Podieľal sa na oscarovom filme. Zomrel slávny kameraman Luther

TA3 SITA
8.6.2020 10:39

Zomrel slávny slovenský kameraman Igor Luther, ktorý sa okrem iných úspešných filmov podieľal aj na oscarovej snímke Plechový bubienok. Mal 77 rokov.

Smutnú správu potvrdil na sociálnej sieti jeho spolužiak, scenárista Meir Lubor Dohnal, s ktorým spolupracoval na filme Kristove roky (1967) režiséra Juraja Jakubiska. "Zomrel Igor Luther, úžasný filmár, kameraman a dôležitý, komplikovaný priateľ," uviedol. Príčina úmrtia zatiaľ nie je známa.

Igor Luther sa narodil 5. augusta 1942 v Banskej Bystrici. Študoval na pražskej FAMU a neskôr emigroval. Podieľal sa aj na tituloch ako Vtáčkovia, siroty a blázni (1969), Plechový bubienok (1979), ktorý dostal Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov, ďalej Láska v Nemecku (1983) alebo Služobníčkin príbeh (1990). V roku 2008 natočil so svojím bratom, režisérom Miloslavom Lutherom na Slovensku film Tango s komármi a v roku 2014 Krok do tmy.

V roku 2017 získal Cenu za celoživotné dielo od Asociácie slovenských kameramanov. Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová mu v januári udelila Pribinov kríž I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky v oblasti kinematografie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok