Nový prípad nákazy hlásia z okolia Bratislavy, testov bolo 661

TA3 SITA TASR ČTK
23.6.2020 09:31

V mnohých krajinách bojujú so stúpajúcimi počtami nakazených, viaceré štáty však zároveň uvoľňujú opatrenia. U nás za uplynulý deň pribudol len jeden nakazený, testuje sa však výrazne menej než pred pár týždňami. Ministerstvo hospodárstva spustilo na pomoc podnikateľom dotácie na nájomné. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Nový prípad nákazy hlásia z okolia Bratislavy, testov bolo 661
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:55 Ruský prezident Vladimír Putin týždeň pred referendom o kľúčových zmenách v ústave oznámil zvyšovanie daní pre bohatých. Urobil tak prostredníctvom televízneho príhovoru. V ňom sa sústredil aj na pandémiu koronavírusu.

22:45 relácii Spektrum sme sa pozreli aj na to, ako sa po pandémii koronavírusu zmenili kancelárske priestory.

22:16 Počet obetí koronavírusu vo Francúzsku vzrástol o 57, čo je viac ako dvojnásobok pondelňajšieho nárastu. Okrem pacientov, ktorí zomreli v nemocnici bilancia zahŕňa aj obete vírusu z opatrovateľských centier. Celkovo už Francúzsko eviduje 29 720 mŕtvych, čo je piaty najväčší počet na svete.

22:00 Taliansko potvrdilo za posledných 24 hodín ďalších 122 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo predstavuje najnižší denný prírastok od konca februára, keď tamojšie úrady začali tieto úmrtia zaznamenávať. Taliansko prvý prípad domáceho prenosu nákazy zaznamenalo 20. februára. O šesť dní v krajine evidovali 76 nových prípadov nákazy a na druhý deň až 252.

Taliansko prvý prípad domáceho prenosu nákazy zaznamenalo 20. februára.

21:45 Európske burzy sa v utorok posilnili. Podporili ich pozitívne makroekonomické údaje. Index nákupných manažérov pre eurozónu ukázal, že pokles ekonomiky sa v júni nečakane výrazne spomalil. Naopak, negatívnym faktorom je zvyšovanie počtu nových prípadov ochorenia COVID-19 v USA a inde.

21:20 Druhá vlna ochorenia COVID-19 na Slovensku môže vzniknúť najmä pre prípady, ktoré by mohli byť importované z iných krajín. "Odporúčame, aby ľudia zvážili nevyhnutnosť cestovania do zahraničia. V prípade osôb vracajúcich sa zo zahraničia je potrebné riadiť sa aktuálne platnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR," uvádza hlavný hygienik Ján Mikas na webovej stránke ÚVZ SR.

21:05 Na dobu šiestich mesiacov odloží samospráva Rimavskej Soboty splácanie svojich úverov. Toto opatrenie odsúhlasili mestskí poslanci na svojom utorkovom zasadnutí. Podľa vedúceho ekonomického odboru Mestského úradu Rimavská Sobota Miroslava Bielaka ide o jedno z preventívnych opatrení v súvislosti s aktuálnou koronakrízou. „Postihlo nás ochorenie COVID-19, ktoré oslabilo ekonomiku mesta. Podľa prognózy z apríla budeme mať výpadok z príjmov fyzických osôb, teda podielových daní, vo výške 625.000 eur,“ zdôvodnil vedúci ekonomického odboru.

20:45 Ďakovné listy predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Jána Luntera si v utorok podvečer v Banskej Bystrici prevzala dvadsiatka najaktívnejších ľudí, ktorí počas pandémie nového koronavírusu neváhali obetovať svoj čas a pomáhali ľuďom v BBSK. Robili nákupy pre seniorov, opatrovali deti rodičov zasahujúcich v tzv. prvej línii alebo distribuovali ochranné pomôcky.

20:30 Americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu Anthony Fauci vyjadril v utorok presvedčenie, že Spojené štáty budú mať vakcínu proti vírusu SARS-CoV-2. Otázkou je podľa neho skôr to, kedy sa tak stane.

20:15 Predaj nových domov v USA v máji prudko stúpol a zvýšil sa viac, než sa očakávalo. To signalizuje, že trh s bývaním sa zotavuje z koronakrízy.

Predaj nových domov v máji vyskočil o 16,6 % a v prepočte na celý rok dosiahol 676.000 obytných jednotiek, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ministerstvo tiež revidovalo aprílový údaj, celoročné tempo predaja dosiahlo 580.000 a nie 623.000 obytných jednotiek. Ekonómovia počítali v máji s nárastom len o 2,7 %.

19:55 Pozrite si príbeh vodiča nákladného auta v operácii Kuriér Martina Nemčíka. Povedal nám viac o tom, aký je rozdiel medzi jeho bežným pracovným dňom a dňom počas pandémie.

19:30 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:20 Organizátori pochodu príslušníkov sexuálnych menšín Budapest Pride 2020 sa po minulotýždňovom ukončení núdzového stavu pre pandémiu koronavírusu obrátili na políciu, ktorá im povolila uskutočniť toto podujatie namiesto pôvodne plánovaného 5. júla v náhradnom termíne - 22. augusta. Organizátori to oznámili v utorok na Facebooku.

19:00 Pozrite si spravodajský blok, ktorý sme venovali pandémii.

18:50 Napriek tomu, že v Európe už niekoľko dní dochádza k uvoľňovaniu protikoronavírusových opatrení a rušeniu cestovných reštrikcií, mnoho ľudí v utorok zostalo doma, keďže kontinent zasiahla vlna horúčav, pri ktorej sa teplota na niektorých miestach vyšplhala až na 40 stupňov Celzia.

18:05 V stredu sa začne prvé testovanie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 na africkom kontinente. Oznámili to výskumníci z Juhoafrickej republiky. Vakcínu vyvinutú vedcami z Oxfordskej univerzity už vyhodnocujú v rozsiahlych testoch vo Veľkej Británii a podobné testovanie spúšťajú aj v Brazílii, uviedla University of the Witwatersrand v Johannesburgu.

17:40 Prísne epidemiologické opatrenia po rozšírení nákazy novým koronavírusom v bitúnku na západe Nemecka zavedú aj v druhom okrese, oznámili v utorok úrady spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. "Aby sme chránili obyvateľstvo, zavádzame ďalší balík bezpečnostných opatrení na účinný boj proti šíreniu tohto vírusu," povedal krajinský minister zdravotníctva Karl-Josef Laumann, ktorý nariadil tzv. lockdown v okrese Warendorf.

16:50 Brazílsky sudca nariadil prezidentovi Jairovi Bolsonarovi, aby na verejnosti nosil ochranné rúško, informovala agentúra Reuters. K rozhodnutiu, ktoré súd zverejnil v utorok, došlo po tom, čo sa Bolsonaro bez rúška na tvári zúčastnil na politických zhromaždeniach v hlavnom meste Brazília, kde je nosenie rúšok povinné od apríla.

16:45 "Zatiaľ čo prvá vlna nás mohla prekvapiť, na prípadnú druhú vlnu už musíme byť pripravení. Zaviesť naspäť najprísnejšie obmedzenia by bola najkrajnejšia možnosť," píše prezidentka Zuzana Čaputová na svojom Facebooku. Podľa prezidentky je potrebné všetku energiu investovať do príprav inteligentného systému, ktorý nám dovolí efektívne identifikovať chorých a testovať všetkých, s ktorými prišli do kontaktu.

16:41 V Brazílii za posledných 24 hodín pribudlo 21 432 lidí, u ktorých potvrdili koronavírus. O deň skôr ministerstvo zdravotníctva oznámilo 17 459 nových prípadov. Krajina už zaznamenala spolu 1,1 milióna nakazených, z ktorých 51 271 zomrelo, z toho 654 za posledný deň.

16:30 Epidemiológ Martin Pavelka, ktorý spolupracuje s mestom Bratislava počas koronakrízy, upozornil starostov bratislavských mestských častí na vysokú pravdepodobnosť návratu pandémie nového koronavírusu. "Druhá vlna koronavírusu určite príde a pravdepodobne bude mať dlhší priebeh ako terajšia vlna, aj vzhľadom na počasie," vyhlásil.

16:13 V Anglicku zmenšia od 4. júla odporúčaný fyzický odstup, ktorí by mali ľudia na verejnosti medzi sebou dodržiavať. Oznámil to britský premiér Boris Johnson. "Tam, kde je to možné, by ľudia mali od seba dodržiavať dvojmetrové rozstupy. Kde to však nie je možné, ľuďom odporúčame dodržiavať viac ako metrovú vzdialenosť," uviedol.

15:50 Slovensko by malo hranice voči tretím krajinám otvárať po 1. júli postupne, uviedol Ivan Korčok. V marci sa podľa šéfa slovenskej diplomacie premiéri členských štátov EÚ uzniesli, že sa obmedzí vstup príslušníkov tretích krajín do EÚ, avšak zmluva koncom mesiaca vyprší.

Krajiny, ktoré rokujú, sa podľa Korčoka delia na dve skupiny. V prvej skupine sa nachádzajú tie štáty, ktoré do výraznej miery závisia od cestovného ruchu a vstup ľudí z tretích krajín na ich územie chcú povoliť. Druhá skupina sú tí, ktorí tvrdia, že treba dbať na epidemiologickú situáciu a chcú vytvorenie zoznamu bezpečných krajín.

15:45 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 833 na 38.074. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform. Podľa nej ochoreniu Covid-19, podľahlo za posledných 24 hodín 23 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1035. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 16.956 ľudí.

15:40 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Čadci momentálne eviduje štyri prípady nákazy novým koronavírusom v Čadci a jeden prípad v Krásne nad Kysucou. Podľa regionálnej hygieničky Xénie Lukáčovej nariadili všetkým osobám karanténne opatrenia.

15:14 Pozrite si tlačovú konferenciu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Informoval o rokovaniach o otváraní hraníc tretím krajinám.

15:10 Odborníci upozorňujú na podmienky získania dotácie na nájmy, zákon má podľa nich nedostatky. Informovala o tom poradenská firma Grant Thornton a právnická kancelária Taylor Wessing. Podľa odborníkov môžu elektronické žiadosti zásadne obmedziť počet žiadostí, či dokonca reálne zabrániť tomu, aby do ekonomiky prišla skutočná pomoc.

Upozornili tiež na fakt, že na dotáciu nemajú nárok firmy, ktoré platia obratové nájomné, avšak, naopak, môžu ju dostať eshopy s kamennou predajňou, ktoré pritom počas pandémie výrazne profitovali.

14:46 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok vystúpil na tlačovej konferencii, aby informoval o tom, ako v Bruseli prebiehajú rokovania o otváraní hraníc krajín EÚ pre krajiny mimo Únie.

14:36 Srbský tenista Novak Djokovič informoval verejnosť, že má pozitívny test na koronavírus. Po viacerých iných popredných tenistoch tak ochorenie Covid-19 postihlo aj svetovú jednotku a dlhoročného zverenca slovenského trénera Mariána Vajdu.

14:30 V Moskve sa v utorok znovu začali otvárať reštaurácie, knižnice, materské školy, plavecké bazény či posilňovne, ktoré boli od konca marca zatvorené v dôsledku pandémie koronavírusu. Uvoľnenie opatrení avizoval už pred dvoma týždňami starosta Moskvy Sergej Sobianin.

14:25 Polovica Slovákov hovorí, že Slovensko zvládlo situáciu okolo pandémie nového koronavírusu veľmi dobre. Najhoršie hodnotenie dostali USA, Veľká Británia a Taliansko. Vyplýva to z prieskumu "Ako sa máte, Slovensko?" ktorý uskutočnila prieskumná spoločnosť MNFORCE, komunikačná agentúra Seesame v spolupráci so Sociologickým ústavom a Ústavom výskumu sociálnej komunikácie SAV.

14:17 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov ministerstva financií, ministra Eduarda Hegera, štátnych tajomníkov ministerstva financií Marcela Klimeka a Ľuboša Jančíka, riaditeľa Inštitútu finančnej politiky, Eduarda Hagaru a predsedu predstavenstva SEPS Jaroslava Vacha, ktorí informovali o najnovšej makroprognóze rezortu financií.

14:04 Prípadná druhá vlna pandémie by slovenskú ekonomiku vo štvrtom kvartáli stiahla opätovne do recesie. Hospodárstvo by v takom prípade za celý rok kleslo až o 12,4 %. Predpokladá to ministerstvo financií v rizikovom scenári novej prognózy. V základnom scenári očakáva pokles ekonomiky o 9,8 %.

13:52 Mnohí nájomcovia na to dlho čakali, teraz už konečne prišla pomoc. Prví záujemcovia už môžu požiadať o štátnu dotáciu nájomného. Viac nám povedal Ján Palenčár, prezidentom Národnej asociácie realitných kancelárii.

13:37 Najpesimistickejší scenár o masívnom poklese svetového obchodu sa pravdepodobne nenaplní, keďže viaceré ekonomické ukazovatele naznačujú začiatok zotavovania. Oznámila to Svetová obchodná organizácia. WTO vo svojej aprílovej ročnej prognóze predpovedala, že objem globálneho obchodu sa v roku 2020 môže znížiť o 13 až 32 %. Najnovšie tvrdí, že tento pokles by mohol dosiahnuť iba 13 %, ak v nasledujúcich dvoch štvrťrokoch zaznamená obchod mierny rast.

13:23 Koronakríza pokazí biznis európskym predajcom áut. Odhady hovoria, že tento rok si zákazníci kúpia o štvrtinu menej vozidiel ako vlani. Ako ďalej informovalo Európske združenie výrobcov áut, prepad by mal byť rekordný.

13:13 Zamestnanosť v roku 2020 má výrazne klesnúť, keď z trhu práce ubudne 76.000 pracovných miest. Ľudia prídu o prácu najmä v sektoroch služieb ako turizmus, stravovacie služby, maloobchod či doprava, ale aj v priemysle a stavebníctve. Vládne opatrenia podporujúce skrátenú prácu majú nárast nezamestnanosti tlmiť, bez nich by podľa MF došlo k výraznejšiemu prepúšťaniu o takmer 35.000 osôb. Miera nezamestnanosti v roku 2020 stúpne na 8,2 %, v ďalších rokoch má postupne klesať k úrovni 7 %.

13:05 Slovenská ekonomika sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu prepadne v tomto roku o 9,8 %. Predpokladá to ministerstvo financií v novej prognóze, ktorú oproti aprílu zhoršilo o 2,6 percentuálneho bodu. Zároveň očakáva, že hospodárstvo sa začne zotavovať v druhej polovici roka a v budúcom roku by malo vzrásť o 7,6 %. Predkrízovú úroveň dosiahne až koncom roka 2022.

12:52 Dom Svätého Martina už nie je v karanténe. K seniorom sa tak po vyše dvoch mesiacoch dostanú príbuzní. Po sérií testovaní výsledky preukázali, že sú všetci zamestnanci a klienti vyliečení. Viac informácií zisťoval náš redaktor Peter Revús.

12:38 Pandémia už mala negatívny vplyv na takmer dve tretiny slovenských firiem. Spoločnosti evidujú pokles odbytu, zhoršenie ekonomických výsledkov a zníženie zisku, ktoré očakávajú aj v roku 2021. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory medzi 105 zamestnávateľmi.

Predstavenstvo SOPK navrhlo na minimalizáciu vplyvu koronakrízy a naštartovanie ekonomiky pokračovať v systéme štátnej pomoci rozbehnúť verejné investície, pozastaviť zvyšovanie minimálnej mzdy či zrušiť mimoriadne odvody v energetike, komunikáciách a finančnom sektore.

12:18 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Žiline momentálne eviduje dva prípady nákazy novým koronavírusom v okrese Žilina. Podľa riaditeľa žilinského RÚVZ Martina Kapasného súvisí jeden prípad s baňami v Českej republike. "Osoba je v domácej izolácii bez klinických príznakov. Druhá pozitívna osoba je v domácej karanténe v prechodnom bydlisku mimo okresu Žilina. Má pracovisko v okrese Žilina a pri svojom pracovnom zaradení neprichádza štandardne do styku s klientmi. Priestory pracoviska boli uzavreté a dezinfikované," uviedol Kapasný.

11:54 Úrady v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sa rozhodli opätovne zaviesť prísne epidemiologické opatrenia pre celý okres Gütersloh, v ktorom sa nachádza bitúnok, kde sa v ostatnom čase hromadne rozšíril nový koronavírus. Oznámil to krajinský premiér Armin Laschet. "Po prvý raz sa v Nemecku vráti celý okres k opatreniam, aké sa (v krajine) uplatňovali pred niekoľkými týždňami," povedal Laschet.

11:45 Pozrite si tlačovú besedu Richarda Sulíka a Jany Kiššovej o dotáciách na nájmy.

11:30 Kazašský súd usvedčil zo šírenia falošných správ aktivistu Alnura Iľjaševa, ktorý na sociálnych sieťach kritizoval tamojšiu vládu za jej reakciu na pandémiu. Za mreže teraz síce nepôjde, avšak nasledovné tri roky bude musieť polícii hlásiť každú svoju činnosť a nasledovných päť rokov nebude môcť vstúpiť do žiadnej politickej strany či organizácie.

11:23 Ministerstvo hospodárstva spustilo aplikáciu na registráciu žiadateľov o dotáciu na nájomné pre prevádzky, ktoré boli pre opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu zatvorené. Aplikácia je dostupná na webe ministerstva. Vyplácanie dotácií by malo byť podľa Sulíka slov otázkou dní.

11:12 Minister hospodárstva Richard Sulík a jeho poradkyňa Jana Kiššová na tlačovej besede informovali o spustení dotácie na nájmy pre zatvorené prevádzky. Sulík zdôraznil, že podnikatelia by nemali váhať a nemali by sa hanbiť vypýtať si pomoc.

10:48 Takmer 260 miliónov detí nemalo v roku 2018 prístup k vzdelaniu. Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru vo svojej správe poukazuje na to, že nerovnosť v prístupe k vzdelaniu súvisí s chudobou a diskrimináciou. Konštatuje tiež, že táto nerovnosť sa prepuknutím pandémie nového koronavírusu ešte zhoršila.

10:31 Pôvodné obyvateľstvo Latinskej Ameriky tvorí najsilnejšie zasiahnutú skupinu koronavírusom v oblasti amazonského dažďového pralesa. Kritici vinia tamojšie vlády z rýchleho šírenia nákazy pre dlhoročné zanedbávanie týchto komunít. Spoločenská debata sa rozpútala minulý týždeň, keď zomrel brazílsky aktivista za ochranu Amazonského pralesa Paulinho Paiakan.

10:11 Spolu 201 filtrov do respirátorov, ktoré javili znaky falzifikátov, zaistili pri colnej kontrole zásielok na žilinskej pošte pracovníci finančnej správy. Podľa hovorkyne Colného úradu v Žiline Boženy Chríbikovej sa zásielka určená pre adresáta na Liptove k nemu nedostane a bude zlikvidovaná.

10:05 Pozrite si správy o pandémii z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:58 V Nemecku pribudlo za uplynulý deň 503 nových prípadov nákazy. Od začiatku pandémie tak zaznamenali spolu 190 862 nakazených. Nové čísla zverejnil Inštitút Roberta Kocha. Počet úmrtí v súvislosti s koronavírusom stúpol o desať na 8895.

9:45 Aktívnych prípadov nákazy je na Slovensku aktuálne 113, 7-dňový kĺzavý medián je na hodnote 1.

9:43 V Maďarsku zomrel s ochorením Covid-19 storočný pacient. Testy v uplynulých 24 hodinách potvrdili prítomnosť nového druhu koronavírusu v prípade piatich ľudí, čím celkový počet nakazených v krajine stúpol na 4107, vyplýva z údajov zverejnených v utorok na stránke koronavirus.gov.hu.

9:37 Pribudol jeden vyliečený pacient, spolu ich je 1 448.  Aktuálne máme v nemocniciach troch ľudí s potvrdeným ochorením Covid-19, z nich jeden je na JIS.

9:35 Nový prípad nákazy zaznamenali v okrese Senec.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1 589 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili 661 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:23 Na exhibičnom tenisovom turnaji Adria Tour, ktorý zorganizoval Novak Djokovič, sa v Zadare nakazili koronavírusom štyria ľudia. Prvý bol Grigor Dimitrov, ďalej dvaja tréneri a najnovšie pribudol Borna Čorič.

9:02 Americký prezident Donald Trump predĺžil až do konca roka platnosť zákazu vydávania víz pre zahraničných pracovníkov v niektorých kľúčových oblastiach hospodárstva. Trump prostredníctvom prezidentského dekrétu predĺžil platnosť opatrenia, ktoré zaviedol 22. apríla. Predlžuje sa aj zákaz vstupu na základe tzv. zelených kariet.

8:55 Južná Kórea zaznamenala prudký nárast 46 nakazených koronavírusom, prevažne vďaka dovezeným prípadom. Väčšinu z týchto importovaných prípadov zistili medzi námorníkmi na lodi plaviacej sa pod ruskou vlajkou, ktorá zakotvila v juhovýchodnom meste Pusan. Šírenie koronavírusu na území Soulu a v okolí metropoly pokračuje, podľa úradov prebieha v Soule druhá vlna pandémie.

8:35 Nórsko, ktoré rýchlo dostalo pandémiu nového koronavírusu pod kontrolu, ignoruje výzvy na zrušenie alebo aspoň uvoľnenie svojich cestových obmedzení. Škandinávska krajina je dnes preto zrejme najuzavretejším štátom v Európe.

Väčšina ľudí, ktorí nie sú obyvateľmi krajiny, má stále zákaz vstupu do Nórska a hoci samotní Nóri nemajú zakázané cestovať do zahraničia, povinná desaťdňová karanténa pri návrate do vlasti im zahraničné cesty prakticky znemožňuje. Táto požiadavka bude platiť najmenej do 20. augusta.

8:15 Spojené štáty prekročili pochmúrnu hranicu 120.000 úmrtí na koronavírus, keď za posledných 24 hodín pribudlo v krajine ďalších 425 mŕtvych. Najväčšia ekonomika sveta je pandémiou postihnutá najťažšie.

7:50 Prípady nákazy v Mexiku pribúdajú a pripočítali k nim aj najmladších infikovaných - trojčatá, ktoré mali pozitívne testy na koronavírus v deň, keď sa narodili. Ministerka severného štátu San Luis Potosí, Monica Rangelová, uviedla, že trojčatá sa narodili 8. mája matke, ktorá bola takisto pozitívna na koronavírus, ale bez príznakov. Rangelová dodala, že trojčatá podľa slov lekárov nie sú v ohrození.

Mexiko hlásilo za posledných 24 hodín 4577 prípadov nákazy, ich celkový počet v krajine tak stúpol na 185.122. Potvrdených úmrtí pribudlo 759, celkovo ich je 22.584.

7:30 Portugalský Lisabon čelí zvýšenému počtu infikovaných a niektoré obmedzenia znova zavedie.

7:05 V správe Balkánskej siete investigatívneho spravodajstva sa píše, že Srbsko neuviedlo presné údaje o prípadoch nákazy a úmrtiach na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Údaje zo srbského informačného systému pre COVID-19 ukazujú, že na ochorenie zomrel viac ako dvojnásobok pacientov v porovnaní s číslom, aké uviedli srbské úrady. Počet nakazených bol tiež o niekoľko stoviek vyšší, než úrady priznali, napísal BIRN po analýze údajov.

6:40 Ďalší dvaja členovia kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí pomáhali pripravovať jeho sobotňajšie predvolebné zhromaždenie v meste Tulsa v štáte Oklahoma, mali pozitívne testy na nový koronavírus.

6:20 "Predpokladáme, že školy využijú tieto dni najmä na odovzdanie vysvedčení, prípadne na odovzdávanie učebníc a ukončenie ročníka. Určite nebudeme odporúčať žiadne skúšanie ani testovanie," zdôraznil minister školstva Branislav Gröhling.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v pondelok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok