Testovali len pár desiatok ľudí, nový prípad hlásia z Liptova

TA3 TASR SITA ČTK
22.6.2020 09:31

Za uplynulý deň máme len jeden nový prípad nákazy, ale v posledných dňoch boli u nás čísla vyššie, než sme zvyknutí. Viaceré opatrenia sa už uvoľnili a život sa pomaly vracia do stavu pred pandémiou. Dôvody na obavy sú však reálne a Južná Kórea už oficiálne hovorí o druhej vlne pandémie. Udalosti sme s vami sledovali online.

Testovali len pár desiatok ľudí, nový prípad hlásia z Liptova
TASR/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:38 Ďalší dvaja členovia kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorí pomáhali pripravovať jeho sobotňajšie predvolebné zhromaždenie v meste Tulsa v štáte Oklahoma, mali pozitívne testy na nový koronavírus. V pondelok to oznámila Trumpova kampaň, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Dvaja členovia prípravného tímu sa na zhromaždení v Tulse zúčastnili, ale "počas celého podujatia mali rúška", uviedol riaditeľ pre komunikáciu v Trumpovej kampani Tim Murtaugh. "Po prijatí pozitívnych výsledkov testov kampaň okamžite aktivovala úradné karanténne postupy a vyhľadala kontakty nakazených," dodal Murtaugh.

00:23 V správe Balkánskej siete investigatívneho spravodajstva sa píše, že Srbsko neuviedlo presné údaje o prípadoch nákazy a úmrtiach na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Informoval o tom spravodajský portál Balkan Insight.

Údaje zo srbského informačného systému pre COVID-19 ukazujú, že na ochorenie zomrel viac ako dvojnásobok pacientov v porovnaní s číslom, aké uviedli srbské úrady. Počet nakazených bol tiež o niekoľko stoviek vyšší, než úrady priznali, napísal BIRN po analýze údajov.

23:22 Počet ľudí nakazených novým koronavírusom v Česku sa počas pondelka zvýšil o 50. Celkovo je tam zaznamenaných 10.498 prípadov infekcie. Podľa aktuálnych čísel ministerstva zdravotníctva sa na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, lieči 2657 ľudí, 130 z nich v nemocnici.

22:38 Juhoafrická republika oznámila, že celkovo zaznamenala vyše 100.000 prípadov nákazy novým koronavírusom. Je to najvyšší počet na kontinente. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa v JAR blíži k 2000.

21:02 Pozrite si aj Tému dňa, v ktorej sme sa s našimi hosťami rozprávali o zrušení bankového odvodu, ale aj o tom, že na Slovensku sa už môžu otvoriť všetky školy.

20:27 Portugalský premiér António Costa oznámil, že v hlavnom meste Lisabon dôjde od utorka k opätovnému zavedeniu niektorých epidemiologických opatrení v snahe dostať šírenie koronavírusu SARS-CoV-2 pod kontrolu. Costa uviedol, že medzi príslušné opatrenia patrí obmedzenie počtu ľudí na zhromaždení na desať osôb a skrátenie otváracích hodín pre kaviarne a obchody do 20.00 h.

20:00 Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Informuje o tom hlava štátu na sociálnej sieti s tým, že hovorili najmä o koronakríze. "Počas krízy sme videli, aká tenká môže byť hranica medzi správnymi opatreniami a právnym štátom a porušovaním ľudských práv. Je to pre nás nová skúsenosť, v ktorej je potrebné nájsť správnu rovnováhu," povedala prezidentka s tým, že s generálnym tajomníkom sa zhodli, že chcú v tejto téme do budúcna spolupracovať.

19:30 Vplyv pandémie koronavírusu budeme podľa riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie pociťovať ešte niekoľko desaťročí. Celý svet pritom čaká na vakcínu, ktorá by mohla šírenie ochorenia COVID-19 plošne zastaviť. Očkovaciu látku vyvíjajú mnohé spoločnosti. Niektorí politickí analytici ale hovoria, že sa to zvrhlo na geopolitický boj medzi Spojenými štátmi a Čínou.

19:10 Zatiaľ čo Brazília a Spojené štáty sa vyrovnávajú ešte len s prvou vlnou koronavírusu, zdravotníci z Južnej Kórey už hovoria o druhej vlne. Tá zasiahla najmä hlavné mesto Soul. V Európe je ale situácia zatiaľ odlišná. Viaceré krajiny dnes pristúpili k uvoľneniu ďalších opatrení.

18:54 Pre veliteľa taktického tímu civilno-vojenskej spolupráce OS SR Juraja Zúbera pripravila pandémia prvú domácu misiu krízového manažmentu. Situáciu hodnotí ako náročnú a veľkou oporou mu bola práve rodina. Napriek všetkému je rád, že aj on mohol prispieť k pomoci v tejto situácii. Pozrite si jeho príbeh.

18:48 Počet osôb nakazených koronavírusom na celom svete presiahol deväť miliónov. Vyplýva to z najnovšej bilancie agentúry AFP, ktorá bola zverejnená v pondelok. Viac ako polovicu z celkového počtu 9.000.091 infikovaných evidujú v Európe a Spojených štátoch, pričom Európa zaznamenala 2.537.451 prípadov nákazy; v Spojených štátoch sa koronavírusom nakazili 2.281.903 ľudí.

18:16 V Holandsku za uplynulý deň po prvý raz od konca marca nehlásili žiadne ďalšie úmrtie v dôsledku nového koronavírusu, oznámili v pondelok tamojšie zdravotnícke úrady.

Holandsko dosiaľ oficiálne zaznamenalo 49.658 prípadov nákazy, z nich 69 za posledných 24 hodín. V krajine ochoreniu podľahlo celkovo 6090 ľudí.

17:41 Rezort dopravy hľadá spôsoby ako opätovne naštartovať cestovný ruch na Slovensku. Tento segment totiž utrpel obrovské straty a hrozí, že pre pandémiu môže prísť o prácu až 30 tisíc ľudí. Minulý týždeň predstavilo ministerstvo aj nový návrh dovolenkových rekreačných poukazov, pričom príspevok na rekreáciu by mal preplácať zamestnávateľom štát.

Pomoc by teraz mala prísť aj v oblasti kongresového turizmu. V hlavnom meste by po vzore okolitých štátov mohlo vzniknúť moderné a multifunkčné centrum, kde sa budú konať národné aj svetové kongresové a kultúrne podujatia.

17:32 Dokopy päť nahlásení hromadného prepúšťania eviduje v Košickom kraji od marca Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Naposledy v piatok ohlásil opätovné prepúšťanie závod Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi. Nezamestnanosť v kraji medzimesačne stúpla na úroveň 9,77 %.

17:03 Británia v pondelok hlásila 15 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Ide o vôbec najnižší denný nárast od 15. marca. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News s odvolaním sa na údaje britského ministerstva zdravotníctva.

16:48 Kríza spojená s pandémiou spôsobila existenčné problémy viacerým leteckým spoločnostiam. Rekordne vysoké straty hlásia aj veľké firmy, ktoré potrebujú vládnu výpomoc, aby sa udržali na trhu. Civilnej leteckej doprave môže trvať niekoľko rokov, kým sa zotaví na úroveň pred pandémiou.

16:16 Reštrikcie v cestovaní a podnikaní uvalené s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu vymazali v apríli takmer všetky príjmy Grécka z cestovného ruchu. Informovala o tom centrálna banka krajiny. Podľa predbežných údajov príjmy krajiny z cestovného ruchu boli v apríli v sume 7 mil. eur, pričom v rovnakom mesiaci pred rokom boli v objeme 544 mil. eur, čiže medziročne klesli o 98,7 percenta. Do Grécka v apríli pricestovalo 38 tisíc návštevníkov, čiže o 96,2 percenta menej ako v apríli 2019.

15:45 Bulharská vláda rozhodla, že v krajine od utorka znovu zavedú povinné nosenie rúšok v uzavretých verejných priestoroch. Oznámil to v pondelok bulharský minister zdravotníctva Kiril Ananiev. K opatreniu došlo po tom, ako Bulharsko zaznamenalo dosiaľ najvyšší týždenný nárast počtu nakazených.

15:25 Krízový štáb v Čadci odporučil prerušiť vyučovanie v Základnej škole M. R. Štefánika a Materskej škole Fraňa Kráľa. Samospráva o tom informuje na svojej internetovej stránke. Dôvodom prerušenia vyučovania sú potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom.

15:11 Obavy pred prípadnou druhou vlnou pandémie koronavírusu pripustili niektorí vládni poslanci z toho dôvodu, že môže negatívne ovplyvňovať napĺňanie programu vlády. Podľa šéfa parlamentného výboru pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča (SaS) Slovensko potrebuje reformy, pretože pomôžu v ďalšom boji s pandémiou.

15:05 Základné školy a väčšina stredných školách vo Francúzsku v pondelok po niekoľkomesačnej prestávke obnovili vyučovanie. Doteraz platné pravidlá o maximálnom počte žiakov v triedach a nutnosti fyzických odstupov, ktoré platili v prvej fáze otvárania škôl, boli vo veľkej miere zmiernené.

14:44 Koronavírusová pandémia sa stále šíri a jej vplyv budeme zažívať ešte niekoľko desaťročí. Uviedol to v pondelok počas virtuálnej konferencie riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Podľa neho nie je najväčšou hrozbou pre svet samotný koronavírus, ale "nedostatok globálnej solidarity a vedúcich osobností".

14:30 V sobotu 27. júna sa uskutoční koncert svetoznámych hudobných hviezd, ktorého spoluorganizátorom je Európska komisia. Podujatie je prepojené s novým darcovským virtuálnym summitom a aj sa koná v ten istý deň. Cieľom obidvoch akcií je zmobilizovať ďalšie financie potrebné na vývoj a nasadenie vakcín proti koronavírusu.

13:51 Letný Sviatok hudby, ktorý sa v nedeľu konal na viacerých miestach Paríža, prerástol večer pri komplexe Invalidovne v centre mesta do potýčok s políciou, keď sa v neskorých nočných hodinách snažila ukončiť hlučnú pouličnú zábavu skupiny ľudí. Ako v pondelok informoval denník Le Parisien, polícia v uliciach Paríža zadržala sedem osôb: šesť za hádzanie predmetov a jednu za útok na verejného činiteľa.

13:30 Pre koronakrízu strávia mnohí Európania letnú dovolenku radšej doma. To je problém pre krajiny na juhu Európy, ktoré sú závislé od zahraničných návštevníkov. Reč je napríklad o Chorvátsku, Bulharsku či Grécku. Vyplýva to z analýzy UniCredit Bank.

13:02 Terapiu krvnou plazmou v boji proti ochoreniu Covid-19 aplikovali v Maďarsku doposiaľ v 15 prípadoch ťažko chorých pacientov nakazených novým druhom koronavírusu, informoval šéf Celoštátneho ústavu hematológie a infekčných chorôb Juhopeštianskej nemocnice Centrum István Vályi-Nagy.

Podľa jeho slov sú skúsenosti s touto terapiou výborné. "Z 15 pacientov sa už 13 z ochorenia vyliečilo a opustilo nemocnicu. Ďalší pacient síce tiež opustil nemocnicu, avšak zomrel na komplikácie svojich základných ochorení, a zomrel aj ďalší ťažko chorý pacient, ktorý sa tiež podrobil terapii krvnou plazmou," povedal.

12:41 Minister vnútra Roman Mikulec ocenil prínos mimovládnych organizácií v čase pandémie nového koronavírusu. V mnohých oblastiach podľa neho dopĺňajú služby verejného sektora aj mimo krízy. Vyhlásil to v pondelok po 22. zasadnutí Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie, ktorej predsedom sa stal nástupom do funkcie.

12:24 Na priebežnú úhradu výdavkov v súvislosti so zabezpečením karanténnych opatrení v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves počas pandémie by mala vláda uvoľniť 101.060,52 eura. Vyplýva to z Návrhu na úhradu priebežných výdavkov súvisiacich s vykonávaním úloh a opatrení počas mimoriadnej situácie v marginalizovaných rómskych komunitách v územnej pôsobnosti Okresného úradu Spišská Nová Ves.

12:11 India v pondelok zaznamenala ďalších viac ako 400 úmrtí v dôsledku koronavírusu. Za posledných 24 hodín pribudlo v Indii 14.821 nových prípadov a 445 úmrtí, čím sa celkových počet úmrtí v dôsledku tohto ochorenia zvýšil na 13.699.

11:42 Pozrite si podpis spoločného memoranda predstaviteľov vlády a zástupcov Slovenskej bankovej asociácie. Premiér Igor Matovič a minister financií Eduard Heger túto dohodu označili za najlepšiu možnú a taktiež za dôležitý dokument. Bankový odvod sa podarilo nahradiť Rozvojovým fondom Slovenska.

11:30 Viedenský cestovný ruch zaznamenal aj v máji dramatický pokles, ako v pondelok uviedlo viedenské združenie cestovného ruchu Wien-Tourismus. Počet prenocovaní sa prepadol o 97,5 % na 39.000 a počet príjazdov o 98,1 % na 14.000. Od januára do mája dosiahol počet prenocovaní 2,6 milióna, čo bolo o 59,3 % menej ako v rovnakom období vlani.

11:02 Štátny Slovak Investment Holding spúšťa po schéme antikorona záruka druhý program finančnej pomoci pre slovenské podniky na zmiernenie dosahov pandémie. Nový program "SIH antikorona záruka 2" umožní firmám čerpať zvýhodnené preklenovacie pôžičky do výšky dvoch miliónov eur s časom splácania dva až šesť rokov.

10:55 Ministerstvo financií podpísalo so Slovenskou bankovou asociáciou spoločné memorandum o porozumení. Podľa premiéra sa vďaka nemu zavedie nová schéma namiesto bankového odvodu.

10:44 V Španielsku sa po 14 týždňoch skončil núdzový stav. Krajina sa opäť otvorila návštevníkom z krajín schengenského priestoru. Samotných Španielov ale zrejme najviac teší fakt, že od víkendu môžu slobodne cestovať medzi jednotlivými regiónmi v krajine. Viac nám o situácii na Pyrenejskom polostrove povedala naša spolupracovníčka Ľubica Zlochová.

10:18 Ako vidí premiér Igor Matovič situáciu okolo pandémie na Slovensku? Vyjadril sa na svojom Facebooku.

10:05 Pozrite si správy o pandémii z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:04 Južná Kórea už zažíva druhú vlnu epidémie koronavírusu. Uviedla to riaditeľka Kórejského strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb Čong Un-gjong. V krajine zaznamenali počas uplynulého víkendu 115 nových prípadov nákazy. Väčšinu z nich hlásia z husto obývanej metropolitnej oblasti Soulu, kde žije približne polovica z 51 miliónov obyvateľov krajiny.

9:44 Od víkendu platia nové pravidlá nosenia rúšok. Pripomeňte si, ako je to v interiéroch, vo verejnej doprave a koho sa týkajú výnimky. Informácie zverejnilo na svojom Facebooku ministerstvo zdravotníctva.

9:40 Úroveň 7-dňového kĺzavého mediánu je na hodnote 1.

9:36 Máme dvoch hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Naďalej nie je nikto na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii. Za uplynulý deň nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti, celkovo ich tak máme stále 1 447.

9:34 Nový prípad nákazy pochádza z okresu Ružomberok.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1588 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili iba 41 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:10 Hotely, penzióny a ďalšie ubytovacie zariadenia na Slovensku mali v apríli len zlomok hostí v porovnaní s aprílom 2019, väčšinou to boli kúpeľní návštevníci či študenti zo zahraničia. Návštevnosť týchto zariadení medziročne klesla o 98,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

9:00 Dočasná bolívijská prezidentka Jeanine Áňezová podpísala v nedeľu návrh zákona o konaní parlamentných a prezidentských volieb 6. septembra. Čelila totiž kritike za to, že bola neochotná podporiť konanie volieb v čase koronavírusovej pandémie.

8:40 Slováci, ktorí plánujú navštíviť Egypt, by mali zvážiť vysokú mieru prenosu infekcie v guvernoráte Červeného mora aj podmienky návratu na Slovensko. Upozorňuje na to slovenský rezort diplomacie na svojom webe v súvislosti s plánovaným obnovením pravidelných medzinárodných letov na všetkých egyptských letiskách. Podľa Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Káhire by k tomu malo dôjsť postupne od 1. júla.

8:27 Ceny ropy na začiatku nového týždňa mierne klesli. Obavy, že opätovný nárast počtu nových prípadov ochorenia COVID-19 po celom svete môže zastaviť zotavovanie dopytu, totiž prevážili nad poklesom ponuky.

8:05 V Trenčianskom samosprávnom kraji pribudlo v máji 1646 nezamestnaných, úrady práce ich evidovali koncom mesiaca 17.366. Priemerná evidovaná miera nezamestnanosti v TSK stúpla v máji medzimesačne o 0,60 % na úroveň 5,27 %. Miera nezamestnanosti stúpla vo všetkých deviatich okresoch TSK. Najvýraznejšie – o 0,79 % v okrese Partizánske, najmenej – o 0,45 % v Myjavskom okrese.

Najvyššia miera nezamestnanosti bola v TSK v máji v okrese Prievidza, kde stúpla na 6,85 %. Nasledovali okresy Považská Bystrica (6,49 %), Partizánske (5,89 %), Bánovce nad Bebravou (5,29 %), Púchov (4,88 %), Ilava (4,35 %), Nové Mesto nad Váhom (4,34 %), Myjava (4,33 %) a Trenčín (3,89 %).

7:40 Holandská polícia zatkla v nedeľu asi 400 osôb po tom ako demonštrácia v meste Haag proti vládou prijatým opatreniam na zastavenie šírenia koronavírusu prerástla do potýčok s políciou.

7:35 Do školských lavíc sa môžu od pondelka vrátiť všetci žiaci základných a stredných škôl. Od 1. júna navštevujú školy žiaci prvého až piateho ročníka základných škôl a deti v materských školách.

7:13 Pandémia si doteraz v Brazílii vyžiadala spolu viac ako 50.000 obetí na životoch. V druhej najviac postihnutej krajine na svete zároveň zaznamenali približne milión infikovaných osôb.

6:50 Svetová zdravotnícka organizácia v nedeľu zaznamenala najvyšší denný nárast počtu prípadov koronavírusu, konkrétne viac ako 183.000 nových prípadov za 24 hodín. Zdravotnícka agentúra OSN uviedla, že Brazília na čele hlásila 54.771 prípadov, USA 36.617 a India 15.400.

6:30 Finančný balík z Európskej únie v objeme osem miliárd eur na pomoc po pandémii nového koronavírusu Slovensko nebude schopné vyčerpať za súčasného nastavenia systému. Potrebné bude dať dokopy veľké národné projekty za desiatky či stovky miliónov eur. Povedal to premiér Matovič v našej relácii s tým, že by sa tak mohlo zabrániť korupcii a klientelizmu.

6:15 Nakupovanie na internete či šetrenie peňazí. Pandémia koronavírusu ovplyvnila spotrebiteľské správanie mnohých Slovákov. Každý štvrtý začal sledovať pôvod potravín, tretina ľudí je citlivejšia na ceny a vyhľadáva skôr akciový tovar v obchodoch. Vyplýva to z prieskumu finančnej inštitúcie. Prispôsobiť sa však museli aj podnikatelia.

6:00 Brazílske úrady v sobotu zaznamenali ďalších 1022 úmrtí v súvislosti s chorobou COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Celkový počet obetí v krajine dosiahol 49.976. Brazília je jednou z najviac koronavírusom postihnutých krajín sveta a počet prípadov nákazy novým koronavírusom presiahol v piatok 19. júna jeden milión.

Prezident Bolsonaro, ktorý sa stal známym prirovnaním koronavírusu k "miernej chrípke", sa dostal do sporu so štátnymi a miestnymi úradmi za to, že na zastavenie šírenia nákazy využili obmedzujúce opatrenia v duchu "zostaň doma". Krajne pravicový líder argumentuje, že ekonomické dôsledky takýchto opatrení môžu byť horšie ako samotný koronavírus.

Brazília je jednou z najviac koronavírusom postihnutých krajín sveta a počet prípadov nákazy presiahol v piatok 19. júna jeden milión.

5:55 Udalosti sme s vami sledovali aj v nedeľu. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok