Pellegrini končí v Smere: Je to moje najťažšie rozhodnutie

TA3 TASR SITA
10.6.2020 11:25

Peter Pellegrini sa napriek tomu, že mu Robert Fico na poslednú chvíľu ponúkol post predsedu Smeru-SD, rozhodol odísť zo strany. "Je to určite jedno z mojich najťažších politických rozhodnutí," uviedol na tlačovej besede vo svojej rodnej Banskej Bystrici. Založí nový politický subjekt?

Hra na ticho nemôže byť programom

Pellegrini pred novinármi hovoril o 20 rokoch strávených v Smere a poďakoval tisíckam členov strany. "Budem rád, ak budeme naďalej priatelia," uviedol s tým, že sa možno v budúcnosti stretnú v nejakom novom politickom subjekte. Pellegrini však hovoril aj o chybách Smeru. Kritizoval "zahľadenosť do seba" či kauzy, ktoré sa tejto strane nevyhýbali. Viacero ľudí sa postupom času prestalo k strane hlásiť a nechcelo kandidovať pod jej značkou. 

Bývalý premiér uviedol, že v Smere sa dlhodobo nevyvodila sebareflexia a to ani po prehratých voľbách. "Hra na ticho nemôže byť politickým programom," pokračoval. S Ficom sa ich názory na budúcnosť, ale aj na minulosť, čoraz viac rozchádzali.

"Chcem oficiálne oznámiť, že chcem predísť vnútrostraníckym ruvačkám a pozičným hrám a vzdávam sa postu podpredsedu Smeru-SD a svoju ďalšiu budúcnosť už nevnímam ako potenciálny predseda Smeru," uviedol s tým, že zo strany odchádza.

Peter Pellegrini o odchode zo Smeru: "Chcem oficiálne oznámiť, že chcem predísť vnútrostraníckym ruvačkám a pozičným hrám a vzdávam sa postu podpredsedu Smeru-SD a svoju ďalšiu budúcnosť už nevnímam ako potenciálny predseda Smeru."

Pellegrini: Nešlo o oficiálnu ponuku

Robert Fico na poslednú chvíľu ponúkol Pellegrinimu post predsedu. Podľa Pellegriniho však nešlo o oficiálnu ponuku. Neakceptovateľné boli podľa neho aj podmienky, Fico si vraj nárokoval na právo veta.

Pellegrini na začiatku júna naznačil, že jeho odchod zo strany je reálny. "Bolo by asi spravodlivejšie povedať, neškoďme si a poďme každý vlastnou cestou," podotkol s tým, že je to jedna z možností. Vysvetľoval, že v poslednom čase má čoraz väčší pocit, že jeho názory a názory predsedu Fica sa od seba stále viac vzďaľujú. "Je asi fér, aby sa toto nepredlžovalo," uviedol.

V Smere-SD sa dlhšie diskutovalo o zmenách a budúcnosti strany. Pellegrini prejavil záujem kandidovať na post predsedu. Chcel novú a modernejšiu sociálnu politiku. Na konci mája vyzval Fica, aby odišiel z vedenia strany. Fico zdôraznil, že strana potrebuje nových bojovníkov, ale nie teoretikov a "slniečkarov". Na Pellegriniho výzvu na odchod vtedy nereagoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok