Petra Krištúfková má dostať funkciu, bude splnomocnenkyňou

TA3 TASR
16.6.2020 16:07

Vláda má mať nového splnomocnenca pre podporu rodiny a sociálnu pomoc. Do tejto funkcie je nominovaná poslankyňa hnutia Sme rodina Petra Krištúfková. Návrhom na jej vymenovanie sa má v stredu 17. júna zaoberať vláda. Na rokovanie kabinetu ho predložil minister práce Milan Krajniak.

Petra Krištúfková má dostať funkciu, bude splnomocnenkyňou
SITA/Marko Erd

Pod ministerstvom práce

Úlohou Krištúfkovej ako splnomocnenkyne vlády bude najmä koordinácia plnenia úloh v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, ktoré pre orgány štátnej správy, územnej samosprávy, mimovládne neziskové organizácie, ako aj iné subjekty vyplývajú z právnych predpisov a rozhodnutí vlády. Táto funkcia bude patriť pod ministerstvo práce.

"Splnomocnenec v spolupráci s príslušnými orgánmi štátnej správy na základe svojich poznatkov a podnetov orgánov štátnej správy, územnej samosprávy, občianskych združení a iných subjektov bude zabezpečovať pre vládu vypracúvanie návrhov a koncepčných materiálov v oblasti podpory rodiny a sociálnej pomoci, posudzovať a pripomienkovať materiály týkajúce sa tejto oblasti," uvádza sa v predkladacej správe k návrhu. Okrem toho má posudzovať a navrhovať ďalší postup k materiálom týkajúcim sa podpory rodiny a sociálnej pomoci.

PS nomináciu kritizuje

Sekretariát splnomocnenca má pozostávať z jedného pracovníka a jedného odborného pracovníka. "Splnomocnenec bude mať k dispozícii dve kancelárie v budove ministerstva práce a na služobné cesty mimo Bratislavy bude môcť využívať dispozičné vozidlo s vodičom ministerstva práce," uvádza sa v predkladacej správe. Výdavky na činnosť splnomocnenca vrátane platových náležitostí budú financované z rozpočtovej kapitoly rezortu práce.

Nomináciu Krištúfkovej kritizuje mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko. "V čase po koronakríze, keď mnohé slovenské rodiny strácajú živobytie, si Slovensko nemôže dovoliť zveriť túto agendu niekomu, pri kom vyvstáva pochybnosť o odbornej pripravenosti," uviedla predsedníčka PS Irena Bihariová.

Pozíciu splnomocnenkyne vlády pre podporu rodiny a sociálnu pomoc považuje PS za obzvlášť dôležitú. "V tejto oblasti potrebujeme skutočnú odborníčku. Z minulosti a životopisu Krištúfkovej je zjavné, že na ňu nemá potrebné vzdelanie ani prax," doplnil europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok