Nový prípad je z Bratislavy. Slovensko sa otvára, školy sa naplnia

TA3 TASR SITA ČTK
9.6.2020 09:32

Slovensko si udržiava dobrú bilanciu, za uplynulý deň máme len jeden nový prípad nákazy. Situácia v ekonomike však vzbudzuje obavy. Podľa Svetovej banky zaznamená v tomto roku najhlbšiu recesiu od druhej svetovej vojny. Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Nový prípad je z Bratislavy. Slovensko sa otvára, školy sa naplnia
SITA/Branislav Bibel (ilustračná fotografia)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Na protivládnych protestoch v Česku sa zišli stovky ľudí. Kritizovali postup kabinetu počas koronakrízy. Snažili sa pritom dodržiavať opatrenia proti šíreniu ochorenia covid-19.

0:15 Po reštarte Fortuna ligovej sezóny odohrajú tímy v nadstavbovej časti päť kôl. Niektoré mužstvá na vlastnom štadióne tri zápasy, iné iba dva.

23:50 Ľudia, ktorí prichádzajú na Slovensko z „nebezpečných krajín“ sa musia preukázať negatívnym testom na Covid-19, informovala Daša Račková z Úradu verejného zdravotníctva. Slovensko v súčasnosti považuje za bezpečné krajiny Česko, Rakúsko, Maďarsko, Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Maltu, Litvu, Lotyšsko, Estónsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island.

23:25 O investíciach počas pandémie koronavírusu sme sa rozprávali s finančným analytikom OVB Allfinanz Slovensko Mariánom Búlikom.

23:00 Na svete hrozí stav "globálnej potravinovej núdze", ktorý môže ohroziť životy miliónov ľudí, varoval generálny tajomník OSN António Gutteres. "Naše potravinové systémy zlyhávajú a pandémia koronavírusu veci zhoršuje," uviedol Gutteres v stanovisku zverejnenom spolu so správou OSN o dôsledkoch pandémie pre potravinovú bezpečnosť.

22:35 Všetky reštaurácie, vrátane tých najluxusnejších zatiaľ fungujú v obmedzenom režime. V prvej reportáži sa pozrieme, ako si s tým poradili michelinské reštaurácie. Reštrikčné opatrenia platia stále aj pre futbalové zápasy. Priamo na tribúnach ich môže sledovať len minimum fanúšikov. V druhej reportáži vám ukážeme, ako tieto bezpečnostné nariadenia vyriešili v Poľsku.

22:10 Turecko zruší obmedzenie pohybu pre obyvateľov starších ako 65 a mladších ako 18 rokov. Oznámil to v utorok turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Okolo 7,5 milióna Turkov starších ako 65 rokov bude môcť opúšťať svoje domovy od 10.00 h do 20.00 h. Opatrenie, ktoré takmer úplne obmedzovalo pohyb seniorov, v krajine platilo od 21. marca z dôvodu koronavírusovej pandémie.

21:50 Premiér Igor Matovič dnes oznámil ďalšie uvoľnenie opatrení a prišiel nám o nich porozprávať aj do Témy dňa. V druhej časti relácie sme sa pozreli bližšie na štátnu pomoc s nájmami pre prevádzky, ktoré museli byť ešte donedávna zatvorené.

21:30 Riaditelia základných škôl zatiaľ nevedia, koľko žiakov bude v budúcom školskom roku navštevovať nulté ročníky. Pre koronavírus sa totiž zastavilo aj fungovanie centier pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie. Podľa ministerstva školstva musia predškolákov vyšetriť do polovice augusta.

21:05 Počet obetí pandémie stúpol v Británii na 40.883, keď ochoreniu COVID-19 podľahlo za 24 hodín ďalších 286 ľudí.
Británia eviduje druhý najvyšší počet obetí nákazy spôsobenej koronavírusom na svete; predstihujú ju len USA, ktoré evidujú 2.008.728 prípadov infekcie a 113.099 úmrtí pacientov s pozitívnym testom na koronavírus.

Británia v pondelok spustila povinnú dvojtýždňovú karanténu pre osoby prichádzajúce zo zahraničia. Cieľom je zastaviť šírenie koronavírusu.

20:40 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:15 Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA) počíta v tomto roku s najhorším finančným prepadom v dejinách odvetvia. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Podľa IATA aerolínie zaznamenajú v tomto roku celkovú čistú stratu 84 miliárd USD (74,38 miliardy eur). Na budúci rok očakáva čistú stratu ďalších 15 miliárd USD. Cestujúci sa po šoku spôsobenom pandémiou nevrátia k svojim zvyklostiam ani v roku 2021.

19:50 Niektorí zubári sa rozhodli poskytnúť ošetrenie sociálne slabším pacientom bezplatne. Reagujú tak na ekonomické dôsledky koronakrízy.

19:25 Bližšie sme sa pozreli na príbeh riaditeľky bratislavskej pobočky Červeného kríža Pavlíny Melichárovej. Porozprávala viac o tom, o koľko času prišla pre pandémiu koronavírusu či o tom, ako prebiehala práca s repatriantami.

19:00 Francúzske úrady 25. júna znovu otvoria parížsku Eiffelovu vežu, ktorá bola pre verejnosť zatvorená od 13. marca. Jedna z najväčších parížskych atrakcií bola zatvorená najdlhšie od čias druhej svetovej vojny a bude ju môcť navštíviť len obmedzený počet ľudí. Všetci návštevníci starší ako 11 rokov budú povinní mať zakryté dýchacie cesty.

18:35 Na obnovenie výroby v závode Volkswagen Slovakia reaguje aj dopravný podnik.

18:10 Nemocnica Poprad už povolila návštevy pacientov s výnimkou pediatrického oddelenia s JIS, pre ktoré platí zákaz návštev v súvislosti so zvýšeným výskytom infekčných ochorení. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že návštevy sú možné v trvaní maximálne desiatich minút každý deň od 14.00 do 16.00 h.

17:50 "V čase, keď podnikatelia a zamestnanci potrebujú záchranné koleso, im ho tento návrh môže prepichnúť. Opozícia sa len tvári, že ide o ochranu rodiny," vyhlásila poslankyňa SaS Jarmila Halgašová.

17:20 Návrat do čias pred koronakrízou je ešte ťažší, ako podnikatelia v gastrobiznise očakávali. Hlavným dôvodom je nedostatočná podpora a pomoc zo strany štátu, ale aj pokles návštevnosti podnikov či obavy zo zrušenia nedeľného predaja. Vyplýva to z prieskumu iniciatívy Pomoc pre gastro, o ktorom informovala Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy.

16:50 Hlavný parížsky prokurátor Rémy Heitz oznámil, že začne vyšetrovanie reakcie francúzskej vlády na vypuknutie koronavírusovej pandémie. Možné obvinenia zahŕňajú neúmyselné zabitie a ohrozenie života. Vyšetrovanie prichádza po sťažnostiach viacerých občanov a združení.

16:41 Hranice Slovenska budú otvorené pre 19 krajín. Čo to znamená? Podrobné informácie o otváraní hraníc a o uvoľňovaní ďalších opatrení zverejnil na svojom Facebooku Úrad verejného zdravotníctva SR.

16:22 Obmedzenie verejných podujatí na najviac 500 osôb sa od utorka 15.00 h výslovne nevzťahuje na demonštrácie, vyhlásil v utorok český minister zdravotníctva Adam Vojtěch, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.

Spolok Milion chvilek pro demokracii zvolal na utorok protestné zhromaždenie proti vláde premiéra Andreja Babiša. Z dôvodu predošlých opatrení ministerstva zdravotníctva však veľkú demonštráciu v Prahe zrušil a nahradil ju menšími protestmi.

16:10 Letisko Košice po troch mesiacoch čiastočne obnovuje prevádzku. Obnovenie letov sa začne na linke medzi Košicami a Prahou, ktorú prevádzkujú České aerolínie. Prvý let je naplánovaný na 15. júna.

15:44 Zjavný nárast intenzity dopravy pred nemocnicami v čínskom Wu-chane od augusta 2019 by mohol naznačovať, že koronavírus zasiahol mesto skôr, ako uvádzajú oficiálne informácie. Vyplýva to z novej štúdie výskumníkov z Harvardovej univerzity. Čína ihneď štúdiu označila za "smiešnu" a založenú na "povrchných" informáciách.

15:35 Nosenie tvárových masiek bude v Španielsku povinné až dovtedy, kým nebude pandémia raz a navždy porazená, vyhlásil minister zdravotníctva Salvador Illa. Minister povedal, že opatrenie zostane v platnosti aj po tom, čo sa 21. júna v Španielsku skončí núdzový stav, a "zostane v platnosti, až kým natrvalo neporazíme vírus, čo bude vtedy, keď budeme mať účinnú liečbu alebo očkovaciu látku proti nemu".

15:12 Nemecká spolková krajina Durínsko zruší od 13. júna obmedzenia spoločenských kontaktov zavedené z dôvodu pandémie. Durínska vláda v novom nariadení obyvateľom odporúča stretávať sa najviac s členmi jednej domácnosti, respektíve s maximálne desiatimi ľuďmi. V platnosti však naďalej zostáva povinnosť nosiť ochranné rúško v obchodoch a vo verejnej doprave.

15:08 Britské úrady sa rozhodli neuskutočniť plán, podľa ktorého sa mali všetci žiaci základných škôl vrátiť do lavíc už v priebehu letných mesiacov.

14:55 Veľká Británia hlási v uplynulých dňoch pokles nových prípadov nákazy. V pondelok tam zaznamenali 55 úmrtí na Covid-19, čo je najmenej od konca marca. V krajine napriek tomu od tohto týždňa začala platiť povinná dvojtýždňová karanténa pre všetkých, ktorí prichádzajú zo zahraničia. Viac nám povedal spolupracovník TA3 v Británii Peter Mikitič.

14:48 S pandémiou svet bojuje už viac ako šesť mesiacov. Vakcína, ktorá by pomohla vírus definitívne zastaviť, zatiaľ stále nie je. Viaceré krajiny však začali s klinickým testovaním liekov, ktoré by mohli príznaky koronavírusu potlačiť. A hoci niektoré z nich preukazujú pozitívne výsledky, pri iných sa špekuluje o vážnych vedľajších účinkoch. Na túto tému sme diskutovali s virológom Fedorom Čiamporom.

14:45 Vietnam v utorok oznámil, že obnoví premávku medzinárodných letov s krajinami, ktoré za posledných 30 dní nehlásili nové prípady nákazy koronavírusom. Vietnam v snahe zamedziť šíreniu pandémie zastavil premávku všetkých medzinárodných letov 25. marca. Od tohto dátumu musia všetky osoby, ktoré sa vrátia do vlasti, podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu.

14:38 Rýchle zotavenie fínskej ekonomiky z dôsledkov pandémie nového koronavírusu je nepravdepodobné, avšak najhoršiemu scenáru sa podarilo vyhnúť. Uviedol to guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Banka predpokladá, že ekonomika Fínska klesne tento rok približne o 7 % a v rokoch 2021 a 2022 zaznamená rast na úrovni zhruba 3 %.

14:01 Pozrite si prehľad zmien v školách a škôlkach, ktorý na Facebooku uverejnilo ministerstvo školstva.

13:44 Vysoké teploty a zvýšená vlhkosť vzduchu doviedli japonské úrady k tomu, aby obyvateľom odporučili skladať si z tváre ochranné rúška vždy, keď je to možné a dokážu dodržať povinný odstup od iných. Úrady takéto odporúčanie zverejnili napriek pandémii. V utorok totiž namerali vo viacerých častiach Japonska teplotu 30-35 stupňov Celzia.

13:36 Letisko M. R. Štefánika v Bratislave plánuje v najbližšom čase začať vybavovať lety do Bulharska, Grécka a na Cyprus. Letecká spoločnosť Ryanair tam chce po obnovení medzinárodnej leteckej dopravy zabezpečovať pravidelné lety od júla, dopravca Wizz Air chce prevádzkovať lety do bulharskej Sofie už od 15. júna.

13:08 Európske krajiny pokračujú s uvoľňovaním opatrení. Cyprus otvoril hranice pre turistov z trinástich krajín vrátane Slovenska. Situácia sa zlepšuje aj v susednom Maďarsku, kde za deň pribudli len tri nové prípady ochorenia Covid-19.

13:05 Zamestnanosť v eurozóne klesla v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 %. Uviedol to štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý tak potvrdil predbežné údaje z mája. Vylepšil však údaje v rámci celej Európskej únie, kde zamestnanosť klesla medzikvartálne o 0,1 % po predbežnom odhade poklesu na úrovni 0,2 %.

12:58 Obchody budú v nedeľu zatvorené zo sanitárnych dôvodov aj naďalej. Uviedol to premiér. Dodal, že nedeľný zákaz predaja by chcel presadiť aj natrvalo. Jeho koaličný partner – podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík však hovorí o výhrade vo svedomí v prípade predavačiek.

„Ako laikovi mi to pripadá úplne rozumné - keď pri vstupe do predajne máme hygienické opatrenia typu, že musíme tam vojsť s rúškom, musíme si dezinfikovať ruky alebo vyfasovať rukavice - že jedno z tých ďalších hygienických opatrení je ten sanitárny deň, aby sa raz do týždňa tá predajňa vydezinfikovala a pripravila sa na to, aby ďalší týždeň mohla slúžiť znova,“ povedal premiér. Ako dodal, obchody by v nedeľu zavrel hneď a natrvalo, v koalícii však zatiaľ nedošlo k dohode.

12:50 V Moskve sa skončili obmedzenia voľného pohybu v rámci metropoly. Rusko pritom v boji s pandémiou koronavírusu nie je ani zďaleka na konci. V krajine od jej vypuknutia evidujú takmer pol milióna nakazených.

12:36 Slovenská ekonomika sa v prvom štvrťroku zmenšila výraznejšie v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj celú Európsku úniu. Medzikvartálne hospodárstvo eurozóny kleslo o 3,6 percenta a ekonomika celej Európskej únie o 3,2 percenta.

12:34 Novozélandský výskumný inštitút na Antarktíde obmedzí počet svojich projektov pre nadchádzajúcu sezónu, aby pomohol udržať kontinent bez nového koronavírusu. Vládna agentúra Antarctica New Zealand upustí od 23 z 36 výskumných projektov, pričom budú pokračovať len dlhodobé vedecké monitorovanie, nevyhnutné prevádzkové činnosti a údržba.

12:22 Zákaz predaja osobných ochranných prostriedkov sa čiastočne uvoľní, dôvodom je ich lepšia dostupnosť. S filtračnými tvárovými polmaskami FFP2 bez vydychovacieho ventilu sa tak už bude môcť obchodovať.

12:15 Pravidlá pre vnútorné priestory prevádzok sa od stredy z povinnosti menia na odporúčanie. Povinné tak už nebudú nariadenia ako limit 10 metrov štvorcových na jedného zákazníka v prevádzkach alebo dvojmetrový odstup zákazníkov, či v prípade reštauračných zariadení vzdialenosť rohov stolov minimálne dva metre. Od stredy sa povoľuje otvoriť aj detské kútiky v obchodných centrách a nočné kluby.

11:49 Do škôl sa budú môcť od 22. júna vrátiť aj žiaci od 6. po 9. ročník základných škôl a stredoškoláci. Bude to na báze dobrovoľnosti. Gröhling uviedol, že počas tohto obdobia neodporúčajú učiteľom, aby žiakov skúšali.

11:46 Ekonomika eurozóny klesla v 1. štvrťroku medzikvartálne miernejšie, než ukazoval predchádzajúci odhad. Poukázali na to zverejnené spresnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Pokles dosiahol 3,6 %, zatiaľ čo predchádzajúci odhad poukazoval na pokles o 3,8 %.

11:40 Prevádzkovatelia hazardných hier majú dostať odklad úhrady odvodov. Vyplýva to z návrhu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nového koronavírusu, ktorý v utorok schválil parlament.

11:30 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, ministra školstva Branislava Gröhlinga, epidemiologičky Zuzany Krištúfkovej a hlavného hygienika Jána Mikasa po rokovaní konzília epidemiológov.

11:22 Počet nových úmrtí v Pakistane prekročil 100 za deň, čo sa stalo vôbec prvýkrát od polovice marca, keď v krajine zaviedli obmedzenia pohybu. Počet úmrtí v Pakistane sa v utorok zvýšil o 105 na celkových 2172. V krajine celkovo zaevidovali 108.316 nakazených osôb, z čoho 4646 prípadov pribudlo za posledných 24 hodín.

11:07 Štát pomôže s nájomným podnikateľom, ktorých prevádzky museli byť zatvorené pre situáciu okolo nového koronavírusu. Táto pomoc má dosiahnuť približne 200 miliónov eur. Plénum NR SR v utorok schválilo návrh zákona o poskytovaní dotácií. O právnej norme rokovali v zrýchlenom režime.

10:48 Od stredy 7.00 h sa ruší povinná karanténa a ekaranténa pre osoby, ktoré sa vracajú na Slovensko z 19 bezpečných krajín. Platiť bude dobrovoľná domáca karanténa.

10:44 Od stredy sa menia pravidlá pre vnútorné prevádzky a podniky, limity na zákazníka budú len odporúčané.

10:34 Matovič oznámil aj zmenu týkajúcu sa rúšok. V exteriéri zostávajú len odporúčané, vo vnútri síce zostávajú povinné, ale na pracoviskách, v prípade ak zamestnanci budú od seba vzdialení vyše dvoch metrov, budú len odporúčané.

10:33 Od stredy 10. júna sa otvoria centrá voľného času a základné umelecké školy. Od pondelka budúceho týždňa sa rušia obmedzenia počtu žiakov na prvom stupni ZŠ. O týždeň neskôr budú môcť ísť do školy aj ostatní žiaci.

Otvoria sa aj detské kútiky a nočné kluby.

10:30 Režim voľných hraníc sa rozhodli rozšíriť o ďalšie krajiny, ktoré identifikovali ako bezpečné. Pôjde o Nemecko, Lichtenštajnsko, Švajčiarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko, Cyprus, Malta, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Fínsko, Nórsko, Dánsko a Island. Konzílium odborníkov ich označilo ako bezpečné krajiny.

10:27 Premiér Igor Matovič vystúpil na tlačovej konferencii za účasti ministra školstva Branislava Gröhlinga, hlavného hygienika Jána Mikasa a profesorky Zuzany Krištúfkovej. Témou sú výsledky aktuálneho rokovania konzília epidemiológov.

10:14 Španielsko umožní približne 6000 nemeckým turistom vstup na Baleárske ostrovy od pondelka 15. júna, čo je o dva týždne skôr, ako krajina v rámci uvoľňovania pandemických opatrení otvorí svoje hranice.

10:11 Deň ekologického dlhu tento rok pripadne na 22. augusta, informovala o tom nezisková organizácia Global Footprint Network, ktorá pripomenula, že vlani ľudstvo žilo na dlh už od 29. júla. Pozitívny posun v tomto roku súvisí s obmedzením ekonomiky, ktoré si vyžiadala pandémia.

10:01 Opatrenia na zmiernenie dosahov pandémie sa v apríli výrazne podpísali pod vývoj zahraničného obchodu Slovenska. Vyplýva to z aktuálnych zistení štatistického úradu, ktoré zverejnil v utorok.

9:47 Nový prípad nákazy pochádza z karanténneho centra, ako informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:45 Nákazu potvrdili v Maďarsku za uplynulých 24 hodín iba v troch nových prípadoch. Na ochorenie Covid-19 zomreli za tento čas dvaja pacienti. Vyplýva to z údajov krízového štábu zverejnených na stránke koronavirus.gov.hu.

9:35 Naďalej máme troch hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Nikto nie je na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

9:34 Za uplynulý deň pribudlo šesť nových vyliečených pacientov, spolu ich je už 1 402.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad nákazy, a to v Bratislave. Celkovo tak evidujeme 1531 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 851 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:02 V americkom štáte Kalifornia sa môžu od piatka - po dodržaní prísnych opatrení - otvoriť kiná, ktoré boli takmer tri mesiace zatvorené v dôsledku pandémie koronavírusu.

8:55 Poslanci dnes budú od 10:00 pokračovať v prerušenej schôdzi parlamentu. Rokovať budú o vládnych novelách zákonov, ktoré súvisia so šírením choroby Covid-19. Pokračovať by mali aj v rozprave o poslaneckom návrhu novely zákona o prokuratúre.

8:20 Rozsiahle karanténne opatrenia vrátane zatvorených obchodov a škôl obmedzili v Európe šírenie koronavírusu a pomohli zachrániť viac ako tri milióny životov. Vyplýva to zo štúdie britskej vysokej školy Imperial College London.

7:20 Príbuzní obetí koronavírusovej pandémie v Taliansku združení v organizácii Noi Denunceremo (Žalujeme) tvrdia, že mnohé obete sú výsledkom nedbalosti a neschopnosti úradov. Túto stredu chcú preto na prokuratúre v severotalianskom meste Bergamo symbolicky podať približne 50 trestných oznámení na neznáme osoby.

6:50 Do Venezuely letecky dorazila zásielka humanitárnej pomoci na boj proti epidémii ochorenia COVID-19 z Iránu, obsahujúca testovacie súpravy a ďalší zdravotnícky materiál. Vo vysielaní štátnej televízie to oznámil minister pre plánovanie Ricardo Menendez.

6:45 V Brazílii pribudlo v pondelok 15.654 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 707.412. Táto juhoamerická krajina zaznamenala aj 679 ďalších úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, ich celkový počet tak stúpol na 37.134 osôb, informovala televízia CNN s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

6:30 Svetová banka prognózuje, že globálna ekonomika zaznamená v tomto roku najhlbšiu recesiu za približne 80 rokov. Dôvodom je pandémia ochorenia COVID-19, ktorá spôsobila, že svet čelí bezprecedentnej zdravotnej a hospodárskej kríze.

6:20 Grécko zaznamenalo veľký nárast v počte potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, a to 97 nových infekcií od predchádzajúceho oznámenia zo 4. júna. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy je teraz 3049. Od 4. júna sa počet úmrtí zvýšil o dve na celkovo 182.

6:00 Udalosti okolo nákazy sme sledovali aj v pondelok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok