Vypočítali, koľko rozvinutých civilizácií môže byť v našej galaxii

TA3 TASR
17.6.2020 14:31

V galaxii Mliečna cesta by mohlo byť 36 inteligentných civilizácií schopných komunikovať s ostatnými. Na základe svojich výpočtov to tvrdia vedci z Nottinghamskej univerzity, ktorí svoje zistenia publikovali v odbornom časopise Astrophysical Journal. Ich práca podľa nich poskytuje pohľad na možnosti života mimo Zeme, ale tiež na budúcnosť ľudstva a jeho miesta vo vesmíre.

Vypočítali, koľko rozvinutých civilizácií môže byť v našej galaxii
TASR

Inteligentný život na ďalších planétach?

V roku 1961 astronóm Frank Drake predstavil rovnicu, ktorá zahŕňa sedem faktorov pre odhad počtu inteligentných civilizácií, vrátane priemerného počtu hviezd, ktoré sa každý rok tvoria v galaxii, až do časového intervalu, počas ktorého by mala civilizácia vysielať zistiteľné signály. Avšak len niekoľko faktorov je merateľných a odhady vyplývajúce z rovnice sa pohybujú medzi nulou a niekoľkými miliardami. Astrofyzik Christopher Conselice, ktorý je spoluautorom štúdie, a jeho kolegovia vylepšili rovnicu novými údajmi a predpokladmi, na základe ktorých dospeli k svojim odhadom.

"V podstate sme predpokladali, že by inteligentný život vznikol na ďalších planétach, ako na Zemi, a teda v priebehu niekoľkých miliárd rokov by sa vyvinul automaticky, ako prirodzená súčasť evolúcie," uviedol Conselice, ktorého cituje denník The Guardian.

Vyše 6000 rokov k dosiahnutiu komunikácie

Na základe najprísnejších odhadov, kde rovnako ako na Zemi, život vzniká medzi 4,5 až 5,5 miliardami rokov po vzniku hviezdy, je v súčasnosti v našej galaxii pravdepodobne štyri až 211 civilizácií schopných komunikácie, pričom najpravdepodobnejší počet je 36. Conselice poznamenal, že tento počet je konzervatívny a v neposlednom rade je založený na tom, ako dlho naša vlastná civilizácia vysiela signály do vesmíru, čo je zatiaľ len obdobie 100 rokov.

Naša civilizácia by podľa vedcov potrebovala prežiť prinajmenšom ďalších 6 120 rokov, aby dosiahla obojsmernú komunikáciu s inou civilizáciou. "Boli by celkom ďaleko, náš výpočet pre najbližšiu je 17-tisíc svetelných rokov," priblížil Conselice. Ako podotkol, ak by našli niečo bližšie "bolo by to dobré znamenie, že životnosť civilizácií je oveľa dlhšia ako sto alebo niekoľko sto rokov, že inteligentná civilizácia môže vydržať tisíce alebo milióny rokov""Čím viac nájdeme v okolí, tým lepšie to vyzerá na dlhodobé prežitie našej vlastnej civilizácie," uzavrel.

Témy: Zem
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok