Na nákup môžeme zájsť už aj v nedeľu, sanitárny deň zrušili

TA3 TASR
21.6.2020 09:08

Obchody môžu byť po niekoľkých mesiacoch opäť otvorené aj v nedeľu. Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva zrušilo povinnosť takzvaného sanitárneho dňa. Obchody však naďalej musia svoje prevádzky dôsledne čistiť. Kedy tak urobia, je na ich rozhodnutí.

Dôraz na pravidelné čistenie

Po niekoľkých mesiacoch obmedzení v dôsledku pandémie nového koronavírusu môžu byť obchodné prevádzky otvorené opäť aj v nedeľu. Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, platné od soboty 20. júna, ruší povinnosť uzatvoriť všetky maloobchodné prevádzky v nedeľu a vykonávať v nich v tomto čase povinnú dezinfekciu priestorov, teda tzv. sanitárny deň.

Úrad zároveň stanovil pre potravinárske predajne, prevádzky zariadení spoločného stravovania, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov povinnosť klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného a účinného čistenia a dezinfekcie. Musí sa vykonávať v rámci denného sanitačného režimu prevádzky a v rámci prijatých a zavedených zásad správnej hygienickej praxe podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o hygiene potravín.

Len s rúškami

Naďalej sa nakupujúci a zamestnanci musia pri vstupe a pobyte v obchode pohybovať len s prekrytými hornými dýchacími cestami. Pri vchode do prevádzky je potrebné aplikovať dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice. Odporúča sa zachovávať odstupy v radoch minimálne 2 metre. Na všetkých vstupoch do prevádzky musia byť naďalej viditeľne umiestnené oznamy o povinnosti dodržiavať uvedené hygienické opatrenia.

Odporúča sa tiež, aby počet zákazníkov v prevádzke v jednom okamihu neprekročil koncentráciu jeden zákazník na 10 m2 z predajnej plochy prevádzky určenej pre zákazníkov. Táto podmienka sa nevzťahuje na deti. Potravinárske predajne musia klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného a účinného čistenia a dezinfekcie.

Od soboty sa zrušila povinnosť zamestnanca vykonávajúceho starostlivosť o telo zákazníka, aby pri svojej činnosti používal ochranný štít tváre alebo ochranné okuliare. V prevádzkach taxislužieb sa povinnosť klienta sedieť na zadnom sedadle mení na odporúčanie. K zmene došlo na základe žiadosti ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemohli sedieť na zadných sedadlách. Prevádzky, ktoré museli doteraz viesť evidenciu zákazníkov a uchovávať ich zoznam 30 dní, už po novom nemajú túto povinnosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok