Nový prípad je z Gemera. Nákaza v Pekingu je vraj pod kontrolou

TA3 TASR SITA ČTK
18.6.2020 09:31

Za uplynulý deň máme len jeden nový prípad nákazy, aktívnych prípadov máme menej ako sto. Podľa premiéra Igora Matoviča však musíme byť pripravení na opätovné obmedzenia. V čínskom Pekingu pribúdajú infikovaní, ale úrady tvrdia, že nákaza je už pod kontrolou. Situáciu okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Nový prípad je z Gemera. Nákaza v Pekingu je vraj pod kontrolou
Facebook.com/MZ SR (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:15 Naša hádzanárska extraliga mužov odštartuje nový ročník 5. septembra. Základná časť bude mať 18 kôl a po nej bude nasledovať priamo play-off.

23:30 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

23:05 Stavebné úpravy, COVID ambulancia i rozdelenie lekárov na skupiny. Aj takéto opatrenia musela pre pandémiu podstúpiť II. Detská klinika SZU v Banskej Bystrici. Viac nám situáciu v súvislosti s koronavírusom opísal prednosta kliniky Karol Králinský.

22:40 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Kanade presiahol 100.000. Za posledný deň pribudlo 190 nových prípadov v najľudnatejšej kanadskej provincii Ontário. Kanada eviduje už 100.148 prípadov nákazy koronavírusom, 8.266 úmrtí a vyše 62.000 uzdravených.

Viac ako 80 percent úmrtí bolo zaznamenaných v opatrovateľských domovoch. Kanadské úrady priznávajú, že neboli pripravené na rýchlosť šírenia infekcie v týchto zariadeniach.

22:15 Bicykel, ktorý daroval slovenský cyklista Peter Sagan pápežovi Františkovi, vydražili za 30.000 eur. Do dražby ho dal sám Svätý Otec a výťažok z nej použijú na podporu dvoch nemocníc. Tie sa nachádzajú v Bergame a Brescii a stáli v prvej línii boja s pandémiou koronavírusu, ktorá tvrdo zasiahla najmä sever Talianska.

21:50 Cestovný ruch na Slovensku bude potrebovať pomoc od štátu, zazneli už isté návrhy. Viac nám o nich v Téme dňa porozprávali podpredseda NR SR  Milan Laurenčík, šéf Sekcie cestovného ruchu, MDV Radúz Dula, , prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák a podpredseda OOCR Vysoké Tatry Richard Pichonský. O náhrade za obmedzenie vlastníckych práv diskutovali prezident AZZZ SR Tomáš Malatinský a predseda SAK Tomáš Borec.

21:30 Niekoľko tisíc zamestnancov sektoru zdravotníctva v Tunisku začalo generálny štrajk, ktorým si chcú vymôcť lepšie riadenie štátnych nemocníc a zákon upravujúci ich štatút. Zdravotné sestry a technický personál štátnych nemocníc sa vo štvrtok zišli pred budovou ministerstva zdravotníctva.

Žiadali prijatie osobitného zákona, ktorý by upravoval ich postavenie. Zdôrazňovali, že v čase epidémie vyvolanej novým koronavírusom boli a sú v prvej línii ohrozenia a na rozdiel od ostatných štátnych zamestnancov pokračovali vo svojej práci aj počas koronakrízy.

21:05 Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie odsúhlasili núdzový plán pre prípad druhej vlny pandémie nového koronavírusu.

20:40 Export švajčiarskych hodiniek pokračoval v máji vo výraznom poklese, aj keď tempo poklesu bolo miernejšie než v apríli. Ten bol pre švajčiarske aj ostatné európske firmy v dôsledku pandémie nového koronavírusu najkritickejším mesiacom. Výrobcovia hodiniek zároveň očakávajú, že pandémia bude mať na dopyt po ich produktoch dlhodobý vplyv, čo by ku koncu roka mohlo viesť v tomto sektore k rušeniu pracovných miest.

20:15 Niektorí podnikatelia žiadajú od štátu väčšiu kompenzáciu strát, ktoré utrpeli pre pandémiu koronavírusu. Odborníci na právo hovoria, že odškodnenie podnikateľov z dôvodu zavretia prevádzok nesmie byť symbolické, ale musí vyplývať z trhovej ceny. Tvrdia, že potrebujeme osobitnú legislatívu, ktorá by určovala detaily kompenzácie. Jej budúcnosť je zatiaľ otázna.

19:50 V Británii za posledný deň pribudlo 135 obetí nákazy, krajina tak od začiatku pandémie eviduje už 42.288 úmrtí. Vláda tiež oznámila, že končí s vývojom vlastnej aplikácie, ktorá by pomohla s vyhľadávaním kontaktov nakazených osôb.

19:25 Lídrov členských krajín Európskej únie v piatok čaká prvé rokovanie o fonde podpory európskych ekonomík zasiahnutých koronakrízou. Počas zrejme už posledného videosummitu budú hľadať priestor na možné kompromisy. Postoje členov európskeho bloku k fondu totiž nie sú jednotné. Európska komisia si chce naň požičať 750 miliárd eur.

19:00 Zoznam 13 požiadaviek pre reštart a zachovanie konkurencieschopnosti slovenského rekreačného kúpeľníctva predstavili v Bešeňovej členovia Slovenskej asociácie aquaparkov, kúpalísk a plavární. Patria medzi ne napríklad zníženie DPH na 10 % pre zakúpenie vstupného na kúpaliská a do akvaparkov či zníženie DPH na 10 % na všetky služby stravovania. S požiadavkami sa chcú obrátiť na zástupcov vlády.

18:35 Koronakríza priniesla mnohé problémy v oblasti cestovného ruchu. Skonštatoval to na tlačovej konferencii podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS) s tým, že ich chce aktívne riešiť. Zároveň by chcel prísť s konkrétnymi návrhmi na zmenu zákonov, ktoré by pomohli tomuto odvetviu postaviť sa na nohy.

18:10 Nastavenie financovania takých opatrení, ktoré v regiónoch adresne pomôžu rozbehu ekonomiku, žiadajú od ministerstva financií predsedovia samosprávnych krajov, združení v SK8. Vyplýva to zo spoločného stanoviska, ktoré prijali na rokovaní v Banskej Bystrici. Podľa predsedov krajov by to však nemalo byť závislé len od podielových daní, ktorých výber môže byť do budúcna veľmi nepredvídateľný.

17:45 Pozrite si tlačovú besedu podpredsedu národnej rady Milana Laurenčíka a členov Zväzu cestovného ruchu. Hovorili o turizme a cestovnom ruchu na Slovensku. Práve cestovný ruch bol pandémiou najviac zasiahnutý a zaznamenal až 50 percentný prepad tržieb v porovnaní s minulým rokom.

17:20 Ruská spoločnosť VSMPO-Avisma uvažuje nad tým, že ak sa situácia v biznise nezlepší, na jeseň dočasne zastaví produkciu. Najväčšieho producenta titánu na svete a jedného z hlavných dodávateľov pre výrobcov lietadiel Airbus a Boeing zasiahla pandémia nového koronavírusu, ktorá na celé týždne odstavila leteckú dopravu a znížila dopyt po produktoch firmy.

16:52 Liek proti malárii hydroxychlorochín nedokáže zastaviť úmrtia medzi hospitalizovanými pacientmi s novým koronavírusom, mohol by však zohrať rolu pri prevencii nákazy ochorením Covid-19, čomu sa v súčasnosti venujú klinické testy. Informovala o tom hlavná vedkyňa WHO Soumya Swaminathan.

16:42 Európska centrálna banka poskytla stovkám komerčných bánk dlhodobé ultralacné úvery v celkovom objeme 1,31 bil. eur v rámci núdzovej pomoci s cieľom zmierniť vplyv pandémie koronavírusu na firmy. ECB informovala, že ponuku na úvery prijalo 742 bánk v 19 krajinách eurozóny. Pôžičky sú s negatívnym úrokom mínus 1 percento s podmienkou, že banky budú pokračovať v poskytovaní úverov firmám.

16:16 Vláda schválila pozíciu Slovenska k pripravovanému rozpočtu Európskej únie a mimoriadnemu fondu obnovy. Ide o kľúčové európske opatrenia v boji proti kríze. O nich sme sa rozprávali s Líviou Vašákovou zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

16:10 V Pekingu došlo po objavení nového ohniska epidémie koronavírusu SARS-CoV-2 k opätovnému zavedeniu niektorých epidemiologických opatrení. V karanténe sú takmer tri desiatky obytných komplexov. Úrady v stredu znovu zatvorili všetky školy a zaviedli obmedzenie pohybu. Lety z pekinského letiska boli zrušené, takisto autobusy a vlaky z mesta a do mesta. Všetci ľudia, ktorí chcú Peking opustiť, musia predložiť negatívny test na koronavírus. Pozrite si fotografie zo života v metropole.

15:56 Epidémia nového koronavírusu v Pekingu je pod kontrolou a počet nových prípadov by v nadchádzajúcich dňoch mal klesnúť. Vo štvrtok to oznámil predstaviteľ Čínskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Wu Cun-jou. Takéto prípady šírenia vírusu sú podľa neho nevyhnutné, no prepuknutie v hlavnom meste Číny bolo väčšie, ako predpokladali, keďže sa objavilo na veľkom trhu.

15:33 Austrálska letecká spoločnosť Qantas do konca októbra ruší všetky medzinárodné lety okrem letov na Nový Zéland. Vláda Austrálie uviedla, že hranice krajiny zostanú uzavreté až do budúceho roka, aby sa spomalilo šírenie koronavírusu. Letecká spoločnosť Qantas a jej dcérska firma Jetstar v súčasnosti zvyšujú počet domácich letov, keďže cestové obmedzenia v rámci Austrálie sa zmierňujú.

15:15 Žiadosti o pomoc štátu pri platení nájmov budú môcť záujemcovia podávať od 24. júna. Také sú aspoň predpoklady Ministerstva hospodárstva SR. "Predpokladaný termín spustenia podávania žiadostí je stanovený na 24. júna 2020, a to prostredníctvom Ústredného portálu verejnej správy Slovensko.sk," informuje rezort. Zároveň pripomína, že prvým krokom je vzájomná dohoda medzi prenajímateľom a nájomcom. "Preto odporúčame už v tejto chvíli aktívne komunikovať," dodáva.

14:50 Dánsko od 27. júna otvorí hranice občanom z európskych krajín, ktoré majú nízky počet nakazených. Štáty Európskej únie a schengenskej zóny, vrátane Spojeného kráľovstva, budú posudzované jednotlivo na základe objektívnych kritérií. Švédsko a Portugalsko tieto kritériá nespĺňajú, dodalo dánske ministerstvo zahraničných vecí.

14:33 Európske krajiny prepustili celkovo viac ako 118.000 väzňov, aby zabránili šíreniu nového druhu koronavírusu vo väzniciach. Vyplýva to zo štúdie, ktorú zverejnila Rada Európy. V prieskume vedeckých pracovníkov na univerzite vo švajčiarskom meste Lausanne 20 zo 43 európskych krajín uviedlo, že ako opatrenie proti šíreniu nákazy prepustili väzňov v skoršom termíne.

14:10 Ako je to s dovolenkou v Chorvátsku? Praktické informácie ponúka polícia na svojom Facebooku.

13:52 Mesto Bratislava sa chystá na prípadnú druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Pripravilo preto takzvaný Covid-19 semafor. Ten určuje, pri akých prípadoch, číslach a okolnostiach sa spúšťajú jednotlivé opatrenia hlavného mesta pri možnom návrate koronakrízy.

13:38 Predsedovia všetkých samosprávnych krajov združení v SK8 chcú do 10. júla dosiahnuť dohodu s ministerstvom financií, ktorá má riešiť dofinancovanie následkov koronakrízy. Uviedol to počas dnešného rokovania združenia v Banskej Bystrici jeho predseda Jozef Viskupič, ktorý je zároveň predsedom Trnavského samosprávneho kraja.

13:17 Investori sa čoraz viac obávajú druhej vlny ochorenia Covid-19. Podľa odborníka by reštrikčné opatrenia mali už výrazne horší efekt na ekonomiku než tomu bolo v prvej vlne. Mnohé firmy sú totiž dnes bez potrebných rezerv. Cena ropy v tomto dôsledku klesá a výpredaje vidíme aj na akciovom trhu. Viac nám povedal Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Czech Fund.

13:01 Španielsky premiér Pedro Sánchez predstavil balík vo výške 4,25 miliardy eur na podporu cestovného ruchu, ktorý tvrdo zasiahla pandémia. "Dobrou správou je, že vďaka vývoju epidémie sa nám podarilo pohnúť sa vpred pri opätovnom otváraní našich hraníc," povedal Sánchez. Členom určitých európskych krajín povolili voľný vstup do Španielska od 21. júna.

12:42 Žilinská Kia Motors Slovakia bude pokračovať v dvojzmennej prevádzke aj počas nasledujúceho mesiaca. Potvrdil to hovorca automobilky Ján Žgravčák. "Výrobné plány Kia Motors Slovakia do konca júla počítajú s dvojzmennou prevádzkou. Od 27. júla do 7. augusta bude podľa pôvodného termínu letná odstávka," doplnil. Ďalšia výroba bude podľa neho závisieť od vývoja dopytu na trhu s automobilmi.

12:10 Európska únia by mala zaujať dôraznejšiu úlohu vo svete a postupovať jednotne voči Číne, aby tak lepšie obhajovala svoje hodnoty, vyjadrila sa nemecká kancelárka Angela Merkelová. "Dramatické globálne dôsledky (koronavírusovej) pandémie si vyžadujú, aby Európa prevzala viac globálnej zodpovednosti," povedala Merkelová pred poslancami Spolkového snemu vo vládnom vyhlásení, ktoré sa týka aj piatkového summitu EÚ.

12:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:02 Nemeckí vedci zistili, že krvná skupina človeka môže určiť, nakoľko vážny bude uňho priebeh ochorenia Covid-19. Výskum vedcov na Univerzite v Kiele v Nemecku bol zverejnený v odbornom časopise New England Journal of Medicine. U ľudí s krvnou skupinou A je takmer o 50 percent vyššia pravdepodobnosť závažnejšieho priebehu ochorenia než u ľudí s ostatnými krvnými skupinami.

11:45 Všeobecná zdravotná poisťovňa v súčasnosti nevidí dôvod, aby preplácala vyšetrenie na protilátky na nový koronavírus preplácala. Prípadný monitoring imunizácie obyvateľstva nie je podľa Zuzany Štukovskej z referátu komunikácie štátnej poisťovne aktuálny. Ako uviedla, výsledky vyšetrenia hladín protilátok nemôžu relevantne ovplyvniť skúmanie nového koronavírusu z hľadiska zastavenia jeho šírenia.

11:20 Počet zamestnancov, zamestnávateľov, dohodárov i samostatne zárobkovo činných osôb v tomto roku v porovnaní so záverom minulého roka klesol, pokles nastal na prelome marca a apríla. Na konci minulého roka bolo na Slovensku 188 389 zamestnávateľov, 2 019 215 zamestnancov, 220 961 povinne poistených SZČO a Sociálna poisťovňa ku koncu roka evidovala aj 411 028 rôznych typov dohôd.

11:08 Pandémia spôsobí v druhom štvrťroku tohto roka na Slovensku medzikvartálny prepad hospodárstva o 9,3 %. Predpovedajú to analytici menového úseku Národnej banky Slovenska vo svojom aktuálnom technickom odhade.

11:05 Celkovo 23.600 občanov absolvovalo karanténu v štátnych zariadeniach. Vyplýva to z údajov Ministerstva vnútra SR. "Suverénne najviac, až 3689 osôb bolo ubytovaných v karanténnom centre v Gabčíkove, nasledujú Hotel Dixon Banská Bystrica, v ktorom bolo ubytovaných 899 osôb a Internát Medická 2 Košice, v ktorom bolo ubytovaných 852 osôb," priblížil rezort.

V súvislosti so štátnou karanténou eviduje ministerstvo aj podnety, napríklad na spôsob prepravy osôb, ktoré hranicu prekročili peši, do zariadení, ale aj podmienky v karanténnych zariadeniach. Všetky podnety preverujú.

11:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 11. hodine.

11:03 Odškodnenie pre podnikateľov z dôvodu zavretia prevádzok nesmie byť symbolické, ale musí vyplývať z trhovej ceny. Aj o tomto hovorí ústava. Viac nám povedal dekan Právnickej fakulty UK v Bratislave Eduard Burda.

10:58 Austrálska ekonomika prišla v máji o ďalších 227.700 pracovných miest. Miera nezamestnanosti tak vzrástla na 19-ročné maximum 7,1 %. Dôvodom sú blokády proti šíreniu pandémie, ktoré ochromili aktivitu austrálskych firiem a negatívne ovplyvnili dôveru podnikateľov.

10:55 Pandémia sa opäť šíri v Číne, vo svojom pôvodnom epicentre. Z hlavného mesta Peking hlásia desiatky nových prípadov ochorenia. V metropole preto začali platiť prísne reštrikcie. Hrozí Číne druhá vlna nákazy? Ak áno, je na ňu krajina pripravená? Diskutovali sme s riaditeľom Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií Matejom Šimalčíkom.

10:45 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch oznámil, že od júla budú môcť ľudia odložiť rúška aj vo vnútorných priestoroch. Povinné by však mali zostať na miestach s vyšším výskytom prípadov ochorenia Covid-19, ako je momentálne hlavné mesto Praha a okres Karviná, v ktorom sa stala ohniskom nákazy Baňa Darkov.

10:38 Rusko eviduje za uplynulých 24 hodín 7790 nových prípadov nákazy koronavírusom. Počet obetí pandémie vzrástol o 182 na 7660. Celkovo Rusko eviduje 561.091 prípadov infekcie. Vyliečilo sa už 313.963 ľudí, čo predstavuje 56 percent z celkového počtu nakazených.

10:33 Prvé dva mesiace na ministerstve zdravotníctva investoval jeho šéf Marek Krajčí so svojim tímom energiu do nastavenia slovenského zdravotníctva tak, aby dokázalo akúkoľvek vlnu pandémie ochorenia Covid-19 odraziť spôsobom, aby Slováci dostali dostupnú kvalitnú starostlivosť. Uviedol to v hodnotení prvých 100 dní vo funkcii.

10:20 Bývalý kazašský prezident Nursultan Nazarbajev sa nakazil koronavírusom. "Prvý kazašský prezident je v súčasnosti v izolácii. Žiaľ, posledný test na infekciu koronavírusom mal pozitívny výsledok. Neexistuje však dôvod na obavy," uvádza sa vo vyhlásení na jeho oficiálnej webovej stránke.

10:05 Pozrite si správy o pandémii z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:52 Ministerstvo práce informovalo na svojom Facebooku o odklade odvodov za jún, ktorý v stredu schválila vláda. Kto si môže uplatniť výnimku?

9:42 Počet potvrdených prípadov infekcie na Ukrajine sa vo štvrtok zvýšil o 829 na 34.063. Ochoreniu Covid-19 podľahlo za posledných 24 hodín 23 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 966.

9:38 Počet aktívnych prípadov nákazy u nás klesol z včerajších 98 na 96.

9:34 Pribudlo šesť nových vyliečených, spolu ich je 1 443. Počet hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 stúpol z nuly na dvoch.

9:33 Nový prípad nákazy pochádza z okresu Revúca.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1562 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 787 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:17 Eiffelova veža v Paríži sa po troch mesiacoch pripravuje na opätovné privítanie návštevníkov. Majú ju otvoriť 25. júna, výťahy nebudú z hygienických dôvodov premávať.

8:40 Počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Čiernej Hore stúpol v stredu na deväť po tom, čo Úrad pre verejné zdravie potvrdil sedem nových infikovaných. Už začiatkom tohto týždňa zistili zdravotníci nákazu u dvoch ľudí, ktorí nakrátko navštívili susednú Bosnu a Hercegovinu - dovtedy však balkánska krajina nehlásila 42 dní po sebe žiadny prípad infekcie.

8:01 Počet nakazených koronavírusom v Nemecku za posledný deň narástol o 580 na celkových 187.764, ukazujú aktualizované údaje Inštitútu Roberta Kocha. Ten vo štvrtok evidoval 8856 úmrtí spojených s ochorením COVID-19, teda o 26 viac ako v stredu.

7:37 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARC-CoV-2 v Mexiku sa v stredu zvýšil na 159.793 po tom, čo v krajine zaznamenali 4930 nových prípadov, informoval vo štvrtok na svojej webovej stránke denník The Guardian. Ide o druhý najvyšší denný nárast počtu prípadov.

Mexiko v stredu zaznamenalo aj 770 nových úmrtí, čím sa celkový počet obetí v spojitosti s ochorením COVID-19 zvýšil na 19.080.

mexiko_0a140370-14c3-aa15.jpg

7:26 Od utorka do stedajšieho večera v Spojených štátoch zaznamenali ďalších 840 úmrtí na koronavírus. Počet mŕtvych klesol pod 1000 už siedmy deň po sebe. USA sú stále najhoršie zasiahnutou krajinou na svete, keďže celkovo zaznamenali vyše 117.000 úmrtí a vyše 2,1 milióna prípadov nákazy.

7:20 Južná Kórea potvrdila vo štvrtok 59 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Ide o najvyšší denný nárast počtu nakazených za posledné tri týždne. Celkovo Južná Kórea eviduje 12.257 prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2.

7:15 Čína zaznamenala vo štvrtok 28 nových prípadov nákazy koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Väčšina z nich je spojená s novým ohniskom nákazy na pekinskom trhovisku Sin-fa-ti.

Počet infikovaných za posledný týždeň v Pekingu stúpol na 137.

7:00 Svetová zdravotnícka organizácia oznámila, že sa v stredu rozhodla zastaviť klinické testovanie hydroxychlorochínu ako prípadného lieku na ochorenie COVID-19 po tom, ako zistila, že neznižuje smrtnosť na COVID-19.

6:45 Brazílske ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo  v stredu už 955.377 potvrdených prípadov nakazených koronavírusom a 46.510 úmrtí spojených s ochorením COVID-19. Za deň pribudlo 32.188 infikovaných a 1269 mŕtvych, informovala agentúra Reuters. Nové denné čísla sú o niečo nižšie ako uplynulý deň, oficiálne štatistiky však v Brazílii ďalej rastú rýchlejšie, ako v ktorejkoľvek inej zemi.

6:30 Otázka opätovného zavedenia povinnej štátnej karantény pri návrate zo zahraničia je podľa premiéra Igora Matoviča na mieste. Povedal to v súvislosti s nárastom nových prípadov s potvrdeným ochorením COVID-19.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok