V prípade útoku nastal posun, polícia hovorí o teroristickom čine

TA3 TASR
21.6.2020 12:55

Britská polícia vyhlásila v nedeľu popoludní útok nožom v parku v anglickom meste Reading, pri ktorom boli v sobotu večer na smrť dobodaní traja ľudia, za teroristický čin.

Zabil troch ľudí

Koordinátor britskej protiteroristickej polície Dean Haydon spresnil, že vyšetrovanie v Readingu, meste západne od Londýna, preberajú detektívi určení na boj proti terorizmu. Polícia pritom ešte v nedeľu ráno informovala, že útok zatiaľ nie je klasifikovaný ako teroristický čin, ale "vo veci motívu je stále otvorená". Pri vyčíňaní nožom v parku Forbury Gardens v Readingu boli zabití traja ľudia a traja ďalší utrpeli vážne zranenia. Neskôr bol zadržaný 25-ročný predpokladaný páchateľ. Podľa britskej stanice Sky News je údajne útočníkom 25-ročný líbyjský žiadateľ o azyl a nachádza sa vo väzbe. Už v minulosti bol vo väzení za násilný trestný čin.

Policajti podľa televízie Sky News uskutočnili aj raziu v bytovom dome nachádzajúcom sa na okraji parku Forbury Gardens. Nie je však známe, či súvisí so zadržanou osobou. Miestna polícia predtým oznámila, že na miesto činu prišla spolu s ďalšími pohotovostnými zložkami okolo 19.00 h miestneho času (20.00 h SELČ). Následne zatkla muža, ktorý je teraz vo väzbe.

V oblasti sa konal i protest

Útok sa stal v oblasti, kde sa predtým konal pokojný protest hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží). Jeho organizátori i polícia však tvrdia, že útok s demonštráciou nesúvisí, keďže sa stal až po jej skončení. "Park bol dosť plný, veľa ľudí sedelo a popíjalo s priateľmi, keď prišiel jeden človek a zakričal niekoľko nezrozumiteľných slov," cituje agentúra Press Association očitého svedka. Muž sa potom podľa neho vydal k skupine asi desiatich ľudí a troch z nich bodol do krku a trupu. Následne pribehol k inej skupine a zranil jednu osobu na krku.

Na útok reagoval aj britský premiér Boris Johnson. "Moje myšlienky sú so všetkými, ktorých sa týka hrozný incident v Readingu. Ďakujem pohotovostným zložkám na mieste činu," napísal na Twitteri. Reading leží približne 70 kilometrov západne od Londýna a má viac ako 160.000 obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok