Hladiny riek môžu stúpnuť. Výstrahy vydali pre viaceré okresy

TA3 SITA
22.6.2020 09:07

V takmer celom Žilinskom kraji, s výnimkou okresu Turčianske Teplice, platia hydrologické výstrahy I. alebo II. stupňa vydané Slovenským hydrometeorologickým ústavom. Dôvodom je pretrvávajúce daždivé počasie v severnej časti Slovenska.

Hladiny riek môžu stúpnuť. Výstrahy vydali pre viaceré okresy
SITA/Prezídium HaZZ

"Vzhľadom na očakávané zrážky a vysokú nasýtenosť povodí predchádzajúcimi zrážkami je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný," upozornili meteorológovia.

bez-nzvu_0a140371-54d4-d771.jpg

Hydrologická výstraha I. stupňa je vydaná až do 23. júna pre okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Martin, Žilina, Kysucké Nové Mesto a Bytča, ešte o stupeň vyššia výstraha platí pre okresy Čadca, Námestovo a Tvrdošín. "Na základe predpovedaného vývoja počasia očakávame na tokoch v povodí Váhu ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín, na miestach s intenzívnou zrážkovou činnosťou na Orave, Kysuciach a Liptove očakávame vzostup až výrazný vzostup vodných hladín," informovala o 7:00 hydrologická informačná a predpovedná služba SHMÚ Žilina.

Hranicu prvého stupňa povodňovej aktivity aktuálne dosahuje len rieka Belá v Liptovskom Hrádku, ktorej hladina mala o 8:00 178 cm a postupne stúpa. V nočných hodinách kulminovali hladiny riek na Orave. Rieka Oravica v Trstenej dosiahla o 4:00 výšku 191 cm, rieka Orava na vodomernej stanici v Tvrdošíne dosahovala o 2:00 až 253 cm, pričom v nedeľu popoludní bola jej hladina o poldruha metra nižšia.

bez-nzvu_0a140371-5564-8149.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok