Obetí v USA je vyše 120 000, juh i západ bojujú s novou vlnou

TA3 TASR
23.6.2020 07:44

Spojené štáty prekročili pochmúrnu hranicu 120.000 úmrtí na koronavírus, keď za posledných 24 hodín pribudlo v krajine ďalších 425 mŕtvych. Najväčšia ekonomika sveta je pandémiou postihnutá najťažšie. Oficiálnych prípadov nákazy koronavírusom je v USA vyše 2,31 milióna - z nich približne 640.000 ľudí sa úplne vyliečilo. Ukázali to údaje univerzity so sídlom v Baltimore.

Obetí v USA je vyše 120 000, juh i západ bojujú s novou vlnou
SITA/AP (ilu)

Nových úmrtí v predchádzajúci deň bolo 305, čo predstavovalo jeden z najnižších údajov za uplynulých niekoľko mesiacov, ale tieto počty sú cez víkend a po ňom vždy nižšie. Závisí to od nahlasovania miestnych zdravotníckych úradov. Mnoho štátov do veľkej miery už zrušilo prísne karanténne opatrenia. Aj New York - ohnisko pandémie v USA - urobil veľký krok, keď povolil znovu otvoriť obchody a podniky, ktoré nie sú pre život nevyhnutné.

Asi 20 amerických štátov, prevažne na juhu a západe, zažíva novú vlnu nákazy. Medzi nimi je aj štát Florida, kde presiahol počet infekcií 100.000, a z nich takmer 3000 tam zistili len v pondelok.

I samotné mesto New York sa vracia do normálnejších koľají, keď sa ľudia vrátili na pracoviská či do vonkajších priestorov reštaurácií. Zamestnanci musia mať rúška a vo výťahoch sú naznačené stopy, kde môžu ľudia stáť, pričom kapacita je obmedzená na štvrtinu. Ide o druhú zo štyroch fáz znovuotvárania mesta New York, ale jeho starosta Bill De Blasio označil pondelok za "najväčší krok".

Avšak približne 20 amerických štátov, prevažne na juhu a západe, zažíva novú vlnu nákazy. Medzi nimi je aj štát Florida, kde presiahol počet infekcií 100.000, a z nich takmer 3000 tam zistili len v pondelok. Prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že počet mŕtvych v USA môže prekročiť 150.000, ale uviedol tiež, že keby krajina neurobila kroky na spomalenie šírenia koronavírusu, o život by prišli dva až štyri milióny ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok