Nový prípad nákazy hlásia zo stredného Slovenska, nikto nezomrel

TA3 TASR SITA ČTK
12.6.2020 09:32

Za uplynulý deň máme jeden nový prípad nákazy, úmrtia už týždne nepribúdajú. Susedná Česká republika už ukončila činnosť ústredného krízového štábu. Horšie je na tom Latinská Amerika, ktorá sa stala novým ohniskom pandémie. Situáciu okolo nákazy sme s vami sledovali opäť online.

Nový prípad nákazy hlásia zo stredného Slovenska, nikto nezomrel
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:27 Česká republika od pondelka pokračuje s uvoľňovaním pravidiel zavedených v súvislosti s novým koronavírusom. Bude napríklad možné usporiadať akcie až pre 2500 osôb, menia sa aj pravidlá pre nosenie rúšok. Na Twitteri to v piatok oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

21:43 Vakcína proti novému druhu koronavírusu by sa mala stať globálne zdieľaným verejným statkom s cieľom zaistiť ľuďom spravodlivý prístup k akýmkoľvek produktom zachraňujúcim život. Uviedol to generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus.

21:30 Leto je tu čo nevidieť. Tohtoročné ale bude poznačené koronavírusom. Denné a pobytové tábory však budú. Aké hygienické opatrenia pre ne budú platiť? Mali by žiaci po takmer 3-mesačnej prestávke od školy ísť aspoň do tej letnej? Aký program je pre deti najvhodnejší podľa veku? Pozreli sme sa na to s našimi hosťami.

21:10 Slovensko nebude od soboty 13. júna na poľskej hranici vykonávať kontroly, no po návrate naďalej platia karanténne opatrenia. Polícia na sociálnej sieti upozorňuje občanov SR, že pri návrate z Poľska nemusia ísť do karantény ani predložiť negatívny test na COVID-19 len vtedy, pokiaľ ich pobyt nepresiahol 48 hodín.

20:31 Galícia ležiaca na severozápade Španielska uvoľní od pondelka 15. júna ako prvé zo španielskych autonómnych spoločenstiev všetky opatrenia v oblasti obmedzenia pohybu a vstúpi do tzv. "novej normality". Galícia podľa španielskeho ministerstva zdravotníctva v súčasnosti nemá žiadnych pacientov liečiacich sa z ochorenia COVID-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti a počas predchádzajúceho týždňa nezaznamenala žiadne úmrtie.

20:16 Nemecko o polnoci z 15. na 16. júna zruší kontroly na štátnych hraniciach s okolitými štátmi, ktoré boli zavedené v boji proti novému koronavírusu. "Podmienka odôvodneného vstupu už viac nebude... platiť na nemeckých pozemných hraniciach," uviedol hovorca ministerstva.

19:03 Nórsko od 15. júna povolí cestovanie do Fínska, na Island a na švédsky ostrov Gotland a späť. Naďalej však budú platiť obmedzenia na pozemných hraniciach krajiny so Švédskom, ktoré má vyšší počet prípadov nákazy koronavírusom.

18:49 Miroslava Snopková pracuje ako lekárnička. Prezradila nám, ako vyzerala situácia v lekárni počas pandémie. Pozrite si jej príbeh.

18:16 Karanténne zariadenie v Gabčíkove opustil posledný repatriant, informovala o tom polícia na sociálnej sieti. V zariadení bolo celkovo umiestnených 3678 ľudí.

18:09 Pravidelné zasadnutia permanentného krízového štábu sa sobotným uplynutím núdzového stavu končia, zostáva však v pohotovosti. Potvrdil to člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík a úrad vlády.

16:40 Krajská hygienická stanica v Ostrave oznámila zrušenie platnosti niektorých mimoriadnych opatrení, ktoré nariadila v súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 v Bani Darkov v okrese Karviná. KHS zrušila zákaz návštev v nemocniciach či obmedzenie počtu účastníkov na hromadných podujatiach na maximálne 100 osôb. Pre obyvateľov teraz platia nariadenia českého ministerstva zdravotníctva, ktoré povoľuje zhromaždenia s účasťou do 500 osôb. Povolené sú aj návštevy v sociálnych zariadeniach.

16:32 Počet obetí pandémie nového koronavírusu stúpol v Británii na celkovo 41.481, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 202 ľudí. Informovala o tom spravodajská televízia BBC.

16:09 Prokuratúra v severotalianskom meste Bergamo vypočúvala talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho v súvislosti s jeho postupom počas pandémie koronavírusu. Stretnutie premiéra s prokurátormi trvalo približne tri hodiny. Prokurátorka Marie Cristina Rotová sa Conteho pýtala, prečo vláda vo februári neuzavrela skôr lombardské mestá Nembro a Alzano, ktoré boli podľa Rotovej ohniskami nákazy. Zdravotnícki experti tvrdia, že veľa životov mohlo byť zachránených, ak by tieto mestá boli bývali uzavreli už skôr.

Conte vo štvrtok uviedol, že vyšetrovanie víta a "vôbec nie je znepokojený". "Každé vyšetrovanie je vítané. Občania majú právo vedieť a my máme právo odpovedať," povedal. Okrem premiéra Conteho vypočuli aj ministra zdravotníctva Roberta Speranzu a ministerku vnútra Lucianu Lamorgeseovú.

Pandémia koronavírusu si v Taliansku vyžiadala viac ako 34.000 obetí a viac ako 236.100 osôb sa vírusom nakazilo.

15:39 Manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského sa nakazila novým koronavírusom. Olena Zelenská to oznámila v piatok na službe Instagram, kde napísala, že jej manžel a deti mali negatívne testy. Prvá dáma Ukrajiny sa podľa svojich slov cíti dobre, dostáva ambulantnú liečbu a izoluje sa od zvyšku svojej rodiny, "aby ich neohrozila".

14:50 Útvar vedúceho hygienika na ministerstve dopravy a výstavby po otvorení hraníc s vybranými štátmi aktualizoval epidemiologické opatrenia pre oblasť civilného letectva. Platia na letiskách, pre cestujúcich, letecký personál aj pre dopravcov.

14:38 Jednou z možností, kam sa môžeme tento rok vydať na letnú dovolenku, je Chorvátsko. O tom, ako bude po novom vyzerať cestovanie do obľúbenej dovolenkovej destinácie Slovákov, nám povedali riaditeľka cestovej kancelárie Satur Nora Fedorová a sprievodkyňa Jana Domič.

14:36 Rakúsko plánuje dočasne znížiť daň z pridanej hodnoty pre reštaurácie a sektor kultúry s cieľom pomôcť im zvládnuť prepad, ktorý spôsobila pandémia. Plán by mali dopracovať počas dvojdňového zasadnutia vlády, ktoré sa začne v pondelok a na ktorom by kabinet mal schváliť aj ďalšie opatrenia na podporu najviac dotknutých sektorov. Plán Rakúska si zároveň vyžaduje súhlas Európskej komisie.

14:28 V Rusku je denný prírastok nakazených na úrovni 1,8 percenta. Z nových prípadov 1714 potvrdila Moskva, 730 Moskovská oblasť, 320 Sverdlovská oblasť a 227 Voronežská oblasť. Krajina postupne uvoľňuje preventívne opatrenia, hoci nakazených pribúda. Pozrite si fotogalériu.

Každý člen leteckého personálu musí byť pravidelne monitorovaný a sleduje sa jeho zdravotný stav.

14:13 Útvar vedúceho hygienika na ministerstve dopravy po otvorení hraníc s vybranými štátmi aktualizoval epidemiologické opatrenia pre oblasť civilného lietania. Platia na letiskách, pre cestujúcich, letecký personál aj pre dopravcov.

Základným pravidlom zostáva povinnosť mať prekryté ústa a nos rúškom či šatkou v priestoroch letiska. Rovnako musí byť zabezpečená dezinfekcia rúk. Uprednostňuje sa bezkontaktné vybavovanie cestujúcich a batožiny, ako aj bezhotovostný predaj na palube lietadla.

13:56 Lídri Škótska a Walesu vyzvali v piatok britského premiéra Borisa Johnsona na predĺženie prechodného obdobia, do ktorého Spojené kráľovstvo vstúpilo po odchode z Európskej únie. Žiadosť zdôvodnili dôsledkami pandémie. Británia vystúpila z EÚ koncom januára 2020 a momentálne sa do konca roka nachádza v prechodnej fáze, počas ktorej je naďalej súčasťou vnútorného trhu EÚ aj colnej únie.

13:48 Čínske hlavné mesto Peking zrušilo plány na obnovenie vyučovania pre prvé tri ročníky základných škôl od budúceho týždňa. Dôvodom sú nové prípady komunitného šírenia koronavírusu v čínskej metropole. Vláda Pekingu uviedla, že chce týmto krokom zaistiť zdravie a bezpečnosť žiakov a ich učiteľov.

13:16 Spojené štáty počas uplynulých 24 hodín zaznamenali ďalších 941 úmrtí spojených s koronavírusom. Celkový počet obetí choroby Covid-19, stúpol v najviac zasiahnutej krajine sveta na 113.820. Uvádza to americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie globálne monitoruje.

12:40 Medzimesačný aj medziročný pokles priemyselnej produkcie na Slovensku bol v apríli v rámci Európskej únie tretí najhorší. Medzimesačne slovenský priemysel oslabil o 26,7 percenta a medziročne o 42 percent. Horší medzimesačný pokles nastal iba v Maďarsku (- 30,5 %) a Rumunsku (- 27,7 %). Výraznejší medziročný pokles výroby evidovali len v Luxembursku (- 43,9 %) a v Taliansku (- 42,5 %). Informoval o tom štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

12:18 Linka 0800 221 234 o víruse Covid-19, ktorú prevádzkovalo Národné centrum zdravotníckych informácií, končí. Dôvodmi sú pokles hovorov, rušenie epidemiologických opatrení a ukončenie núdzového stavu. Ukončenie prevádzky linky je naplánované na 14. júna o polnoci.

11:40 Priemyselná produkcia v eurozóne zaznamenala v apríli najväčší pokles v histórii. Dôvodom sú reštrikcie na spomalenie pandémie, ktoré odstavili väčšinu podnikov. Ukázali to nové údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

11:38 Thajsko otvorí svoje hranice pre turistov z krajín s nízkym počtom prípadov nákazy koronavírusom. Presný dátum však vláda nestanovila, uviedli v piatok podľa agentúry AFP jej predstavitelia.

11:32 Ponechanie nedele ako sanitárneho dňa je podľa ústavných právnikov Radoslava Procházku a Mareka Benedika protiústavné. Konštatovali to vo svojom stanovisku pre platformu Ako dlho vydržíme. Podľa platformy v súčasnej situácii ide o neprimeraný zásah do podnikania maloobchodníkov, ktorý ani nemá právnu záväznosť. Výber dňa či času na sanitáciu by mal byť na slobodnom rozhodnutí predajcov a nie nariadený štátom práve na nedeľu.

11:22 Prvé prípady koronavírusu prinieslo do Británie najmenej 1300 nakazených, v žiadnom prípade nešlo o jedného "pacienta nula". Väčšina infikovaných pritom prišla z iných európskych krajín. Vyplýva to z novej štúdie Covid-19 Genomics UK Consortium (Cog-UK).

11:13 Nemecká vláda schválila dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty. Je to súčasť opatrení na posilnenie spotreby, a tým aj celkovej ekonomiky. Daň z pridanej hodnoty sa znižuje z 19 % na 16 %, pričom znížená DPH bude platiť na všetky tovary, a to od 1. júla do konca decembra. Odhaduje sa, že opatrenie bude stáť približne 20 miliárd eur.

10:48 Letecké spoločnosti British Airways, Ryanair a easyJet oznámili, že podnikli právne kroky voči britskej vláde za jej rozhodnutie o zavedení 14-dňovej karantény pre cestujúcich prichádzajúcich do Británie. Ako uviedla agentúra Reuters, aerolínie požiadali o urýchlené súdne preskúmanie rozhodnutia.

10:35 Počet nakazených v Rusku vzrástol v piatok za uplynulých 24 hodín o 8987 na 511.423. Počet úmrtí sa zvýšil o 183 na 6715. Denný prírastok počtu nakazených zostal na úrovni 1,8 percenta. Z nových prípadov 1714 potvrdila Moskva, 730 Moskovská oblasť, 320 Sverdlovská oblasť a 227 Voronežská oblasť.

10:28 Počet prípadov nákazy v Indii v piatok vzrástol za uplynulých 24 hodín o 9996 na celkový počet 295.772 infikovaných. India tým prekonala Britániu a v počte nakazených sa dostala na štvrté miesto. Vyšší celkový počet infikovaných hlásia iba Spojené štáty, Brazília a Rusko. V Indii ide o rekordný denný prírastok počtu prípadov, a to práve v čase uvoľňovania opatrení.

karantna-v-bombaji_0a140370-3fb9-5878.jpg

10:16 Brazílsky prezident Jair Bolsonaro odmietol obvinenia, podľa ktorých sa nezverejňovaním súhrnných údajov o vývoji šírenia pandémie pokúša celú pandemickú situáciu bagatelizovať. Podľa Bolsonara boli údaje o počtoch nakazených a mŕtvych zverejňované, avšak až o niečo neskôr. Pripisoval to činnosti dočasného ministra zdravotníctva Eduarda Pazuella, ktorý vraj mení spôsob prezentovania údajov tak, aby boli presnejšie.

10:05 Pozrite si správy o pandémii z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:53 V apríli tohto roka sa prepadli tržby vo všetkých priemyselných odvetviach, jedinou výnimkou bol farmaceutický priemysel. Informoval o tom štatistický úrad. Tržby v priemysle sa v apríli medziročne prepadli o 46,5 %, vo farmácii narástli o 11 %.

9:45 Nový prípad nákazy pribudol v okrese Banská Bystrica a nepochádza z karantény.

9:35 Nepribudli žiadni noví vyliečení, je ich stále 1 409. Máme dvoch hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy. Celkovo tak evidujeme 1542 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 1 262 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:14 Britská ekonomika sa v apríli zmenšila až o 20,4 percenta, keďže počas celého tohto mesiaca sa v krajine uplatňovali obmedzenia proti pandémii. Informoval o tom štatistický úrad krajiny, ktorý uviedol, že poškodené boli všetky oblasti hospodárstva, predovšetkým puby, vzdelávanie, zdravotná starostlivosť a predaj áut. Aprílový pokles je najväčší v histórii Veľkej Británie.

9:10 Pandémia zvyšuje riziko, že ekonomika Japonska opätovne skĺzne do deflácie, keďže karanténne opatrenia zavedené v reakcii na šírenie vírusu zasiahli firmy aj domáci dopyt. Uviedla to v najnovšom prieskume agentúry Reuters väčšina oslovených analytikov.

8:05 Južná Kórea predĺži platnosť preventívnych a hygienických opatrení proti šíreniu nového koronavírusu dovtedy, kým denné počty nakazených neklesnú na jednociferné číslo. V piatok to vyhlásil juhokórejský minister zdravotníctva Park Nung-hu. Zároveň varoval, že ak sa tento cieľ nedosiahne, znovu sa budú musieť zaviesť prísne pravidlá spoločenského odstupu.

7:10 Trojica oscarových mexických režisérov, známych ako "Traja priatelia" (Los Tres Amigos), spustila vo štvrtok fond na pomoc pracovníkom vo filmovom priemysle, ťažko zasiahnutom pandémiou ochorenia COVID-19. Podporuje ich aj herečka Salma Hayek.

6:45 Celkový počet prípadov nákazy novým koronavírusom v Latinskej Amerike presiahol vo štvrtok 1,5 milióna. Latinská Amerika sa stala novým ohniskom smrtiacej pandémie: je tam už vyše 73.600 mŕtvych, z ktorých viac ako polovicu zaznamenali v Brazílii.

6:30 Počet úmrtí na nový koronavírus v Brazílii presiahol 40.000 a počet prípadov nákazy je už viac ako 800.000, ukázali vo štvrtok najnovšie údaje brazílskeho ministerstva zdravotníctva.

6:20 Šírenie koronavírusu v Afrike nabralo vysoké tempo. Informovala o tom Svetová zdravotnícka organizácia. Na začiatku pandémie trvalo takmer 100 dní, kým sa nakazilo 100 tisíc ľudí. Rovnaký počet infikovaných potom ale pribudol len za 18 dní.

6:10 V Českej republike ukončil vo štvrtok svoju činnosť ústredný krízový štáb zriadený v dôsledku koronavírusovej pandémie. Oznámil to minister vnútra Jan Hamáček.

6:00 Udalosti okolo pandémie sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok