Pribudol nový nakazený, úmrtia žiadne. Otestovali 301 vzoriek

TA3 TASR SITA ČTK
21.6.2020 09:33

Obchody môžu po týždňoch otvoriť svoje brány už aj v nedeľu. Ruší sa aj povinnosť vykonávať každú nedeľu povinnú dezinfekciu priestorov, tzv. sanitárny deň. Udalosti okolo nákazy sme s vami sledovali online.

Pribudol nový nakazený, úmrtia žiadne. Otestovali 301 vzoriek
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:41 Reprodukčné číslo vírusu dosiahlo v nedeľu v Nemecku hodnotu 2,88, čo je výrazný nárast v porovnaní so sobotňajšou hodnotou 1,79. Informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News s odvolaním sa na údaje zverejnené Inštitútom Roberta Kocha.

Reprodukčné číslo vyjadruje, koľko ľudí v priemere nakazí koronavírusom jedna infikovaná osoba.

21:17 Česká republika od pondelka 22. júna uvoľní ďalšie z opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Kúpaliská, zoologické záhrady, múzeá, galérie, hrady, zámky a podobné zariadenia budú môcť fungovať v bežnej prevádzke. Ruší sa obmedzenie, na základe ktorého bol vstup obmedzený na jednu osobu na 10 štvorcových metrov a ľudia museli dodržiavať povinné rozstupy.

20:55 Nákazu koronavírusom potvrdili u 11 z 31 migrantov, ktorých španielska pobrežná stráž zachránila vo štvrtok 18. júna pri pobreží ostrova Fuerteventura.

19:49 V Španielsku sa po 14 týždňoch skončil núdzový stav. Obyvatelia už môžu cestovať medzi regiónmi a do krajiny prichádzajú prví turisti. Niektoré bezpečnostné opatrenia ale zostávajú v platnosti.

19:25 Nakupovanie na internete či šetrenie peňazí. Pandémia koronavírusu ovplyvnila spotrebiteľské správanie mnohých Slovákov. Každý štvrtý začal sledovať pôvod potravín, tretina ľudí je citlivejšia na ceny a vyhľadáva skôr akciový tovar v obchodoch. Vyplýva to z prieskumu finančnej inštitúcie. Prispôsobiť sa však museli aj podnikatelia.

19:03 Martin Kohút, dispečer tímu riadenia presunov Prápor CSS Prešov, počas pandémie zásoboval zdravotnícke zariadenia potrebnými materiálmi. Neraz sa dostal do situácie, ktorá bola kritická i náročná. Pozrite si jeho príbeh.

18:44 V Škótsku a Severnom Írsku nezaznamenali za posledných 24 hodín žiadne úmrtie na nový koronavírus, ukázali v nedeľu oficiálne údaje. Je to ďalší dôkaz, že šírenie ochorenia COVID-19 sa v Spojenom kráľovstve spomaľuje.

17:42 Nová poľná nemocnica vo východnom Maroku začne od nedele prijímať pacientov s ochorením COVID-19 a celkovo ich tam môže byť hospitalizovaných okolo 700. Postavili ju preto, že v severoafrickej krajine prudko stúpol počet nakazených. Informovala o tom marocké vláda.

16:57 Taliansky cestovný ruch je pre koronakrízu pesimistický. Aj napriek rušeniu cestovných obmedzení v Taliansku a Európe sú prognózy týkajúce sa letnej sezóny pochmúrne. Očakáva sa výrazný pokles počtu zahraničných turistov.

Taliansky zväz z oblasti cestovného ruchu Assoturismo počíta, že tento rok krajinu navštívi počas troch letných mesiacov o 12,8 milióna menej zahraničných turistov než v rovnakom období minulý rok. Počet prenocovaní by mal v porovnaní s vlaňajškom klesnúť o 56 miliónov.

16:41 Výskyt depresie u tehotných žien a čerstvých matiek sa počas pandémie nového koronavírusu takmer strojnásobil. Vyplýva to zo štúdie kanadskej University of Alberta, podľa ktorej sa počet žien s príznakmi materskej depresie zvýšil z 15 percent pred pandémiou na 41 percent počas nej. Okrem toho sa tiež zvýšil počet žien, u ktorých sa prejavujú stredne ťažké až ťažké príznaky úzkosti, a to z 29 percent na 72.

15:44 Úrady v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko majú informácie naznačujúce, že niektorí pracovníci bitúnka, v ktorom sa rozšíril nový koronavírus, ešte pred uvalením karantény na všetkých zamestnancov odcestovali do svojich domovských krajín.

Prvé správy o rozšírení nákazy v jednom z najväčších nemeckých bitúnkov v meste Rheda-Wiedenbrück v okrese Gütersloh sa objavili v stredu 17. júna, keď bolo pozitívne testovaných asi 400 zamestnancov. Do nedele počet nakazených pracovníkov závodu firmy Tönnies prevýšil 1300.

15:30 Nemecká vláda zvoláva krízové rokovania o záchrannom pláne pre národného leteckého prepravcu Lufthansa. O podmienkach pomoci chce rokovať v pondelok minister financií Olaf Scholz s kľúčovým akcionárom spoločnosti a kritikom plánu Heinzom Hermannom Thielem. Ten svoj podiel v Lufthanse nedávno zvýšil na 15 percent. Na schôdzku v Berlíne sú podľa rakúskej agentúry APA pozvaní aj šéf spoločnosti Carsten Spohr a minister hospodárstva Peter Altmaier. Medializované informácie, ktoré pôvodne priniesli agentúra Reuters a týždenník Bild am Sonntag, ani jedna zo zúčastnených strán nepotvrdila.

15:10 India v nedeľu oznámila 15.413 nových prípadov koronavírusového ochorenia Covid-19, čo je najvyšší denný nárast v krajine od začiatku pandémie. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom sa tým v Indii zvýšil na 410.461. Ide o štvrtú najvyššiu bilanciu vo svete po USA, Brazílii a Rusku.

14:40 Finančný balík z Európskej únie v objeme osem miliárd eur na pomoc po pandémii nového koronavírusu Slovensko nebude schopné vyčerpať za súčasného nastavenia systému. Potrebné bude dať dokopy veľké národné projekty za desiatky či stovky miliónov eur. Povedal to premiér Matovič v našej relácii V politike s tým, že by sa tak mohlo zabrániť korupcii a klientelizmu.

14:25 V Španielsku od nedele už neplatí núdzový stav. Krajinu môžu opäť navštíviť turisti z krajín schengenského priestoru, návštevníci z iných krajín budú do Španielska môcť prísť od 1. júla. Výnimkou z nedeľného uvoľnenia režimu na hraniciach je Portugalsko, ktoré hranice so Španielskom otvorí na vlastnú žiadosť až od 1. júla.

14:05 Británia uvažuje o núdzovom dočasnom znížení dane z pridanej hodnoty, aby podporila ekonomiku zasiahnutú koronakrízou. Britský minister financií Minister Sunak je pripravený znížiť DPH, uviedol britský týždenník Sunday Times. Toto opatrenie má byť súčasťou vládnej snahy o zmiernenie ekonomických následkov pandémie nového koronavírusu.

13:47 Po výraznom náraste nových prípadov nákazy v uplynulých dňoch nariadilo izraelské ministerstvo zdravotníctva nemocniciam v krajine, aby opätovne otvorili svoje oddelenia pre pacientov s novým koronavírusom. Potvrdil to v nedeľu hovorca ministerstva.

13:30 Nie jeden Smer, ale dva. To si myslí o novom projekte Petra Pellegriniho Ondrej Dostál. Ako to vidí Erik Tomáš? Odchádza sa mu zo strany ľahko?

Hosťom dnešnej relácie V politike bol v prvej časti premiér Matovič, ktorý mal zhodnotiť prvých 100 dní svojej vlády, ktoré zasiahla pandémia koronavírusu. Prezradil tiež, kedy sa chcú začať zaoberať hmotnou zodpovednosťou politikov a aj to, či urobila Veronika Remišová v kauze NASES chybu.

12:14 Iránsky minister zdravotníctva Saíd Namakí v nedeľu vyhlásil, že koronavírusová epidémia bude v Iráne trvať do roku 2022. Namakí uviedol, že podľa oficiálnych odhadov budú Iránci "musieť žiť s koronavírusom ďalšie dva roky".
Minister prirovnal vírus k zvieraťu, ktoré "hryzie a kope".

11:26 Obavy spôsobené zvyšovaním počtu prípadov nového koronavírusu v USA pribrzdili v piatok 19. júna Wall Street. Napríklad štáty Arizona a Florida hlásili najprudší nárast počtu ochorení COVID-19 od začiatku pandémie.

Rusko takisto zaznamenalo 109 nových úmrtí, čím sa oficiálny počet obetí pandémie zvýšil na 8111.
V porovnaní so sobotou počet prípadov nákazy vzrástol o 1,34 percenta.

11:00 V Rusku stúpol v priebehu uplynulých 24 hodín počet prípadov nákazy koronavírusom o 7729 na 584.680, oznámilo v nedeľu tamojšie krízové centrum. Počet nových prípadov nákazy už po piaty deň za sebou neprekročil 8000.

10:05 Čínska metropola Peking hlásila v nedeľu 22 nových prípadov nákazy novým koronavírusom po masovom testovaní, pri ktorom v snahe zastaviť ďalšie šírenie vírusu v meste odobrali viac než dva milióny vzoriek.

9:51 Hospitalizovaných je 19 osôb, v dvoch prípadoch ide o pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti ani na pľúcnej ventilácii nie je nikto. Sedemdňový kĺzavý medián je momentálne na hodnote tri. Na Slovensku v sobotu nepribudlo žiadne úmrtie pacienta s pozitívnym testom na COVID-19. Celkovo Slovensko doteraz eviduje 28 úmrtí.

9:48 Nový nakazený je z okresu Čadca.

9:45 Spolu sa zatiaľ vykonalo 201.952 testov, počas soboty ich bolo 301. Celkovo sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo 1447 ľudí, z toho v sobotu nepribudli žiadni vyliečení.

9:31 V sobotu na Slovensku pribudol jeden prípad nákazy novým koronavírusom. Celkovo krajina doteraz eviduje 1587 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na stránke covid-19.nczisk.sk.

9:05 Až 60 percent Rakúšanov, ktorí plánujú ísť na dovolenku, ju počas tohtoročného leta chce napriek otvoreniu hraníc so susednými štátmi stráviť vo vlastnej krajine. Len 28 percent má v pláne cestovať do zahraničia, hoci pre dvojnásobne vyšší počet z nich je ideálom dovolenka v inej krajine - poväčšine pri mori. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Gallup. Aj tí Rakúšania, ktorí tento rok budú napriek všetkému dovolenkovať za hranicami, zostanú podľa prieskumu z uplynulého týždňa v "susedstve", teda pôjdu prevažne do okolitých krajín.

8:31 V Srbsku sa v nedeľu ráno začali parlamentné voľby, ktoré sa konajú napriek obavám z ďalšieho šírenia nového koronavírusu. Očakáva sa, že populisti vládnuci v balkánskej krajine si posilnia moc, keď hlasovanie bojkotuje časť opozície.

8:10 Tisíce prívržencov amerického prezidenta Donalda Trumpa prišli v sobotu večer do mesta Tulsa v štáte Oklahoma na jeho prvý predvolebný míting po 110-dňovej prestávke spôsobenej koronavírusovou pandémiou. Aréna BOK Center s kapacitou okolo 20.000 miest však nebola ani zďaleka plná, čo pripustil aj hovorca Trumpovej kampane Tim Murtaugh, ktorý to pripísal "radikálnym demonštrantom" a médiám, pokúšajúcim sa zastrašiť priaznivcov šéfa Bieleho domu.

7:45 Najvyšší predstaviteľ ruskej Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov v nedeľu oznámil, že test na protilátky proti novému koronavírusu, ktorý si dal urobiť pred niekoľkými dňami, bol negatívny. "Môj test nezistil protilátky. To znamená, že som sa nikdy nenakazil koronavírusom," napísal Kadyrov podľa agentúry TASS na svojom konte na ruskej sociálnej sieti VKontakte.

7:20 Vzhľadom na opätovný nárast prípadov nákazy novým koronavírusom v Predjordánsku budú dočasne uzatvorené najviac postihnuté mestá Hebron a Nábulus. Oznámil to v sobotu palestínsky premiér Muhammad Ištaja.

7:17 Po niekoľkých mesiacoch obmedzení v dôsledku pandémie nového koronavírusu môžu byť obchodné prevádzky otvorené opäť aj v nedeľu. Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, platné od soboty 20. júna, ruší povinnosť uzatvoriť všetky maloobchodné prevádzky v nedeľu a vykonávať v nich v tomto čase povinnú dezinfekciu priestorov, teda tzv. sanitárny deň.

7:00 V Španielsku sa v nedeľu končí núdzový stav. Občania sa môžu po prvýkrát od polovice marca voľne pohybovať po celej krajine. Otvárajú sa tiež hranice pre turistov z krajín schengenského priestoru a z Británie.

6:55 Situáciu okolo koronavírusu sme s vami sledovali aj v sobotu. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok