Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tesla Model S Long Range Plus má dojazd až takmer 650 km

Tesla Model S Long Range Plus má dojazd až takmer 650 km
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď spoločnosť Tesla predstavila v roku 2009 svoj elektromobil Model S, jeho dojazd na jedno nabitie bol stanovený na necelých 258 km (160 míľ). No najnovšie elektromobily Tesla Model S Long Range Plus teraz dostali certifikát EPA, ktorý potvrdzuje ich dojazd na jedno nabitie až na 647 km (402 míľ).

Spoločnosť Tesla tvrdí, že hodnotenie EPA pre severoamerické elektromobily Model S Long Range Plus predstavuje pritom nárast až o 20 percent, v porovnaní s minuloročným elektromobilom Model S 100D, ktorý má rovnakú konštrukciu batériového systému. Tesla ďalej hovorí, že sa jej to podarilo aplikovaním kľúčových techník, ktorými sa redukovala hmotnosť pri návrhu a výrobe elektromobilu Model 3. Zároveň boli využité ľahšie materiály pre batérie a pohonné jednotky a znížila sa celková váha vozidla.

Zvýšenie účinnosti pohonnej jednotky sa podarilo dosiahnuť prostredníctvom výmeny mechanického olejového čerpadla za elektrické, ktoré maže bez ohľadu na rýchlosť vozidla. Dvoj percentný nárast celkového dojazdu sa podaril dosiahnuť vylepšením prevodového systému v predných elektromotoroch.

Tesla Model S Long Range Plus.

K ďalším dvom percentám prispeli najnovšie kolesá, s vylepšeným aerodynamickým odporom oproti kolesám v predchádzajúcej verzii elektromobilu Model S Long Range. No a systém rekuperácie pri brzdení teraz dokáže pracovať pri nižších rýchlostiach a spomaleniach, čo by mohlo poslať viac energie naspäť do batérie.

Okrem prekročenia 400 míľovej hranice dojazdu, spoločnosť Tesla nedávno znížila aj cenu elektromobilu Model S S Long Range Plus o 5 000 dolárov. No podľa konfigurácie vozidla je cena stále vysoká, od 74 990 dolárov.