Vedci zistili, u ktorých ľudí je vírusová úmrtnosť až 12-krát vyššia

TA3 TASR
16.6.2020 09:04

Miera úmrtnosti na nový koronavírus je 12-krát vyššia u pacientov s chronickými chorobami, než je to pri iných nakazených osobách. Vyplýva to zo štúdie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Ako sa uvádza v správe CDC, medzi tri najčastejšie komplikácie, akými pacienti s ochorením COVID-19 trpeli, boli ochorenia srdca, cukrovka a pľúcne ochorenia.

Vedci zistili, u ktorých ľudí je vírusová úmrtnosť až 12-krát vyššia
SITA/AP (ilu)

Náchylnejší na hospitalizáciu

Správa CDC sa opiera o 1,3 milióna prípadov nákazy potvrdených na základe laboratórnych testov v období od 22. januára do konca mája. Autori štúdie mali však k dispozícii informácie o zdravotnom stave len pri 22 percentách pacientov. Srdcovocievne ochorenia malo 32 percent z nich, cukrovku 30 percent a chronickým pľúcnym ochorením, napríklad astmou, trpelo 18 percent ľudí nakazených koronavírusom.

Približne 20 percent pacientov s chronickými chorobami zomrelo v porovnaní s takmer dvoma percentami ľudí, ktorí boli okrem nákazy koronavírusom zdraví. Pri osobách v chronickom zdravotnom stave bola aj šesťkrát väčšia pravdepodobnosť (46 percent v porovnaní s ôsmimi percentami u pacientov bez iných komplikácií), že budú musieť byť hospitalizovaní.

Vo väčšom ohrození boli muži

Osobám s chronickými ochoreniami hrozia vážnejšie dôsledky COVID-19, povedala lekárka a odborníčka na verejné zdravie pôsobiaca na univerzite Georgea Washingtona Leana Wenová. Zdôraznila však, že ťažký priebeh choroby či dokonca smrť sa môžu objaviť aj u predtým zdravých ľudí.

Celkovo bolo hospitalizovaných 14 percent nakazených pacientov a päť percent zomrelo, ako vyplýva z dostupných údajov. Spomedzi pacientov starších ako 80 rokov, ktorí koronavírusovému ochoreniu podľahli, mala chronické problémy polovica z nich. Nakazil sa zhruba rovnaký počet mužov ako žien, väčšie nebezpečenstvo ťažkého priebehu tejto infekčnej choroby však podľa CDC hrozilo mužom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok