Premiér protestujúcim jarmočníkom: Takto si nič nevyboxujete

TA3 SITA
15.6.2020 15:17

Premiér Igor Matovič odkázal predajcom z jarmokov, ktorí čiastočne blokovali diaľnicu D1, že touto a ani inou formou protestov nič nevybavia. O tom, či budú, alebo nebudú môcť byť jarmoky organizované do konca tohto roka, rozhodne podľa premiéra odborné konzílium. Informoval o tom v pondelok po zasadnutí Bezpečnostnej rady.

Majú sa obrátiť na konzílium

"Dostal som list, ktorý mal dve strany. Bola tam pre mňa kľúčová jedna veta. Ak dovtedy a dovtedy toto a toto neurobíte, zablokujeme diaľnicu. Tým pádom som to považoval za vybavené. S takýmito ľuďmi sa nevyjednáva. Čo sa týka slušných predajcov na jarmokoch, tým odkazujem, že vďaka konzíliu máme najlepšie výsledky z pohľadu počtu úmrtí na počet obyvateľov. Preto žiadam predajcov z jarmokov, nech sa obrátia na konzílium. Oni zvážia ich požiadavky a buď im vyhovejú, alebo nie. Žiadnym blokovaním diaľnice si nikto na Slovensku nič nevyboxuje," uviedol Igor Matovič.

Nikto podľa premiéra nepresvedčí protestmi konzílium odborníkov, aby zmenili svoj pohľad na vec bez odborného posúdenia. "My ako vláda budeme chrániť kritickú infraštruktúru štátu. Tam by právo zhromažďovať sa nemalo byť umožnené. Inak môžu ísť ľudia blokovať aj vchod do jadrovej elektrárne. O všetkom rozhodne konzílium odborníkov, nikto iný nebude rozhodovať o krajine. Odborníci z konzília nám zabezpečili výborné čísla, ktoré máme. Máme prípady, ktoré sa k nám dostali posledné dni cestovaním. Nemôžeme preto sľúbiť, že niekde v septembri bude nejaký jarmok. Zatiaľ sa o ničom takom neuvažuje, keď to bude možné, konzílium k tomu určite pristúpi," dodal premiér.

Prichádzajú o zárobok

Igor Matovič sa vyjadril aj k ponechaniu zákazu nedeľného predaja. "Potraviny a obchody nechávame v nedeľu zatvorené z dôvodu, že vírus na baleniach tovarov vydrží nejakú dobu. Preto potrebujú predajne sanitárny deň. Keď Úrad verejného zdravotníctva SR rozhodne, že to zruší, tak to zrušené bude," uzavrel Igor Matovič.

Predajcovia na jarmokoch v pondelok protestnou jazdou spomalili dopravu na diaľnici D1 medzi Trnavou a Bratislavou. Protestovali tak proti obmedzeniu počtu ľudí na spoločenských podujatiach, akými sú jarmoky, rôzne príležitostné trhy, hody a ďalšie podujatia. Práve pre obmedzenie počtu návštevníkov na tisíc až do konca roku 2020 mnohé mestá a obce zrušili svoje jarmoky a iné podujatia. Drobní podnikatelia, medzi ktorých patria aj predajcovia na týchto príležitostných trhoch, tak prichádzajú o zárobok.

K zablokovaniu diaľnice D1 počas protestu predajcov a výrobcov tradičných slovenských výrobkov v pondelok ráno nedošlo. Policajti však riešili šesť priestupkov, udelili blokové pokuty, zadržali osvedčenia o evidencii vozidiel a technické evidenčné čísla vozidiel. Na sociálnej sieti o tom informovala polícia Bratislavského kraja.

"Vzhľadom na to, aby nebola ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky na diaľnici, ako aj bezpečnosť účastníkov cestnej premávky, prebiehalo zastavovanie vozidiel a ich kontrola na čerpacej stanici na vjazde do Bratislavy," uviedla polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok