Lajčák sa stretol s Vučičom, rokovali o vzťahoch Srbska a Kosova

TA3 TASR
22.6.2020 23:38

Osobitný predstaviteľ EÚ pre západný Balkán Miroslav Lajčák sa v Belehrade stretol so srbským prezidentom Alexandrom Vučičom. Témou ich rokovania bola normalizácia vzťahov medzi Srbskom a Kosovom.

Srbský prezident uviedol, že plne podporuje normalizáciu vzťahov s Prištinou pod záštitou Európskej únie a v súlade s rozhodnutím Valného zhromaždenia OSN, pričom dodal, že ďalšie kolo rozhovorov by sa mohlo konať v júli. To však podľa jeho slov závisí od osobitného predstaviteľa EÚ a riešenia ďalších regionálnych otázok. Po stretnutí s Lajčákom Vučič povedal, že všetky diskutované témy boli "bolestné" a "bez ohľadu na to, ako veľmi sa usilujeme o kompromis, riešenia pre naše Srbsko nemôžu byť ľahké a jednoduché".

Miroslav Lajčák po stretnutí so srbským prezidentom uviedol, že je bez zbytočných prieťahov pripravený pokračovať v dialógu pod záštitou EÚ, aby sa dospelo k uzavretiu komplexnej dohody, na základe ktorej dôjde k normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom a k vyriešeniu existujúcich problémov. Dohoda podľa jeho slov musí byť udržateľná a prijateľná pre daný región, ako aj pre členské štáty EÚ.

"Som tu preto, aby som (obom) stranám pomohol dospieť k dohode, nie aby som do nej niekoho tlačil," povedal po stretnutí so srbským prezidentom slovenský diplomat. Potvrdil tiež, že dialóg by mohol pokračovať v júli, a dodal, že miesto Srbska je v EÚ, čo však do nemalej miery závisí od usporiadania vzťahov medzi Belehradom a Prištinou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok