Zistili, koľko životov zachránili karanténne opatrenia v Európe

TA3 ČTK
9.6.2020 08:20

Rozsiahle karanténne opatrenia vrátane zatvorených obchodov a škôl obmedzili v Európe šírenie koronavírusu a pomohli zachrániť viac ako tri milióny životov. Vyplýva to zo štúdie britskej vysokej školy Imperial College London.

Skúmali 11 európskych krajín

Drastické opatrenia, ktoré väčšina európskych krajín zaviedla v marci, mali podľa britských vedcov "významný dopad" a pomohli do 1. mája znížiť reprodukčné číslo pod hodnotu jedna. Reprodukčné číslo udáva, koľko ďalších ľudí v priemere nakazí v jeden infikovaný.

Vedci z Imperial College London skúmali situáciu v 11 európskych krajinách - Belgicku, Británii, Dánsku, Francúzsku, Taliansku, Nemecku, Nórsku, Rakúsku, Španielsku, Švédsku a Švajčiarsku. Podľa nich sa v týchto krajinách do 1. mája koronavírusom SARS-CoV-2 nakazilo 12 až 15 miliónov ľudí.

Ako by to bolo bez opatrení

V porovnaní skutočného počtu mŕtvych na koronavírus s počtom mŕtvych, ktorý ukázal model simulujúci situáciu bez prísnych opatrení, vedci zistili, že sa podarilo zabrániť 3,1 miliónom úmrtí. Napríklad v Británii vďaka prísnym opatreniam podľa štúdie nezomrelo 470.000 ľudí, vo Francúzsku 690.000 a v Taliansku 630.000.

"Je dôležité, aby sme merali efektivitu týchto opatrení vzhľadom na to, aké majú hospodárske a sociálne dôsledky," uviedli výskumníci. Podľa nich môžu podobné štúdie pomôcť aj vládam pri ďalšom rozhodovaní o možných opatreniach v budúcnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok