Mexiko zasiahlo silné zemetrasenie, vydali výstrahu pred cunami

TA3 TASR
23.6.2020 18:59

Spojené štáty vydali výstrahu pred cunami, ktoré môže zasiahnuť pobrežie Tichého oceánu z Mexika až do Južnej Ameriky po tom, ako v utorok zasiahlo južné Mexiko silné zemetrasenie.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador podľa agentúry AP oznámil, že pri zrútení budovy v meste Huatulco neďaleko epicentra prišiel o život jeden človek a ďalší utrpel zranenia. Celkovo boli zatiaľ hlásené menej závažné škody ako rozbité okná a zrútené múry. Po hlavnom zemetrasení, ktorého magnitúdu americká geologická služba USGS aktualizovala na 7,4, nasledovalo dosiaľ okolo 140 dotrasov.

Americké Tichomorské centrum pre varovania pred cunami oznámilo, že nebezpečné vlny s výškou do troch metrov môžu zasiahnuť pobrežia kdekoľvek do vzdialenosti 1000 kilometrov od epicentra zemetrasenia, ktoré bolo v juhomexickom štáte Oaxaca. Výstraha platila od 18.16 h SELČ.

Prípadné najvyššie vlny sa očakávajú pozdĺž pobrežia južného Mexika blízko miesta, kde zemetrasenie udrelo najsilnejšie. Vlny do výšky jedného metra by mohli zasiahnuť aj pobrežie Ekvádora a menšie, polmetrové vlny zasa krajiny Strednej Ameriky a tiež Peru či Havaj. Cunami by mohlo mať niekoľko vĺn, ktoré by mohli prísť v časovom intervale jednej hodiny. "Prvá vlna nemusí byť vôbec tá najväčšia," varovalo centrum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok