Redaktor vypovedal, čo mu hovoril Trnka po zverejnení nahrávky

TA3 SITA TASR
23.6.2020 14:07

Televízny redaktor Branislav Tomaga vypovedal ako svedok pred disciplinárnou komisiou prokuratúry v rámci disciplinárneho pojednávania s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Ten totiž čelí disciplinárnemu stíhaniu pre svoje vyjadrenia k nahrávke rozhovoru s neskôr viacnásobne stíhaným Marianom Kočnerom.

Poprel, že hlas patrí jemu

Nahrávka sa týkala údajného vydierania predstaviteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka pre kauzu Gorila. Návrh na stíhanie konkrétne poukazuje na to, ako sa Trnka v súvislosti s nahrávkou vyjadril v októbri 2019. Uviedol vtedy, že na nahrávke „môžu byť udalosti, ktoré by mohli byť v reálnom čase stotožnené“. Práve Tomaga viedol daný rozhovor s Trnkom v jeho dome v Hamuliakove.

Dokazovanie v rámci disciplinárneho stíhania je ukončené. Predseda disciplinárnej komisie pojednávanie prerušil na zatiaľ neznámy čas.

Podľa Tomagu ho Trnka po žiadosti o vyjadrenie k zverejnenej nahrávke s Kočnerom sám pozval do svojho domu. Trnka podľa Tomagu následne uviedol, že nahrávku nepočul, zároveň však poprel, že by išlo o jeho hlas. „Hneď mi povedal, že taká nahrávka sa dá jednoducho vytvoriť,“ povedal.

Redaktor sa podľa vlastných slov Trnku pýtal na rôzne pasáže nahrávky. Zaujímal ho napríklad zámer vydierať Haščáka. „Pán T. mi povedal, že to je blbosť, že také sa nikdy nestalo,“ uviedol svedok s tým, že sa Trnku pýtal aj na vzťah s Kočnerom. „Povedal, že je jediný v republike, ktorý nepopiera, že sa s ním pozná,“ uviedol. Trnka podľa Tomagu nežiadal autorizáciu rozhovoru. „Povedal len - som zvedavý, ako s tým naložíte,“ vypovedal Tomaga s tým, že Trnka bol počas rozhovoru pokojný. Komisia následne vylúčila z pojednávania verejnosť, keďže niektoré z listinných dôkazov sa týkajú zdravotného stavu manželky Trnku.

Sedem rokov na čele GP

Návrh na disciplinárne stíhanie Trnku sa týka takisto vyjadrení k prepusteniu podnikateľa Jozefa Majského z väzby v roku 2004. Trnka podľa prokuratúry v tejto súvislosti nepravdivo tvrdil, že ho vtedy krajská prokuratúra v Košiciach informovala o tom, že dôvody väzby obvineného pominuli. „Toto tvrdenie Dobroslava T. bolo klamstvo,“ skonštatoval zástupca Generálnej prokuratúry, ktorá disciplinárne stíhanie Trnku navrhla. V prípade uznania viny Trnkovi hrozí zbavenie funkcie prokurátora.

Trnka bol na čele prokuratúry v rokoch 2004 až 2011. Od októbra minulého roku má pozastavený výkon funkcie prokurátora. Zároveň čelí obvineniu zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa pre kauzu Gorila, ktorej nahrávku neposkytol orgánom činným v trestnom konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok