejandro Giammattei v stredu oznámil, že väčšina z 240 pracovníkov tamojšieho štátneho laboratória mala pozitívne testy na nový koronavírus. Prezident v rozhovore pre vládnu rozhlasovú stanicu TGW uistil, že aj napriek infikovaným pracovníkom laboratórium naďalej testuje vzorky od pacientov s podozrením na ochorenie COVID-19.

21:00 Honduraskému prezidentovi Juanovi Orlandovi Hernándezovi lekári v nemocnici podávajú kyslík po tom, čo sa mu v súvislosti s koronavírusom zhoršil zápal pľúc. Informovala o tom v stredu agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie prezidentskej kancelárie.

20:38 Pozrite si naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:20 Irak zaznamenal nový rekord 2200 prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, informovalo v stredu ministerstvo zdravotníctva. Iracká vláda otvorila tento týždeň dočasné poľné nemocnice v hlavnom meste Bagdad, aby zvládla najnovší nával pacientov infikovaných koronavírusom. Prípady ochorenia COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje, začali výrazne pribúdať po skončení moslimského posvätného mesiaca ramadán a za necelý mesiac stúpli sedemnásobne.

20:05 Mesto Myjava pristúpilo k viacerým ekonomickým opatreniam, aby eliminovalo následky spôsobené opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu. Mesto zaznamenalo v mesiacoch apríl až jún výpadok podielových daní oproti predpokladaným príjmom v celkovej výške 97.000 eur.

19:50 Slovinská vláda znovu zaviedla povinné nosenie rúšok v uzatvorených verejných priestoroch a vo verejnej doprave, pretože v posledných dňoch nastal prudký nárast nových prípadov nákazy koronavírusom.

19:30 Rakúsko pokračuje v uvoľňovaní opatrení. Od 1. júla zruší obmedzenia pri športovaní a zvýši počty ľudí na kultúrnych podujatiach. Kancelár Sebastian Kurz však varoval pred vycestovaním do nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Ide o jedno z nových ohnísk nákazy.

19:10 Svetová zdravotnícka organizácia v stredu uviedla, že podľa jej očakávania prípady nákazy novým koronavírusom dosiahnu vo svete počet desať miliónov na budúci týždeň, a varovala, že vrchol pandémie v Severnej a Latinskej Amerike ešte len príde. "Očakávame, že celkovo desať miliónov prípadov nákazy dosiahneme na budúci týždeň," povedal šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii.

18:50 Pozrite si príbeh študenta a dobrovoľníka Jozefa Čermáka. Porozprával nám o tom, ako sa dostal k dobrovoľníctvu, koľko času mu venoval a ako jeho dobrovoľnícka činnosť prebiehala.

18:30 Občania Belgicka sa od 1. júla môžu tešiť na ďalšiu fázu uvoľňovania ochranných opatrení prijatých v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Otvoria sa kúpaliská, tematické parky, bude možné usporiadať spoločenské aktivity a zvýši sa aj počet účastníkov športových podujatí. Uviedla to v stredu televízna stanica RTBF po zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady na čele s premiérkou Sophie Wilmesovou. Premiérka však upozornila, že aj naďalej zostanú v platnosti prísne hygienické opatrenia a dodržiavať bude treba aj fyzický odstup medzi ľuďmi.

18:10 Niekoľko zamestnancov magistrátu mesta Košice prišlo v uplynulých dňoch do kontaktu s osobou pozitívnou na nový koronavírus. V tejto súvislosti došlo k odloženiu zasadania mestského zastupiteľstva, ako aj rokovania mestskej rady, ktoré sa mali konať vo štvrtok 25. júna. Potvrdil to v stredu hovorca magistrátu Vladimír Fabian.

17:30 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Čadci neodporúča usporadúvanie hromadných podujatí v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto vzhľadom na nárast pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19. Mesto Čadca o tom informuje na svojej internetovej stránke.

17:00 Slovenská vláda boj s novým koronavírusom zvládla, ale podľa obchodnej a priemyselnej komory a Klubu 500 je najvyšší čas dôsledne sa venovať opatreniam na podporu ekonomiky. Prišli s návrhom opatrení, ktoré by ekonomike pomohli.

16:50 Testy nepotvrdili prítomnosť koronavírusu v prezidentskej kancelárii. Zamestnanec, u ktorého existovalo riziko nákazy po stretnutí s infikovanou osobou, mal negatívny test na Covid-19. S negatívnym výsledkom testovali aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.

16:31 Dáta týkajúce sa pandémie vykazujú v niektorých krajinách ostrú nerovnosť medzi mierou nákazy u mužov a žien. Upozornila na to medzinárodná humanitárna organizácia International Rescue Committee. Táto skutočnosť súvisí s nedostatočným prístupom žien k testovaniu a zdravotnej starostlivosti. Týka sa to mimoriadne chudobných krajín ako Somálsko a Afganistan alebo Čad.

16:14 Kambodža bude vyplácať peniaze najchudobnejším domácnostiam s cieľom zredukovať ich finančné problémy spojené s koronavírusom. Premiér Hun Sen v stredu oznámil, že jeho vláda minie mesačne v prepočte približne 22 miliónov eur v rámci programu na podporu 560-tisíc domácností.

16:02 Od stredajšej polnoci budú musieť cestujúci a vodiči verejnej dopravy v Chorvátsku nosiť rúška a ľudia vstupujúci do Chorvátska z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Severného Macedónska a Srbska budú musieť ísť na 14 dní do izolácie. Tieto dve nové opatrenia oznámil v stredu Národný úrad civilnej ochrany.

15:39 Ukrajina otvára ďalšie nemocnice pre ľudí nakazených novým koronavírusom, pretože zdravotné zariadenia pôvodne vybraté na prijímanie pacientov už nemajú dostatok lôžok a nedokážu zvládnuť nával prípadov infekcie. V stredu o tom informoval ukrajinský minister zdravotníctva Maxym Stepanov.

15:24 Ak sa ľudia prichádzajúci zo zahraničia nebudú nahlasovať na regionálnych úradoch zdravotníctva, vláda bude musieť uvažovať o zavedení opatrení pre zamedzenie šírenia pandémie. Uviedol to minister vnútra Roman Mikulec po rokovaní vlády. Používanie aplikácie na domácu karanténu a tiež nahlasovanie sa na RÚVZ je podľa Mikulca na dobrovoľnosti ľudí a nemôžu ich k tomu prinútiť. "Upozorňoval som na to dávno, že otvorením hraníc a reflektovaním požiadaviek ľudí a susedných štátov odovzdávame štafetu ľudom a občanom, ktorí musia byť zodpovední," povedal Mikulec.

14:55 Čo všetko prinesie lex korona? Daňové a odvodové zákony sa budú meniť len raz do roka, zamestnanci si budú môcť vybrať, či chcú gastrolístky alebo peniaze a bankový odvod skončí. Informuje o tom ministerstvo hospodárstva na svojom Facebooku.

14:44 Viaceré americké štáty hlásia tisíce nových prípadov nákazy koronavírusom, informovala o tom stanica CNN. Úrady občanov žiadajú, aby zostali doma, nosili rúška a dodržiavali rozstupy. Štát Kalifornia v pondelok zaznamenal 5019 nových prípadov nákazy. Na Floride potvrdili 3289 nových prípadov a v Arizone 3591.

14:07 Nemecká vláda prijala v stredu program nemeckého predsedníctva v Rade EÚ, ktoré sa bude zameriavať na pandémiu a s ňou súvisiacu potrebu obnovy hospodárstva. Polročné rotačné predsedníctvo prevezme Nemecko 1. júla od Chorvátska. Nemecká vláda schválila 24-stranový dokument, ktorý určuje ciele krajiny na polročné obdobie pod heslom "Spoločne. Urobme Európu znovu silnou".

14:01 Bulharsko v dôsledku nárastu počtu prípadov nákazy predĺži núdzový stav do 15. júla. V stredu o tom informovala agentúra Reuters. Bulharsko začalo uvoľňovať protivírusové opatrenia začiatkom júna, avšak minulý týždeň tamojšie úrady hlásili 606 nových infikovaných, čo je najvyšší týždenný nárast od začiatku pandémie.

13:50 Koronakríza prehĺbila dieru v štátnom rozpočte, pričom prepad ekonomiky aj deficit majú dosiahnuť rekordné čísla. Dve tretiny firiem podľa prieskumu Obchodnej a priemyselnej komory pocítili výrazný pokles dopytu. Ďalšie očakávajú, že sa kríza odzrkadlí v ich účtovníctve do konca tohto roka. Podnikatelia preto žiadajú vládu, aby sa aktívne zamerala na reštart ekonomiky a opatrenia boli flexibilnejšie.

13:44 Rakúsko vydalo čiastočné varovanie pred vycestovaním do nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, kde je aktívne ohnisko nákazy koronavírusu spojené s bitúnkom. V tomto prípade platí piaty, čiže druhý najvyšší stupeň varovania.

13:40 V Bratislave bude toto leto pre pandémiu menej turistov ako v minulosti. Zmení sa aj štruktúra návštevnosti. Mesto očakáva skôr slovenských turistov a návštevníkov z Rakúska, Česka, Nemecka i ďalších krajín Európy, pre ktoré je Bratislava bezpečnou destináciou.

13:24 Dvaja zamestnanci bratislavského magistrátu prišli do kontaktu s osobou, u ktorej sa potvrdilo ochorenie Covid-19. Hlavné mesto preto pristúpilo k opatreniam na prevenciu šírenia ochorenia. "Dve osoby priameho kontaktu, ale aj všetky zamestnankyne a zamestnanci, s ktorými sa následne stretli, zostávajú preventívne až do výsledku testov v domácej izolácii. Nakazenie sa novým koronavírusom sa na magistráte zatiaľ nepotvrdilo," spresnila hovorkyňa mesta Bratislava Katarína Rajčanová.

12:54 Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič vyhlásil, že nepôjde do karantény, aj keď sa pred pár dňami nakrátko stretol s tenistom Novakom Djokovičom, ktorý bol v utorok pozitívne testovaný na Covid-19.

12:41 Štát nebude v tomto roku obmedzovaný výdavkovými limitmi, ktoré prijala ešte predchádzajúca vláda v roku 2018. Vláda schválila návrh ministerstva financií na vyhlásenie výnimočných okolností. Počas obdobia platnosti výnimočných okolností sa nebude uplatňovať zavedený korekčný mechanizmus, nebudú sa teda ani limitovať výdavky. Dôvodom je výrazné zhoršenie ekonomického vývoja vplyvom koronakrízy.

12:32 Po Spišskom Podhradí, kde v dvoch ohniskách evidujú šesť infikovaných, sa Covid-19 vrátil aj do Žehry. V tamojšej osade zatiaľ zaznamenali jeden prípad. Symptómy ochorenia však majú aj ľudia, ktorí žijú v tom istom dome v miestnej osade. Problémom je to, že zatiaľ sa nedá povedať, kde sa infikovaný muž nakazil.

12:28 Kazašské úrady zaviedli obmedzenie pohybu v dvoch mestách neďaleko hlavného mesta krajiny s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu do okolitých provincií. Doprava na ceste do miest Kokšetau a Stepnogor na severe Kazachstanu bude podliehať kontrolám a v oboch mestách v čase medzi 22.00 a 06.00 h platí zákaz vychádzania.

12:14 Britskí lekári varujú, že minulotýždňové uvoľnenie opatrení môže zrýchliť príchod druhej vlny pandémie túto zimu. "Napriek tomu, že budúcu podobu pandémie v Británii je momentálne ťažké predpokladať, dostupné fakty svedčia o tom, že miestne ohniská nákazy znova vzplanú a druhá vlna je reálnym rizikom," píše sa v otvorenom liste, ktorí odborníci na zdravotníctvo adresovali lídrom všetkých britských politických strán.

12:10 Testy potvrdili nákazu novým druhom koronavírusu v prípade ďalších siedmich občanov Maďarska, čím celkový počet infikovaných stúpol na 4114. Na ochorenie Covid-19 zomreli ďalší traja pacienti, vyplýva z údajov na vládnej informačnej stránke koronavirus.gov.hu.

11:47 Kabinet premiéra Igora Matoviča schválil s pripomienkami viac ako 100 legislatívnych zmien, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie a pomôcť naštartovať slovenskú ekonomiku po pandémii ochorenia Covid-19.

11:30 Juhoafrická republika zaznamenala za ostatných 24 hodín 111 nových úmrtí súvisiacich s nákazou novým koronavírusom, čo v tejto krajine predstavuje dosiaľ najvyšší denný nárast.

11:25 Maďarské železnice MÁV od júla obnovujú viaceré medzinárodné vlakové spoje, ktoré boli prerušené v rámci opatrení proti šíreniu pandémie. Spoločnosť MÁV v stredu avizovala, že budú obnovené spoje s viacerými susednými krajinami, medzi nimi aj so Slovenskom na trati Budapešť-Košice.

11:11 Britská vláda oznámila, že končí s poskytovaním každodenných tlačových konferencií v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Úrad britského premiéra na Downing Street oznámil, že televízne brífingy bude vláda odteraz dávať len v prípade významných oznámení.

11:04 Japonské hlavné mesto Tokio ohlásilo v stredu 55 nových prípadov ochorenia Covid-19, čo je najvyšší denný nárast od začiatku mája. Susedná prefektúra Saitama potvrdila v stredu 12 nových prípadov, čo je taktiež najvyšší denný nárast od začiatku minulého mesiaca.

10:41 Posledný nárast infikovaných na nový koronavírus nepotvrdzuje, že by na Slovensku bola druhá vlna epidémie. Pred dnešným rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Poukázal na to, že v rámci nových pozitívnych vzoriek ide o importované prípady. O sprísnení opatrení sa podľa Krajčího zatiaľ neuvažuje. "Môžem však uistiť, že každý deň situáciu vyhodnocujeme s konzíliom odborníkov," uviedol.

10:22 Používatelia internetu v Británii počas obmedzenia pohybu strávili online rekordný čas. Vyplýva to z novej správy britského telekomunikačného úradu Ofcom. Počas kulminácie pandémie v apríli používatelia internetu v krajine strávili každý deň v priemere štyri hodiny a dve minúty online, čo bolo o 37 minúť viac ako v januári. Najviac boli na internete mladí ľudia vo veku 18 až 24 rokov, a to v priemere päť hodín a štyri minúty denne.

10:18 India za uplynulých 24 hodín zaregistrovala rekordných 15 968 ďalších infikovaných koronavírusom. Od vypuknutia pandémie tak už potvrdili 456 183 prípadov, pričom najhoršie zasiahnuté sú mestá Bombaj a Naí Dillí. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva tiež v stredu potvrdilo rekordných 465 úmrtí za 24 hodín, čím sa počet obetí vyšplhal na 14 476. Podiel vyliečených sa pritom údajne zlepšil na 56,38%.

10:05 Pozrite si správy o nových nakazených z bloku správ na TA3 o 10. hodine.

9:47 Plošné testovanie zamestnancov závodu v Liberci, kde sa vyskytlo lokálne ohnisko nákazy s 35 potvrdenými prípadmi, zatiaľ nie je v pláne. Informoval o tom server Novinky.cz s odvolaním sa na rozhodnutie krajskej epidemiologickej komisie. Liberecký závod firmy Magna vyrába plastové súčiastky pre automobilový priemysel a zamestnáva 1800 ľudí. Pozitívny test malo 21 zamestnancov a ďalších 14 ľudí, ktorí patria medzi ich rodinné kontakty.

9:45 Počet aktívnych prípadov stúpol na 131. 7-dňový kĺzavý medián je na hodnote 1.

9:40 Máme troch pacientov, ktorí sú hospitalizovaní s potvrdeným ochorením Covid-19, z toho jeden je na JIS. Nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti.

9:36 Sedem nových prípadov hlásia v okrese Čadca, tri v Brezne, dva v okrese Košice, dva v okrese Revúca a po jednom v okresoch Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Spišská Nová Ves a Žilina.

9:30 Na Slovensku pribudlo 18 nových prípadov nákazy. Celkovo tak evidujeme 1607 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 257 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 "Plánom v najbližšom čase je pokračovať v dohľade nad populáciou," informuje Úrad verejného zdravotníctva SR na svojom Facebooku s tým, že indikované osoby cielene testujú. "V regiónoch pracujú dlhoroční skúsení epidemiológovia, ktorí dokážu potvrdené prípady ochorenia COVID-19, respektíve ohniská nákazy veľmi rýchlo identifikovať, podchytiť a nariadiť potrebné protiepidemické opatrenia."

9:06 V niektorých mestách vo východnej časti Ruska sa dnes už uskutočnili vojenské prehliadky venované 75. výročiu víťazstva nad nacistickým Nemeckom v druhej svetovej vojne. Pre pandémiu sa vojenské defilé v niektorých mestách konali bez divákov, ale v priamom prenose ich vysielali televízie. Všetci účastníci prehliadky, ako aj čestní hostia na tribúnach, absolvovali testy na koronavírus.

moskva-dezinfekcia_0a14036f-fc65-4ce4.jpg

8:50 Balík opatrení na podporu podnikateľského prostredia, viacero materiálov z dielne ministerstva práce či krátkodobý plánovací dokument zahraničnej politiky Slovenska na tento rok. Aj o týchto témach má dnes rokovať vláda.

8:25 Traja hráči a jeden člen realizačného tímu futbalového Paríža St. Germain sa nakazili novým koronavírusom. Všetci sú už momentálne zdraví, informoval francúzsky klub. Mená hráčov klub nezverejnil. Všetci mali pozitívny test ešte počas obdobia, keď vo Francúzsku platili prísne karanténne opatrenia a neboli medzi sebou navzájom v kontakte.

8:00 Japonské hlavné mesto Tokio ohlásilo 55 nových prípadov nákazy. Ide o najvyššie číslo za takmer dva mesiace. Rýchly nárast prípadov súvisí s výskytom nákazy v štvrti známej nočným životom.

7:30 Prezidentka Zuzana Čaputová ruší svoj plánovaný program a do piatka zostáva preventívne v domácej karanténe vzhľadom na to, že jeden zo zamestnancov prezidentskej kancelárie prišiel do kontaktu s osobou pozitívne testovanou na koronavírus.

7:05 V Číne potvrdili v stredu 12 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Sedem z nich v metropole Peking, päť v susednej provincii Che-pej. Čínske úrady zaznamenali aj dva importované prípady choroby COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, a to v Šanghaji a v provincii Ša-an-si.

6:40 Ministerstvo hospodárstva spustilo registráciu žiadateľov o dotáciu na nájomné pre prevádzky, ktoré boli pre opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu zatvorené. Vyplácanie dotácií by malo byť otázkou dní.

6:20 Je to horšie, ako odborníci predpokladali.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v utorok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok