V Bruseli schválili schémy slovenskej krízovej pomoci za miliardy

TA3 TASR
19.6.2020 13:39

Európska komisia schválila tri slovenské schémy finančnej pomoci a záruk s celkovým rozpočtom vo výške štyroch miliárd eur na podporu spoločností postihnutých opatreniami prijatými proti šíreniu pandémie nového koronavírusu.

V Bruseli schválili schémy slovenskej krízovej pomoci za miliardy
TASR/Jakub Kotian

Komisia pripomenula, že opatrenia slovenskej vlády boli schválené na základe dočasného právneho rámca štátnej pomoci, ktorý prijala 19. marca a následne pozmenila a doplnila 3. apríla a 8. mája. Finančná podpora bude mať formu priamych grantov a záruk za úvery. Cieľom týchto schém je poskytovať likviditu spoločnostiam postihnutých v súvislosti s novým koronavírusom, čím sa pomôže pokračovať v ich činnosti, uskutočňovať investície a udržiavať úroveň zamestnanosti z doby pred vypuknutím pandémie.

Exekutíva EÚ skonštatovala, že slovenské systémy finančnej pomoci sú v súlade s podmienkami stanovenými v dočasnom právnom rámci. Znamená to, že priame granty nepresiahnu sumu 800.000 eur na jednu spoločnosť. Pokiaľ ide o záruky, tie pokryjú nové pôžičky na investície a prevádzkový kapitál a dodržiavajú stropy stanovené v dočasnom právnom rámci EK.

Komisia dospela k záveru, že uvedené opatrenia sú potrebné, vhodné a primerané na odstránenie vážneho narušenia hospodárstva členského štátu EÚ a na tomto základe schválila opatrenie slovenskej strany podľa pravidiel EÚ o štátnej pomoci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok